URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2020, 19:53

A fost descoperită celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului!

A fost descoperită celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului! sursa foto: www.telegraph.co.uk / ALAMY
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste importantă în lumea medicală. Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de ştiinţă britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph, citat de Digi24.

Potrivit surselor citate, este vorba despre un tip complet nou de celulă T. Descoperirea a fost făcută din întâmplare de cercetătorii de la Universitatea Cardiff, care au analizat sângele de la o bancă din Ţara Galilor, în căutarea de celule imunitare care ar putea lupta împotriva bacteriilor. Au găsit, în schimb, această celulă imunitară care are un receptor care nu a mai fost depistat până acum şi care acţionează ca un cârlig. Astfel se lipeşte de majoritatea cancerelor umane, dar ignoră celulele sănătoase.

Conform surselor citate, studiile de laborator au relevat că celulele imunitare echipate cu acest receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor şi colului uterin.

"Nimeni nu ştia că o astfel de celulă există", a spus profesorul Andrew Sewell, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Cardiff, autor principal al studiului şi expert în celule T. Potrivit acestuia, descoperirea unei celule care ar putea combate o gamă largă de cancere este "extrem de neobişnuită" şi ar putea sta la baza unei terapii universale împotriva cancerului.

Întrebat dacă această descoperire, făcută cu ajutorul sângelui unei persoane din Ţata Galilor, înseamnă că persoana căreia aparţine sângele studiat este complet imună la cancer, Sewell a spus că este "posibil". "Această celulă imunitară ar putea fi destul de rară sau s-ar putea ca mulţi oameni să aibă acest receptor, dar din anumite motive, nu este activat. Dar nu ştim încă", a adăugat el.

Digi24 mai notează că în prezent există terapii care folosesc celulele imunitare pentru a lupta împotriva unor tipurilor specifice de cancer, dar ele sunt eficiente doar în cazul unor forme de leucemie şi nu funcţionează în cazul tumorilor solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

Aceste tratamente - CAR-T şi TCR-T - implică prelevarea de celule imunitare de la un pacient şi modificarea lor astfel încât să se poată lipi pe molecule care stau la suprafaţa celulelor canceroase. Celulele sunt apoi injectate în sângele pacientului. De pildă, arată sursa citată, terapia CAR-T este folosită pentru anumite forme de leucemie, dar nu funcţionează pentru tumorile solide. Terapiile TCR-T pot funcţiona în alte tipuri de cancer, dar trebuie să se lipească pe un anumit tip de molecule numite, HLA, care variază foarte mult.

"În schimb, noua celulă se ataşează de o moleculă de pe celulele canceroase numită MR1, care este aceeaşi în toate tipurile de cancer uman. Acest lucru ar însemna că tratamentul ar funcţiona pentru majoritatea cazurilor de cancer", notează Digi24.

Potrivit specialiştilor, rezultatele testelor de laborator sunt încurajatoare, dar trebuie precauţie, iar testele pe oameni ar putea începe chiar din luna noiembrie a acestui an. Specialiştii atrag atenţia, însă, că terapia ar putea avea şi riscuri, reacţii adverse grave, pentru că, aşa cum celula atacă celulele bolnave, ar putea ataca şi celule sănătoase.

"Echipa a demonstrat iî mod convingător că, în laborator, acest tip de celule imune reacţionează împotriva mai multor tipuri de celule canceroase. Dar trebuie să înţelegem exact cum recunoaşte şi ucide celulele canceroase, fără să atace celulele sănătoase", a subliniat Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester.

Medicii sunt optimişti. "Dacă această nouă descoperire se va concretiza, va pune bazele unui tratament "universal"cu celule T, scăzând costurile extrem de ridicate asociate cu identificarea, generarea şi fabricarea de celule T personalizate", a declarat profesorul Awen Gallimore, de la Centrul de Cercetare pentru Cancer al Universităţii Wales.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da, celula in care sta acum Daddy!
Nelu, next, please!
Postat 21 Ianuarie 2020, 21:40 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON