URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2018, 17:59

Liceenii din Ungaria sunt în febra examenelor de Bacalaureat: 48 de elevi români au dat examen din cariera Mariei Ciobanu

Liceenii din Ungaria sunt în febra examenelor de Bacalaureat: 48 de elevi români au dat examen din cariera Mariei Ciobanu foto: concretemedia.hu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A început examenul de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu din Ungaria, prima probă fiind din Limba şi Literatura maternă. La română s-au înscris 48 de elevi, iar proba a avut loc la Liceul "Nicolae Bălcescu" din Gyula, singurul liceu românesc de nivel mediu de pe teritoriul Ungariei.

Examenul din Limba şi Literatura română a constat din două probe. Pentru prima, liceeni au avut de citit un articol de ziar despre cariera Mariei Ciobanu, iar apoi să răspundă la un set de întrebări, apoi să redacteze o scrisoare de intenție ori să argumenteze un text pro sau contra.

Cea de a doua probă a fost interpretarea unui text literar, elevii având posibilitatea de a alege opera lui Ioan Slavici "Moara cu noroc” sau de a face o comparație între pastelul "Iarna” de Vasile Alecsandri cu "Iarna pe uliță” de George Coșbuc. Rezultatele la proba scrisă vor fi făcute publice în perioada 29 mai - 4 iunie.

Potrivit datelor făcute publice pe pagina Ministerului Educaţiei din Ungaria, www.oktatas.hu, la examenul de Bacalaureat din acest an, desfăşurat în perioada 4 mai - 29 iunie s-au înscris în total 110.700 elevi. Examenele se derulează 1.183 de centre, în faţa a 3.197 de comisii. 

Dintre absolvenţii de liceu, un număr de 73.400 elevi vor da examenul obişnuit, iar alţi 37.300 vor da o variantă mai lejeră a Bacalaureatului, din cel puţin o materie, dacă nu vor să urmeze cursurile unei facultăţi.

În Ungaria, potrivit legislaţiei din domeniul Învăţământului, liceenii pot decide în ce limbă îşi vor susţine examenele la aproape toate materiile, excepţie făcând cele de Limba şi Literatură Maghiară, cele de Limbă şi Literatură Maternă sau străină.

Examenele se susţin în instituția de învăţământ la care au studiat elevii, iar examinatorii sunt profesorii care le-au predat. Lucrările sunt corectate tot de cadre didactice ale liceului, în baza unor grile stabilite de comisia centrală de examinare. În cazul unor contestaţii, reverificarea lucrărilor se face de aceeaşi comisie centrală.

Subiectul probei scrise la materia Limba şi Literatură Română îl găsiţi aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O micuta greșală, daca se poate
In titlu scrie Tănase si in text Ciobanu. Mie imi plac ambele. Sper sa nu va supărați pe mine.
Postat 15 Mai 2018, 20:02 de poiu
RE: O micuta greșală, daca se poate
Maria Ciobanu. Multumim!
Postat 15 Mai 2018, 23:03 de Moderator
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON