URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2019, 11:50

Premieră: O universitate de stat ar putea fi desfiinţată, pentru că s-a transformat în fabrică de diplome şi a ajuns aproape de faliment

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săli de curs neîncălzite, profesori păstraţi la catedră chiar şi după ce au primit condamnări definitive pentru luare de mită, studenţi momiţi cu burse să voteze împotriva intereselor colegilor lor, un Senat care funcţiona pe lângă lege, sunt descoperiri făcute de Consiliul de Etică şi Management Universitar la Universitatea "Eftimie Murgu" (UEMR) din Reşiţa, scrie pressone.ro.

Acum, CEMU cere destituirea rectorului, dar şi desfiinţarea universităţii, care este oricum aproape de faliment. Propunerea, una fără precedent în educaţia românească, a fost transmisă Ministerului Educaţiei, care, deocamdată, a aprobat printr-un Ordin al ministrului interimar Daniel Breaz monitorizarea (UEMR) din Reşiţa.

PressOne mai notează că este pentru prima oară când o instituţie care face parte din sistemul naţional de învăţământ superior din România poate ajunge să fie desfiinţată ca entitate juridică şi reorganizată.

În următoarele 3 luni, Universitatea trebuie să emită rapoarte succesive, în care să demonstreze că toate carenţele privind calitatea învăţământului, resursa umană şi financiară sunt pe cale să fie corectate. Fiecare raport va fi verificat de inspectori din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), CEMU şi Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS).

Fabrică de diplome

Potrivit "Metodologiei de monitorizare specială", această măsură are în vedere "asigurarea respectării standardelor legale de calitate specifice învăţământului superior, privind întreaga activitate didactică, de cercetare ştiinţifică, economico-financiară, administrativă, de finalizare a studiilor, de eliberare a actelor de studii".

În toate aceste domenii, CEMU a constatat că Universitatea din Reşiţa a acţionat fără nicio consideraţie faţă de actul de învăţământ, transformându-se într-o fabrică de diplome, cu profesori nepregătiţi profesional şi angajaţi pe criterii netransparente.

După cum tot PressOne a dezvăluit, CEMU a mai concluzionat, în urma controlului la Reşiţa, că Universitatea este ţinută în viaţă artificial, din cauză că numărul mic de studenţi înscrişi, lipsa finanţărilor pentru performanţă şi a granturilor pentru cercetare fac imposibilă salarizarea decentă a personalului.

Universitate cu calificativul "grad de încredere limitat" din partea ARACIS, UEMR se mai face vinovată de hotărâri luate în Senatul academic fără cvorum, 

Fără studenţi

UEMR datorează profesorilor peste 1 milion de euro, din diferenţe salariale cuvenite, dar neplătite. Instituţia nu are acum să plătească, având însă venituri modeste.

Potrivit CEMU, 79,72% dintre studenţii înmatriculaţi la Reşiţa sunt şcolarizaţi la "buget", iar în 2017, 88,37% dintre studenţi se aflau în această situaţie. Între timp, numărul de studenţi bugetaţi a scăzut în intervalul 2015-2019 de la 1.481 la 955. În 2019, la Reşiţa sunt doar 243 de studenţi care plătesc taxă de şcolarizare.

Ca să poată plăti în continuare salarii, UEMR a luat o serie de decizii unilaterale, prin hotărâri ale Senatului universitar, prin care întregului personal didactic îi era diminuat salariul de încadrare la minimum, indiferent de vechime sau performanţe. De asemenea, timpul de lucru săptămânal a fost redus de la 5 la 4 zile, cu reducerea corespunzătoare a salariului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON