URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2017, 16:20

100.000 de dolari plătiţi unei firme pentru a-i facilita lui Liviu Dragnea întâlniri cu vârful administraţiei americane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu vârful administraţiei americane, respectiv cu vicepreşedintele Mike Pence, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, precum şi cu persoane influente din mediul politic, din presă şi din mediul academic.

Informaţia a fost făcută publică de site-ul Legistorm.com, site specializat în monitorizarea activităţii Congresului şi a activitatilor de lobby, care prezintă documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei.

Din mailurile făcute publice de firma de lobby rezultă că discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg şi la New York, în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache. Ultima plată făcută în acest scop datează chiar din luna octombrie.

"Cât mai curând"

Potrivit News.ro, echipa care trebuie să organizeze aceste întâlniri este formată din Al Madison, preşedinte al Madison& Co, lobbystul democrat William Oldaker, Drew Willinson şi William Harris, un apropiat al Republicanilor, care a lucrat pentru Trump Organization pe chestiuni politice şi de business. Informaţiile se regăsesc în contractul de consultanţă dintre Madison & Co şi PSD, postat într-o secţiune a site-ului Departamentului american al Justiţiei dedicată contractelor de acest tip.  De altfel, reprezentanţii Madison & Co spun că nu au un contract în format oficial standard, întreaga corespondenţă purtându-se pe mail.

În document, Madison & Co se obligă că înceapă să presteze aceste servicii începând din 22 iunie 2017.

Un mail este datat 24 aprilie 2017, Dimitrescu spunând că este în Slovacia cu vicepreşedintele Camerei şi cerându-i lui Madison să faciliteze cât mai curând posibil o întâlnire a lui Dragnea, despre a cărui "vastă personalitate" spune că au mai discutat în 2016, la cel mai înalt nivel la Washington, respectiv cu preşedintele Donald Trump, cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu Paul Ryan, întrevederile putând avea loc în SUA sau în orice alt loc în străinătate.

În 4 mai Alan Madison îl anunţă pe Dimitrescu că i-a transmis factura şi că imediat după ce va fi făcută plata, grupul de lobby va începe să lucreze. Factura este de 100.000 de dolari pentru "servicii profesionale"  - vizita la Washington DC şi întâlnirile aferente. De asemenea, îi reaminteşte că i-a mai transmis un mail în care propune extinderea obiectivelor vizitei lui Dragnea.

Banii au fost viraţi în patru tranşe: 3 iulie 2017 - 45.000 de dolari, 19 septembrie - 15.000 de dolari, 6 octombrie - 30.000 de dolari, 10 octombrie - 10.000 de dolari.

De altfel, News.ro mai arată că Madison & Co indică pe site-ul său printre clienţi şi Guvernul României, iar conform unor documente de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei,  termenul "Guvernul României" poate însemna şi ambasada României în SUA.

"PSD nu a plătit"

Chestionat pe această temă, Liviu Dragnea a spus că a verificat la partid şi nu există niciun contract cu o astfel de firmă. "PSD nu are nici un contract cu vreo firmă de genul asta şi nici nu a plătit vreun leu nici unei firme. Am verificat dimineaţă şi eu la partid", a declarat vineri, potrivit HotNews, Liviu Dragnea, după ce informaţia a fost publicată de presă.

Întrebat dacă intenţionează să facă o vizită în SUA, în perioada următoare, Dragnea a răspuns: "Nu, nu intenţionez, dar dacă o să primesc o invitaţie şi o să fiu lăsat să plec, o să o onorez cu plăcere."

În altă ordine de idei, Rise Project scrie că firma americană de lobby politic Madison and Company LLC a lucrat şi pentru fostul premier Adrian Năstase.

Rise Project a mai remarcat şi că Gheorghe Dimitrescu a trimis mail-ul catre firma de lobby pe data de 24 aprilie 2017, adică exact ziua Curtea Supremă a reconfirmat verdictul de doi ani de închisoare cu suspendare pentru Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul".

De altfel, şi Legistorm.com a amintit că Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al PSD, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru încercarea de fraudare a referendumului de demitere a preşedintelui.

De precizat că Liviu Dragnea s-a aflat în SUA în ianuarie, în contextul ceremoniilor de instalare a lui Donad Trunmp la Casa Albă. Atunci, liderul PSD a postat pe Facebook imagini în care părea că discută cu Trump cu ocazia a ceea ce a numit "o cină restrânsă", deşi imaginile arătau că numărul celor prezenţi la eveniment era destul de mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON