URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2018, 11:15

La puşcărie! Fostul director al Electrica, orădeanul Nicolae Coroiu, condamnat la închisoare în dosarul PSD-istului Cătălin Voicu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe fostul diector al societăţii Electrica, Nicolae Coroiu, la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar finalizat de DNA, în care fusese judecat pentru abuz în serviciu, alături de fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat şi el la 7 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu. Politicianul era acuzat de intervenţii la conducerea Electrica şi Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferenţial contracte.

Sentinţa este definitivă, iar Coroiu a şi fost ridicat de Poliţie şi dus la Penitenciarul Oradea.

Informaţia a fost confirmată, vineri, de un comunicat al Poliţiei Bihor, care spune că "joi, 28 iunie a.c., polițiștii Compartimentului Urmăriri - Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Bihor au depistat și reținut un bărbat de 62 de ani, din municipiul Oradea", faţă de care "Tribunalul București a emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 5 ani de închisoare în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave", astfel încât "cel în cauză a fost încarcerat în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei la care a fost condamnat".

Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile declarate de inculpaţi şi de procurorii DNA, menţinând sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti în anul 2017. Iniţial, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Cătălin Voicu, în februarie 2017, la 5 ani închisoare cu executare, dar Curtea a constatat că fapta de care este acuzat Cătălin Voicu este concurentă cu cea pentru care fostul senator a fost condamnat în anul 2012 la 7 ani de închisoare şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea. Instanţa a menţinut şi confiscarea de la acesta a sumelor de 200.000 euro şi 119.000 lei.

Tribunalul Bucureşti a mai decis ca inculpaţii din acest dosar să plătească în solidar către SC Servicii Energetice Moldova SA despăgubiri civile de 5.284.893 de lei, echivalentul a 1.391.339 euro.

În noiembrie 2014, Cătălin Voicu, fost consilier prezidenţial, ulterior deputat şi senator, a fost trimis în judecată de DNA, alături de Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA; Petru Andronache, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova; Radu Dan Floarea, acţionar majoritar la SC Tech Safety SA; Ion Dumitru Măruţă, acţionar şi administrator al SC Tech Safety SA.

"În calitate de director general al SC Electrica SA, inculpatul Coroiu Nicolae, în perioada 2004-2005, a dispus funcţionarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova, a acţionat în consecinţă, în vederea efectuării de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, la un preţ supraevaluat şi cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 modificată şi a regulamentelor interne", susţinea DNA.

DNA preciza că, în vederea realizării achiziţiilor respective, nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziţie publică, furnizorul a fost desemnat prin încredinţare directă, fără a exista vreo selecţie şi nu a existat o negociere, preţul fiind supraevaluat şi stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului.

"Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte şi emiţându-se facturile care erau achitate, în mod nelegal, în regim de urgenţă", mai spun procurorii.

Anchetatorii arătau că directorul general Nicolae Coroiu a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. Suma reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety SA în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA.

Petru Andronache este acuzat că a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deşi acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate. Totodată, procurorii susţin că Andronache a efectuat şi plăţi, prin semnarea a cinci ordine de plată, înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, şi anume efectuarea de plăţi în sume importante către SC Tech Safety SA.

Cătălin Voicu a fost acuzat că a intervenit în perioada 2004-2005, în două rânduri, pe lângă funcţionari din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA pentru ca firma SC Tech Safety SA să fie favorizată. Conform DNA, Voicu ar fi solicitat în intervenţii directe la directorul general al Electrica SA, Coroiu Nicolae, şi la directorul economic al Electrica Serv SA acordarea de contracte firmei SC Tech Safey SA pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

Nicolae Coroiu a fost director al sucursalei Electrica Oradea în perioada 2002-2004, iar apoi director general al societăţii până în 2007 când a fost schimbat din funcţie şi când s-a angajat la Universitatea Oradea, unde a predat la Facultatea de Inginerie Energetică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
WinDos
Bine face . Eu ii dau acordul sa nu mai PUTĂ orașul....
Postat 30 Iunie 2018, 10:40 de Sandu1201
5 ani
"abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave" = s-a scumpit curentul? Aceeasi justitie ii da cite 2-3 ani cu executare lui dorin cocos, implicat in "n" dosare cu prejudicii clare de zeci-sute de milioane. Care va executa pedeapsa cea mai mare, iar intre timp scapa pe rind de puscarie in celelalte. Pur intimplator
Postat 29 Iunie 2018, 20:47 de excalibur
Cat de curand, un alt "oradean" va merge intr-o puscarie.
E vorba de edilul nostru sef impreuna cu sponsorul liberalismului bihorean de la Nutrientul, pentru afacerea cu 11.400.000 mp de teren al municipiului, vandut la pret de 37 lei/mp intr-o zona in care se cumpara astazi cu cel putin 250 lei/mp, iar in 4 ani cat dureaza tranzactia in rate va ajunge la 450-500 lei/mp. Hai DNA, munca de jos va cheama.
Postat 29 Iunie 2018, 19:07 de WinDoss
Sa nu te bucuri de raul altuia
Nu cred ca-i mai fericit vreunul dintre noi ca ex_directorul Electrica se „incalzeste” la becul din celula de detentie, dar e un exemplu pentru urmasii lui. De ce spun asta?!?...pentru ca in loc sa se investeasca si sa se modernizeze posturile de transformare din judetul Bihor sau statiile de inalta si medie tensiune, se carpesc de niste „Dorei” de la Electrica, consecinta fiind deteriorarea aparaturilor electrocasnice. Din cauza unora ca ei si a altora, facturile de curent electric sunt umflate artificial, in intelegere cu altii „oameni de afaceri” din acelasi domeniu.
Postat 29 Iunie 2018, 13:14 de Coca
pacat
pacat de om...
Postat 29 Iunie 2018, 13:01 de continental
saracii psd-ei..
nu-i luati pe toti, mai lasati si de samanta pana infractorul Dragnea va face ordine cu legile justitiei. Dupa asta..cantec, joc si viorica dancila!
Postat 29 Iunie 2018, 12:32 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON