URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2020, 09:25

Ministerul Educaţiei: Şcolile să anuleze activităţile care implică deplasări în străinătate şi să limiteze activităţile colective

Ministerul Educaţiei: Şcolile să anuleze activităţile care implică deplasări în străinătate şi să limiteze activităţile colective foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul creşterii numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute, dar mai ales a pericolului de infectare cu coronavirus, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis tuturor inspectoratelor şcolare din ţară o serie de măsuri pe care toate şcolile româneşti trebuie să le respecte.

În primul rând, trebuie limitate, suspendate sau anulate toate activităţile care implică deplasări în străinătate. "În condiţiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul şcolar are obligaţia de a informa Direcţia judeţeană de sănătate publică, anterior revenirii în ţară, cu privire la destinaţie, durata deplasării şi numele persoanei/persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unităţile de învăţământ, certificat medical/adeverinţă medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase", se arată în adresa Ministerului.

De asemenea, trebuie limitate la maximum sau suspendate orice manifestări colective şcolare sau extraşcolare (simpozioane, conferinţe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau naţional).

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării recomandă ca activităţile planificate în cadrul Săptămânii "Şcoala altfel" să se desfăşoare în sediul sau incinta unităţilor de învăţământ, evitând în acest mod riscul apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri", a transmis Ministerul.

Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat ce măsuri s-au luat în universităţile româneşti, pentru prevenirea infectării cu coronavirus. Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie - 08 martie, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara a luat decizia ca toţi studenţii şi cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecţie cu coronavirus (Covid-19), să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activităţile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză şi franceză ale acestei instituţii se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.

De asemenea, Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârşitul săptămânii, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a anunţat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în ţară de mai puţin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.

Universităţile au obligaţia de a monitoriza starea de sănătate a studenţilor prin cabinetele medicale. În situaţia în care sunt depistaţi studenţi care manifestă probleme medicale, universităţile au obligaţia de a informa Direcţia de sănătate publică.

"Menţionăm că, în baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educaţional şi modalitatea de recuperare a activităţilor didactice aparţin conducerii universităţii, cu aprobarea Senatului Universitar şi a Consiliului de Administraţie, urmând a informa Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la decizia luată", se arată într-un comunicat al Ministerului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON