URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2018, 11:44

Ghid practic: Ce trebuie să faci în caz de dezastre, ger extrem, cutremur... (VIDEO)

Ghid practic: Ce trebuie să faci în caz de dezastre, ger extrem, cutremur... (VIDEO) foto generic, arhivă

Cel puţin teoretic, populaţia ar trebui să fie mai bine pregătită pentru situaţii de urgenţă, în special pentru dezastrele naturale. Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta au lansat site-ul www.fiipregatit.ro, tocmai în acest scop.

Potrivit ziare.com, site-ul a fost lansat joi de secretarul de stat Raed Arafat, in prezenta ministrului de Interne, Carmen Dan, si a comisarului european pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

In fapt, portalul contine mai multe ghiduri pentru diferite situatii de urgenta, de la dezastre naturale, pana la furturi, o lista cu tot ce trebuie sa continua o trusa care sa permita supravietuirea pentru 3-5 zile, dar si cateva campanii de informare.

Fiecare ghid contine informatii despre evenimentul care declanseaza starea de urgenta, sfaturi si informatii despre procedurile necesare in timpul evenimentului, dar si dupa ce acesta se termina.

Site-ul are o sectiune dedicata trusei de urgenta si obiectelor care sunt indispensabile acesteia: apa, alimente, imbracaminte si incaltaminte, saci de dormit, trusa de prim ajutor, aparate utile, articole pentru copii, articole de igiena si acte personale. 

In plus, este facut la o maniera prietenoasa, continand fotografii si clipuri video, pentru ca informatiile sa fie asmilitate mai usor.

Un act crucial in situatii de criza, potrivit site-ului, este "Planul familiei in caz de urgenta", un document de o pagina, care trebuie descarcat, tiparit si completat.

Iata cum arata ghidul video pentru ger sau viscol:


Vezi mai jos lista ghidurilor de pe noul site lansat de MAI si IGSU!

Ghidul pentru prim ajutor;

Ghidul pentru viscol/ ger;

Ghidul pentru inundatie;

Ghidul pentru cutremur;

Ghidul pentru alunecare de teren;

Ghidul pentru furtuna;

Ghidul pentru canicula;

Ghidul pentru incendiu;

Ghidul pentru electricitate;

Ghidul pentru accident nuclear;

Ghidul pentru violenta copii;

Ghidul pentru violenta domestica;

Ghidul pentru furt din masini;

Ghidul pentru furt din locuinte;

Ghidul pentru furt din buzunare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
să zicem că....
Cred că am pierderi de memorie ! Parcă aici am scris de plete și subiectul preferat în tinerețe de unul, lupta anti drog !
Postat 05 Martie 2018, 18:09 de TDS
Tds
Esti atat de deștept, dar LASA-NE, LASA-NE.
Postat 04 Martie 2018, 17:54 de Sandu1201
CU PLECĂCIUNE
@Sandu1201: 1. Nu mai pomeni nimic despre părinții mei ! Eu unul nu am făcut-o despre ai tăi ! 2. Pe FB sunt băgat în seamă de prieteni 3. Cred că_cunoști procedurile. Dacă te adresezi MAI nu-ți va citi ministrul petiția. Ea se trimite în teritoriu! 4. Dacă am pierdut unele procese înseamnă că nu am avut dreptate ! 5. Am făcut precizarea că_comment-ul cu d-na Lascu era destinat altui articol ! Aici totul a pornit de la confuzia inegalabilului între " furtuni " și " furturi "....6. Vai, să cad pe spate ! Îmi știi numele ?! Eu nu îl știu pe al tău dar știu exact zona din care vii ! Ete, iar făcui exces de semne de punctuație !
Postat 04 Martie 2018, 09:31 de TDS
NEDEMOCRATUL
@Florin Ciucaș: Intenția mea a fost să folosesc expresii securistice ! Se pare că nu mi-a ieșit ! Mai ales că_cuvântul " deîndată este uzual în drept ! Puteți afla ușor !
Postat 04 Martie 2018, 09:16 de TDS
Tds
Dacă tu ai avut o problema cu primarul ( nu cu asta, cu celălalt, dar ai facut transferul la asta) , asta nu înseamnă că tu ne poti manipula pe noi ( MIRCEA BADEA DE ORADEA) . Pe tine nu te ajuta capul să-ți dai seama că esti enervant si nejustificat, nu te baga nimeni in seama ( nici pe FACEBOOK) si te bagi in seama Aici. Ți-am mai spus asta de N ori si tot nu pricepi, procesele le-ai pierdut pe toate, CARMEN DAN nu te baga înseamnă, justiția nu te baga înseamnă. Tu chiar nu realizezi ca nu esti nici macar penibil ( penibil sunt EU ). Cat despre ghidul practic in caz de dezastre , asta se invata in clasele primare si pe urma in liceu. Pe pagina ISU le găsești sau in presă . Sau tu esti asa de special si le vrei de la CODRUȚA . Parca ai grija de tatăl tau NUU. asa am inteles. Dacă DA atunci cum de mai ai timp sa mai dai si pe Aici, în 75% din comentarii esti primul. Dacă WinDos sa legat de primar, tu te legi de LAURA. Da intr-adevar articolul era despre asta, doar ca eu sunt mai PROST si nu am înțeles.
Postat 03 Martie 2018, 23:48 de Sandu1201
JALNIC
@Florin Ciucaș: 1. Nu urmăresc popularitate ! 2. Nu suport greșelile gramaticale...nici pe ale mele ! Acesta este motivul pentru care după recitirea unui comentariu corectez deîndată 3. Nu mă interesează " cutumele " internet-ului 4. Nu sunt mai agitat decât sunt alții 5. Interziceți-mă pentru folosirea excesivă a majusculelor ! 6. Eu nu trebuie să-i cumpăr lui Sandu1200 /1201 vreo cămașă ! E pregătită deja. I-o dă statul gratuit ! 8. Jurnaliștii trebuie să stăpânească LIMBA ROMÂNĂ perfect ! Așa că voi vâna orice eroare .
Postat 03 Martie 2018, 22:32 de TDS
chiar că jalnic
Uite unde era poliţistul presei... Domnule TDS, iată câteva expresii care definesc perfect profilul dvs. "Nu suport", "deîndată", "nu mă interesează", "trebuie", "voi vâna". Altfel spus, un agitat, nedemocrat, intolerant, dispreţuitor la adresa regulilor, fixist, dictator, pornit pe tot şi toate. Mult succes în găsirea unor parteneri de dialog potriviţi :)
Postat 03 Martie 2018, 23:28 de Florin Ciucas
CORECTIE
( chiar în exces)...
Postat 03 Martie 2018, 21:03 de TDS
corectie dupa corectie
Şi încă o observaţie: nu mai tot daţi atâtea corecţii şi erate, că nu vă pretindde nimeni să nu greşiţi. Nu mai vânaţi atâta greşelile altora, inclusiv pe ale noastre, jurnaliştii, ci concentraţi-vă pe esenţa lucrurilor. Asta v-ar mai ridica un pic cota popularităţii, care e foarte jos acum în ochii colegilor de forum.
Postat 03 Martie 2018, 21:49 de Florin Ciucas
DA
@Florin Ciucaș: Când aveți dreptate recunosc ! Nu am fost atent ! Comment-ul era destinat altui articol ! Aici era vorba DOAR despre titlul ( corectat ulterior....). PS1: totuși, Sandu1201 are voie cu Nucet&cămăși de forță ? PS2: majusculele și semnele de punctuație ( chiar) în exces sunt destinate să sublinieze o idee ! Totul este să le folosești corect !
Postat 03 Martie 2018, 21:01 de TDS
RE: DA
1. Sunteţi veşnic neatent şi agitat, este starea dvs de spirit, pe care ne-o transmiteţi celor de aici. 2. Pe internet este o cutumă, nu se folosesc majuscule de maniera asta. 3. Din moment ce noi considerăm că se încadrează în limitele acceptabile, că este în tiparul comunicării celui cu care conversează, iar celălalt nu reclamă, Sandu are voie. (Asta e o altă problemă la dvs.: raportaţi în exces, uneori umoral, amestecat cu ameninţări). Lăsaţi-o mai moale!
Postat 03 Martie 2018, 21:46 de Florin Ciucas
Re: Sandu, cat si cand vrea el ...
... pupa-m-ai in dos, la gara sau unde vrei tu !?! Ai habar pe unde sunt ghidurile acelea, in format original, scris, cu responsabili si tot tacamul? Fireste ca nu! La cel imputernicit sa le puna in aplicare si in subordinea cui ar sta, in caz exceptional, ISU si MAI in plan local ... primarul municipiului Oradea, in fisetul din cam. 101, etaj 1, din cladirea primariei !?! Au dat in mana unui diliu ingroparea definitiva a orasului, in caz de nevoi exceptionale !?! Te-ai prins, cum e sa depinzi de unul cu dosar medical la neuropsihiatrie?
Postat 03 Martie 2018, 19:32 de WinDos
RE: Re: Sandu, cat si cand vrea el ...
Atenţie la limbaj. dacă tot aţi ajuns cu comentariile de la ghidul pentru dezastre până la primar, măcar nu vă înjuraţi.
Postat 03 Martie 2018, 20:21 de Moderator
Tds
Cauta un ghid practic de internare la NUCET. Iti cumpăr eu camasa de forță.
Postat 03 Martie 2018, 19:16 de Sandu1201
EA NU STIE CE VREA/ N-A STAT CU NIMIC PE CEVA...IARTĂ-MA LAURA STOICA PENTRU CĂ AM INVOCAT TITLUL UNUI HIT DE-AL TĂU !
Iar mi s-a șters comentariul? Nu era normal să se ceara scuze pentru titlul neinteligibil? Și ce aveau titlurile de folclor " Gheorghe, Gheorghe " sau " Hai lelița-n deal la vie" ? ESTE CLAR! O APĂRAȚI PE DOAMNA L ! OK ! ASUMATI-VA! Scrieti CLAR: O APĂRĂM PE LAURA CODRUTA LASCU ! Nu a fost la porK, nu a fost în vie, nu BUFNITE, n-a stat cu nimic pe vreun dosar! Spuneți CLAR!
Postat 03 Martie 2018, 15:45 de TDS
de la vie... pe câmpii
Iată un exemplu de comentariu neinteligibil, nefolositor, enervant, care nu are legătură cu subiectul şi nu interesează pe nimeni. Plin de majuscule şi de semne de exclamare, dar fără nicio legătură cu tema articolului...
Postat 03 Martie 2018, 20:09 de Florin Ciucas
WinDos-ul garii
Ce treaba are articolul cu primarul??
Postat 03 Martie 2018, 13:48 de Sandu1201
Avand in vedere cresterea facturii de incalzire, primita la final de ianuarie cu 220% fata de periada similara a anului trecut, la o casa din centru de cca. 200mp suprafata utila ...
... ar fi chiar firesc sa merg, in caz de cutremur spre exemplu, la apt. 101 din cladirea PMO unde locuieste "diliul sef", sa-i rastorn in cap biblioteca din spatele fotoliului de primar ... motivand astfel o situatie de urgență in plin proces de calamitate urbana, ca rezultat al incapacitatii intelectuale a subiectului uman luat in vizor !?! Ghinionul meu si norocul "diliului" e ca ultimul cutremur in zona asta a fost in Paleolitic, dupa cum spun arhivele de la Termoficare SA !?!
Postat 03 Martie 2018, 12:44 de WinDos
DEH...
Ce-mi place ! FURTUNILE au devenit FURTURI! SOLICIT INTERVENȚIA MODERATORULUI COLECTIV ! Ca părere personală : mi se pare un titlu neinteligibil !
Postat 03 Martie 2018, 12:19 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON