URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2018, 19:52

Topul oraşelor cu cele mai bune condiţii de viaţă: Viena, oraşul "aproape ideal" în care să locuieşti

Topul oraşelor cu cele mai bune condiţii de viaţă: Viena, oraşul 'aproape ideal' în care să locuieşti foto: ft.lt
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Capitala Austriei a fost desemnată cel mai bun oraş pentru locuit în 2018 în Topul 140 al oraşelor cu cele mai bune condiţii de viaţă realizat de prestigioasa publicaţie The Economist. Viena pune astfel capăt supremaţiei oraşului australian Melbourne, care a fost liderul acestui top în ultimii şapte ani. Bucureştiul se clasează abia pe locul 82.

Potrivit Digi24.ro, urcarea Vienei pe primul loc în acest top este în strânsă legătură cu numărul scăzut de atacuri teroriste din Occident în acest an precum şi de rata scăzută a infracţionalităţii. Pe ultimul loc se află capitala Siriei, Damasc.  

Practic, notează Ziarul Financiar, fiecăruia dintre cele 140 de oraşe din top i se acordă un punctaj (de la 0 la 100), în categorii diverse, precum standarde de viaţă, criminalitate, infrastructură, acces la educaţie, sistem de sănătate, stabilitate economică şi politică.

Viena şi Melbourne au avut punctaj maxim pentru sistemul de sănătate, educaţie şi infrastructură. Dar deşi Melbourne s-a situat mai bine la capitolul cultură şi mediu, a contat mai mult faptul că Viena a depăşit oraşul australian la stabilitate.

ZF arată că Viena a obţinut un scor "aproape ideal" de 99,1, Melbourne - de 98,4, podiumul fiind completat de Osaka (Japonia). Australia şi Canada domină topul 10, cu câte trei oraşe. După Viena şi Melbourne, în top 10 se află: Osaka, Calgary, Sydney, Tokyo, Toronto, Copenhaga şi Adelaide.

În acelaşi top Capitala României ocupă locul al 82-lea, la egalitate cu Belgrad (Serbia) şi Shenzhen (China).

Aceasta este pentru prima dată când un oraş european se situează pe primul loc în acest top realizat anual de Economist Intelligence Unit, divizie a The Economist Group.

The Economist mai scrie c ăraportul tinde să favorizeze oraşele de dimensiuni medii din ţările bogate, cu o densitate mică a populaţiei. Oraşele mai mari şi mai aglomerate tind să aibă o rată a infracţionalităţii mai ridicată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.
cel mai tare comentariu al anului @Neutryno :) ai atins punctul sensibil al unui frustrat
Postat 17 August 2018, 23:55 de David
pt Dumm -i
Orase ca si Oradea nici nu pot fi incluse in acest top, e pt alea mai mari intrecerea. Partidul ti-a umplut buzunarul cu seminte pentru ca ai debitat neghiobia asta?
Postat 16 August 2018, 18:50 de Neutryno
The Economist este o publicație subiectivă !?!
Să aleagă Wien în loc de "Mica Vienă" e semn de "război" cu municipalitatea orădeană, așa că ... ne vom face singuri un sondaj, că la storia.ro e flămânzeală mare vara !?!
Postat 16 August 2018, 09:11 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON