URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2019, 17:01

Scandalul TAROM: În ziua moțiunii de cenzură, ministrul Transporturilor a vrut să ţină la sol și avionul din Oradea!

Scandalul TAROM: În ziua moțiunii de cenzură, ministrul Transporturilor a vrut să ţină la sol și avionul din Oradea! sursa foto: ziare.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apar noi detalii în scandalul TAROM, caz în care fosta şefă a companiei aeriene, Mădălina Mezei, afirmă că ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, a vrut să ţină la sol mai multe avioane care duceau parlamentari la Bucureşti în ziua moţiunii de cenzură. Iniţial a fost vorba despre cinci zboruri interne, afirmă Mezei, arătând că unul dintre ele era chiar din Oradea.

Pus pe sabotaj

Potrivit Agerpres, ministrul chiar a pus-o pe fosta şefă a companiei aeriene să identifice parlamentarii care erau la bord. 

"Domnul ministru m-a chemat la dumnealui în birou cu două zile înainte (de votul Moţiunii din Parlament, n.r.) să-mi spună că trebuie să anulăm nişte curse interne ca să oprim accesul parlamentarilor la votarea moţiunii de cenzură. I-am răspuns că aşa ceva este imposibil pentru că noi nu suntem stăpâni de sclavi, suntem o companie de oameni liberi. Indiferent de ce le-aş fi spus eu piloţilor, nu ar fi făcut niciodată aşa ceva. Evident, eu nu aş fi putut să cer aşa ceva subordonaţilor companiei. Iniţial, era vorba despre cinci zboruri - două curse de Timişoara şi Oradea, Baia Mare, Satu Mare. Domnul ministru mi-a cerut să identific senatorii şi deputaţii care se aflau la bord, i-am arătat, după care mi-a zis că mă contactează a doua zi să-mi spună finalul deciziei dumnealui. Bineînţeles, în acea seară am fost afectată puternic emoţional, m-am gândit cum să fac, cum să-i demontez planul, cum să-i spun că aşa ceva nu e posibil pentru că era vorba despre proiectul TAROM care risca să fie oprit", a afirmat Mezei, potrivit Agerpres, vineri, într-o conferinţă de presă organizată în faţa sediului TAROM.

Potrivit acesteia, într-o nouă discuţie purtată în ziua următoare, ministrul de resort i-a solicitat să încerce să oprească tehnic una din curse.

"I-am spus că eu am venit să restructurez compania, cum aş putea să vin chiar eu, managerul general, să spun directorului tehnic să saboteze propria operare. Dumnealui a încercat să găsească alte soluţii, după care am plecat îngrijorată de o potenţială acţiune în acest sens. Am contactat serviciul nostru de Operation Control Center care se ocupă de planificarea aeronavelor la zbor, m-am asigurat că nu este nicio problemă pe cursele de Baia Mare, Satu Mare. Am sunat directorul operaţional, aici de faţă şi l-am rugat de asemenea să aibă grijă să nu existe nici cea mai mică întârziere pe această cursă. Am sunat directorul tehnic şi i-am spus să aibă grijă să nu se întâmple nimic de genul acesta şi am sunat şi comandantul cursei pe care am încercat să îl previn că, dacă cumva va proceda într-un sens de genul acesta, toată lumea ştie şi va fi direct responsabil pentru că e o iniţiativă în defavoarea companiei", a povestit Mădălina Mezei.

Întrebată dacă a înregistrat convorbirea în care ministrul Transporturilor îi cere aceste lucruri, Mezei a răspuns că nu a înregistrat nimic, pentru că "nu s-a pus niciodată problema de ceva fraudulos sau împotriva legii". "Eu nu am venit cu tehnică să încerc să-l prind pe domnul Cuc într-o postură neconformă", afirmă Mezei.

Aceasta a mai spus şi că nu a dorit să facă "un scandal mediatic din compania TAROM", amintind că pe 20 iunie şi-a început mandatul interimar de director general al companiei aeriene chiar la solicitarea lui Cuc şi că avea în plan redresarea companiei.

În privinţa autosesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe acest subiect, Mădălina Mezei a susţinut că procurorii nu i-au solicitat niciun fel de probe ci doar au invitat-o în calitate de martor în baza unui dosar deschis pentru Ministerul Transporturilor, "care are în vedere abuzul în serviciu".

"Am vrut să ştiu că sunt OK"

Vineri, ministrul demis al transporturilor, Răzvan Cuc, a confirmat, într-o conferinţă de presă, că s-a întâlnit miercuri seară cu Mădălina Mezei, fosta directoare a TAROM, dar a negat că i-ar fi cerut reţinerea unor aeronave la sol în ziua moţiunii de cenzură. În schimb, recunoaşte că s-a interesat ce parlamentari vin la Bucureşti, dar spune că a vrut să se asigure că "totul e OK", după cum arată Digi24.

"Nu aveam eu ca ministru cum să întârzii nişte aeronave TAROM", a declarat Răzvan Cuc. "Am întrebat-o ce parlamentari vin, ca să ştiu că totul e în regulă", a recunoscut însă ministrul Cuc.

În ceea ce priveşte întâlnirea de miercuri seara, ministrul interimar a confirmat că a avut loc în faţa casei directorului TAROM.

"Dânsa m-a contactat, mi-a spus că trebuie să-mi comunice ceva important. M-am întâlnit pe la 21:30. A venit însoţită de fratele ei. Mi-a spus că ar fi contactat-o cineva de la SRI care i-ar fi spus de nişte aeronave că vor fi reţinute la sol", a declarat ministrul demis. "Eu nu am contactat pe nimeni de la SRI. I-am spus că nu ştiu şi nu mă interesează. Eu, la rândul meu, am un contact instituţional cu SRI şi dacă există o asemenea informaţie, sunt convins că în primul rând m-ar fi înştiinţat pe mine. I-am cerut doamnei Mezei să-mi prezinte şi mie numele persoanei de la SRI care a sunat-o să-i spună de aceste curse. Atâta tot. Şi dânsa nu mi-a răspuns la niciun mesaj", a declarat Răzvan Cuc.

În declaraţia sa de presă, ministrul a insistat asupra activităţii fostei directoare TAROM, căreia i-a reproşat incompetenţa, incapacitatea şi legăturile cu unele grupuri de interese, precum şi faptul că şi-ar fi avantajat membrii familiei, care lucrează în TAROM.

Pe de altă parte, Răzvan Cuc a mai spus că nu are nimic de ascuns şi abia aşteaptă să meargă la DNA, unde va prezenta documente.

Premierul demis Viorica Dăncilă a dispus vineri trimiterea Corpului de control al prim-ministrului la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA, "în scopul clarificării aspectelor manageriale semnalate de mass-media".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cuc: "...cineva de la SRI care i-ar fi spus de nişte aeronave că vor fi reţinute la sol"
Bag de seamă că sereiul e de vină pentru tot răul din țară. Nu avem autostrazi pentru că așa vrea sereiul. Avem corupție prin ministere deoarece așa a vrut sereiul. Și în final, avem un ministru al transporturilor incompetent pentru că așa a vrut sereiul.
Postat 20 Octombrie 2019, 07:10 de FaBULA
După modelul Pastor Sandor
Cuc vrea avioanele la sol, Pastor nu le vrea nici la Oradea. Tarom e in faliment, dar se bucură de banii noștri , în loc să facă profit. Aeroportul Oradea e in faliment dar se bucură de banii noștri.
Postat 20 Octombrie 2019, 00:20 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON