URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2016, 18:39

A intrat în vigoare noul Cod Fiscal: cresc impozitele pe proprietate, scade TVA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Publicată în ultima zi a anului trecut, Legea 358/2015 aduce peste 30 de modificări ale Codului Fiscal, măsura care va avea efectul cel mai consistent fiind scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. De asemenea, noul Cod Fiscal vine şi cu TVA de 9% pentru apă, atât potabilă cât şi de uz industrial şi agricol, precum şi cu un regim diferenţiat de impozitare pentru microîntreprinderi.

Pentru acestea, de exemplu, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de "microîntreprindere", de la 65.000 euro la 100.000 euro, precum şi introducerea unui sistem de cote de impozitare diferenţiate în funcţie de numărul de salariaţi, între 1% şi 3% sută. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat şi 3% pentru cele care nu au salariaţi.

O parte din efectele relaxării fiscale vor fi, însă, compensate prin modificarea modului de calcul al altor categorii de taxe şi impozite.

De exemplu, de la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare o nouă formulă de impozitare pentru imobile, care duce la majorări semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei într-un imobil rezidenţial. Astfel, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului (persoană fizică sau juridică), diferenţierea urmând să se realizeze în funcţie de destinaţia clădirii (rezidenţială sau comercială). În plus, autorităţile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 0,2% pentru clădirile folosite ca locuinţă, şi între 0,2% şi 1,3% pentru cele folosite în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).

Tot din 2016, persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor fi obligate să plătească CAS chiar dacă obţin şi venituri de natură salarială, beneficiind în schimb de majorarea deducerii de bază de la 20% la 40%. În acelaşi timp, persoanele fără venituri vor fi obligate să achite CAS.

Reglementările ce vizează impozitarea veniturilor din salarii suferă şi ele modificări, şi sunt aduse clarificări în privinţa veniturilor salariale impozabile. Noul Cod Fiscal include în această categorie următoarele:

– diurnele acordate salariaţilor şi administratorilor angajatorilor rezidenţi, pentru deplasări în ţară şi în străinătate, care depăşesc limita de 2,5 – limita permisă angajaţilor instituţiilor publice. Aceste prevederi întăresc ideea că şi administratorii beneficiază de diurnă;

– diurnele acordate salariaţilor şi administratorilor angajatorilor nerezidenţi, pentru deplasări în România, care depăşesc nivelul legal pentru diurna acordată personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului, corespunzător ţării de rezidenţă a angajatorului nerezident de care ar beneficia personalul din instituţiile publice din România dacă s-ar deplasa în ţara respectivă;

– în cazul diurnelor se precizează în mod expres că plafonul zilnic neimpozabil se acordă numai dacă durata deplasării este mai mare de 12 ore, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de deplasare în interesul desfăşurării activităţii;

– tichetele cadou, dacă se acordă altfel decât în limita a 150 lei/persoană/ocazie pentru Paşte, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie.

– tichetele de masă, tichetele de creşă şi voucherele cadou acordate cu orice ocazie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON