URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2020, 19:28

România plăteşte facturile fabricii de diplome de la Oradea: Cinci italieni cu diplome false anulate de Universitate au câştigat procesul la CEDO!

România plăteşte facturile fabricii de diplome de la Oradea: Cinci italieni cu diplome false anulate de Universitate au câştigat procesul la CEDO! sursa foto: http://www.ziare.com/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întreaga ţară va trebui să plătească pentru modul haotic în care a funcţionat Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, în epoca în care Universitatea era condusă de clanul Maghiar.

România a fost condamnată, pe 3 martie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, într-un proces deschis de cinci italieni ale căror diplome obţinute la FMF au fost anulate.

Studenţi fără drept

Procesul a fost deschis în 2014 de Armando Convertito, Giovanni Muscia, Franco Manfredi, Pasquale de Stasio şi Luigi Felice Francisco di Mariano. Toţi cinci s-au înscris la specializarea "Medicină dentară" a FMF în anii 2003 şi 2004, iar în 2009 şi 2010 au primit diplomele de stomatologi.

În 2011, însă, după ce procurorii au arătat că în anii în care Universitatea din Oradea a fost condusă de fondatorul instituţiei, Teodor Maghiar, şi de fiii acestuia, Adrian şi Doru, aici a funcţionat o fabrică de diplome, iar mai mulţi studenţi străini au fost licenţiaţi în mod fraudulos, diplomele celor cinci s-au numărat printre documentele anulate de instituţie.

Motivele anulării au fost că nu aveau la dosarul de admitere documente care să ateste că ştiau limba română în momentul în care au devenit studenţi sau că Ministerul Educaţiei le recunoscuse studiile liceale abia în 2005, aşadar când ei erau deja studenţi.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol, italienii au considerat măsura injustă şi, după ce au pierdut la Curtea de Apel Oradea un proces deschis în instanţele din România, au căutat dreptate la CEDO, unde au arătat că vina dosarelor incomplete nu le aparţine şi că habar nu aveau că le lipseau acte.

Nu e vina lor

Asociaţia VeDem Just a anunţat că judecătorii de la CEDO s-au pronunţat pe 3 martie în acest dosar şi le-au dat dreptate italienilor.

"Judecătorii de la Strasbourg au constatat că, într-adevăr, decizia de înscriere la facultate fusese luată de decanul facultăţii înainte ca studenţii să obţină scrisorile de acceptare şi certificatele de competenţă lingvistică, dar că aceste nereguli nu li se pot imputa studenţilor. De altfel, facultatea le-a şi permis ulterior să frecventeze cursurile şi să susţină examenele finale. Divergenţele dintre minister şi facultate cu privire la înscrierea studenţilor nu pot fi reproşate acestora", a transmis asociaţia, citând din hotărârea pronunţată de Curtea Europeană.

"Ca urmare, judecătorii europeni au decis că măsura de anulare a diplomelor după efectuarea studiilor nu a fost necesară într-o societate democratică. Mai mult, anularea diplomelor a avut ca efect afectarea vieţii profesionale a celor cinci persoane. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi că fiecare reclamant va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale", se mai arată în comunicatul asociaţiei VeDem Just. De asemenea, fiecare dintre cei cinci italieni va primi câte 3.000 de euro, pentru cheltuielile judiciare.

Interesant este că CEDO le-a acordat italienilor daune morale mai mari decât au cerut aceştia. Fiecare dintre ei a pretins daune de 5.040 de euro.

Hotărârea CEDO, redactată în limba franceză, poate fi citită aici.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Examen la CEDO: Italienii cărora Universitatea le-a retras "diplomele de Oradea" s-au plâns Curţii Europene"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da AnaConda
Asa e, dar prea tarziu sau aflat astea. La fel cum prea tarziu se vor afla si cele petrecute in zilele noastre. Si uite asa trece viata asta. Unii cu truda altii cu titlurile si banii. Apoi se vaita ca le da dumnezeu copii si nepoti cu baiuri. Apropo, in urma lui Ifrim nu a ramas nimic decat un mormant nevizitat de nimeni.
Postat 05 Martie 2020, 20:40 de scarbit
Latraul
Marele latrau, care pretinde ca a dat in vileag intreaga afacere a fost ex-decanul Mircea Ifrim, care venea cand putea de la Bucuresti la Oradea cu aeroplanu', mergea sau nu mergea la biroul pre voia muschilor lui atrofiati, locuia la Hotel Dacia (pe atunci...), ishi plimba javra pe coridoarele hotelului si isi avea consoarta (pe)chineza profesor de ceva de genu'"medicina traditionala chineza" (dar stia 325 de cuvinte in limba romana...). Toate fura bune & frumoase pana ce mult-prea-blamatul Maghiar i-a "taiat macaroana" si i-a dat un picior in posterior!! Atunci, HOP!! se trezi Mirciulica sa latre despre diplomele false!! Dar nu el le-a semnat?? Nu stia nimic de toata chestiunea??!! Pai ce era DUMNEALUI??!! Decan sau CACAT??!!
Postat 05 Martie 2020, 18:13 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON