URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2018, 10:02

Academicianul Mircea Maliţa, fostul ministru al Educaţiei şi fostul ambasador în SUA născut la Oradea, a murit la 91 de ani

Academicianul Mircea Maliţa, fostul ministru al Educaţiei şi fostul ambasador în SUA născut la Oradea, a murit la 91 de ani sursa foto: www.telegrafonline.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Matematicianul membru al Academiei Române, totodată fost ministru al Educaţiei şi fost ambasador al României în SUA, Mircea Maliţa a murit luni, la vârsta de 91 de ani.

Maliţa s-a născut la Oradea, pe 20 februarie 1927, şi tot aici a făcut primii ani de şcoală. Ulterior, cursurile liceale le-a continuat la Făgăraş, Beiuş şi Bucureşti. Tot în Bucureşti a urmat facultăţile de Ştiinţe-Secţia Matematică şi de Filosofie, iar în 1972 şi-a susţinut teza de doctorat intitulată "Modele matematice pentru negocieri". Totodată, în 1949, a fost student participant în delegaţia Conferinţei Păcii de la Paris, condusă de Mihail Sadoveanu.

A fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, organizaţie de masă a Partidului Comunist, director al Bibliotecii Academiei între 1950-1955, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ministru al Învăţământului (1970 - 1972), ambasador în Elveţia (1980 - 1982), iar apoi în SUA (până în 1984). Când era în America, Elena Ceauşescu l-a acuzat că face jocurile americanilor şi că este vândut lor.

Preşedinte fondator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Maliţa a susţinut cursuri de relaţii internaţionale la Universitatea din Oradea, între 1990-2000, cursuri şi reuniuni internaţionale la Praga, Moscova, Londra şi New York în 1991, dar şi cursuri la Academia de Studii Economice şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative între 2000-2008.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
zic...
@Moderator: Dacă cineva dorește să-și demonstreze cultura procedează altfel!
Postat 23 Mai 2018, 23:40 de dani-e-let
Why?
@Moderator: Pe Wikipedia scrie Oradea! Totuși... "desteptule "?
Postat 23 Mai 2018, 21:01 de dani-e-let
RE: Why?
Păi dacă ne-a făcut inculţi, înseamnă că el e deştept.
Postat 23 Mai 2018, 22:53 de Moderator
Respect, domn' profesor!
Nu s-a nascut in Oradea, incultilor! Oradea nu e tot Bihorul, din fericire.
Postat 22 Mai 2018, 18:29 de CrisDumi
RE: Respect, domn' profesor!
Dar unde s-a născut, deşteptule?
Postat 22 Mai 2018, 23:04 de Moderator
Aurul cenusiu
Un intelectual si diplomat de "scoala veche", fara discutii eminenta cenusie din spatele destalinizarii Romaniei in anii 50-60 si artizanul apropierii de SUA. Printre putinele personalitati contemporane care ar merita cu prisosinta o statuie in Oradea.
Postat 22 Mai 2018, 10:21 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON