URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2019, 15:01

Gest extrem al Papei Francisc: A sărutat picioarele liderilor din Sudanul de Sud cerându-le pace (VIDEO)

Gest extrem al Papei Francisc: A sărutat picioarele liderilor din Sudanul de Sud cerându-le pace (VIDEO) (sursa foto: www.lastampa.it)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Papa Francisc a făcut, joi, un gest dramatic pentru pace. Suveranul Pontif a îngenunchiat şi a sărutat picioarele liderilor de război din Sudanul de Sud, rugându-i să păstreze pacea în statul lor.

Anii trecuţi, circa 400.000 de persoane au murit în timpul războiului civil din Sudanul de Sud.

Potrivit euronews.com, Papa Francisc a făcut apel la preşedintele Salva Kirr şi la fostul său vicepreşedinte, transformat în liderul rebelilor, Riek Machar, să respecte armistiţiul pe care l-au semnat în 2018, prin care au încheiat războiul civil brutal din ultimii cinci ani, şi să se angajeze să formeze un guvern unit luna viitoare.

"Vă cer ca un frate să rămâneţi în pace. Vă cer acest lucru din toată inima, permiteţi să mergem înainte. Vor fi multe probleme, dar ele nu ne vor birui. Mergeţi înainte, rezolvaţi problemele. Vor fi greutăţi şi veţi avea neînţelegeri, dar păstraţi-le în interiorul birourilor. În faţa oamenilor ţineţi-vă de mână şi fiţi uniţi. Astfel, ca simpli cetăţeni, veţi deveni părinţii naţiunii. Permiteţi-mi sa vă cer acest lucru cu inima, cu sentimentele mele cele mai profunde", le-a spus Suveranul Pontif.

Din imaginile înregistrate cu ocazia întâlnirii, liderii din Sudanul de Sud au părut uimiţi de gestul Papei în vârstă de 82 de ani, care, ajutat, a îngenuncheat şi le-a sărutat pantofii.

Joi, Vaticanul a reunit liderii sud-sudanezi pentru 24 de ore de rugăciuni în încercarea de a elimina orice diviziuni şi de a menţine fragilul armistiţiu, scrie adevarul.ro. 

Sudanul, predominant musulman, şi Sudul majoritar creştin au luptat timp de decenii înainte ca Sudanul de Sud să devină independent în 2011.

Doi ani mai târziu, Sudanul de Sud a intrat în război civil după ce Kiir l-a concediat pe Machar din poziţia de vicepreşedinte.

Aproximativ 400.000 de persoane au murit şi peste o treime din cei 12 milioane de oameni au fost dezrădăcinaţi, declanşând cea mai gravă criză de refugiaţi din Africa de la genocidul din 1994 din Rwanda.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Papa cu apucaturi
Oare "loctiitorul" lui Dumnezeu, cel care sta in "scaunul lui Sf Petru", cade automat in genunchi sa pupe si picioarele victimelor popilor catolici pedofili, sau pupa doar picioarele migrantilor ilegali ?
Postat 13 Aprilie 2019, 19:47 de Alcor
Asta e lipsa totala de demnitate sau un show de imagine de cea mai proasta calitate
Mileniul trei... Pai, il respecta aceia cand il vad ce face ? Nu sa le pupe picioarele/bocancii/pantofii, au respectivii nevoie. Sa-i adune pe toti la o masa si sa le dea sfaturi practice, solutii concrete cum sa-si rezolve disputele, daca este el, papa, "reprezentantul" lui Dumnezeu pe Pamant, asa cum pretinde. Pupaturile de picioare/bocanci/pantofi nu tin loc nici de foame nici de caldura, nici de nimic. Sfaturi utile, asta au nevoie, in cazul in care vor sa si asculte :))
Postat 12 Aprilie 2019, 23:18 de ZIP
Papă...Cu adevarat papă
Câți dintre noi oamenii de rand am fi capabili de un astfel de gest? Cati din cei de rang înalt ar fi capabili de asemenea gest?...câti si ar putea călca pe mândrie in acest fel?...frumos gest. Asta înseamnă în fond si la urma urmei sa ti dai seama ca esti practic un simplu om indiferent de bani, de funcții și de putere...
Postat 12 Aprilie 2019, 22:14 de Adrian_Preda
Cat de degradant plus ca si neigienic :)
Mileniul trei... Altfel, nu ar fi exclus ca in curand in tara respectiva sa izbucneasca razboiul civil pt ciolan.
Postat 12 Aprilie 2019, 20:47 de ZIP
PCR transpartinic. Ep.: Un model de urmat. Şi de către viitorul Președinte al României reale!
I. "Vă cer ca un frate să rămâneți în pace. Vă cer acest lucru din toată inima, permiteţi să mergem înainte. Vor fi multe probleme, dar ele nu ne vor birui. Mergeți înainte, rezolvaţi problemele. Vor fi greutăți şi veţi avea neînţelegeri, dar păstraţi-le în interiorul birourilor. În faţa oamenilor ţineţi-vă de mână şi fiţi uniţi. Astfel, ca simpli cetăţeni, veţi deveni părinţii naţiunii. Permiteţi-mi sa vă cer acest lucru cu inima, cu sentimentele mele cele mai profunde", le-a spus Suveranul Pontif. 1. Un model de urmat. Și de către viitorul Președinte al României reale! Dacă va avea și sânge de dac în ”instalație”, cu atât mai bine pentru România reală şi pentru naţiunea română.
Postat 12 Aprilie 2019, 17:27 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON