URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2018, 15:51

Căsătoriile între homosexuali: Care ţări le permit şi care nici nu vor să audă?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Referendumul din România privind interdicția căsătoriilor gay ilustrează falia dintre țările Europei de Est, mai conservatoare, și cele din vestul continentului, unde homosexualitatea nu reprezintă nicio problemă, scrie AFP, într-o analiză prezentată de Hotnews.ro.

Olanda a devenit, în aprilie 2001, prima țară din lume care a legalizat căsătoriile homosexuale. De atunci, 15 țări europene au făcut acest pas: Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franța, Regatul Unite (cu excepția Irlandei de Nord, care nu acceptă decât parteneriatul civil), Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Germania, Malta și, în fine, Austria, care urmează să permită căsătoriile pentru cupluri de același sex cel târziu în 2019, în urma unei decizii a Curții Constituționale. 

În mai multe din aceste țări căsătoria a fost precedată de uniunea civilă homosexuală - care acordă mai puține drepturi, pionierul fiind Danemarca, în 1989. Uniunea civilă rămâne singurul statut autorizat pentru cuplurile homosexuale în Ungaria, Cehia, Croația, Grecia, Cipru, Elveția și Italia. 

Slovenii recunosc și ei uniunea civilă dar au respins în 2015, prin referendum, căsătoriile gay. Cehia are în vedere autorizarea căsătoriilor homosexuale în codul civil și ar putea deveni astfel prima țară fost comunistă care face acest lucru.

Ca și România, majoritatea țărilor din Europa de Est (Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia și Bulgaria) nu permit nici uniunile, nici căsătoriile. Estonia a devenit în octombrie 2014 prima republică ex-sovietică care a permis uniunea civilă pentru cuplurile homosexuale.

În Rusia, homosexualitatea era considerată infracțiune până în 1993 și boală psihică până în 1999. Din 2013, o lege pedepsește cu amenzi sau închisoare orice act de "propagandă" homosexuală în rândul minorilor.

În vest, mai multe țări europene autorizează adopția comună de cupluri de același sex în cadrul căsătoriilor sau uniunilor civile: Olanda (din 2001), Danemarca, Suedia, Spania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Malta și Austria. Alte țări, precum Finlanda și Slovenia, permit homosexualilor doar adoptarea copiilor partenerului.

PMA (Procrearea asistată medical) este autorizată pentru cupluri de lesbiene în Belgia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Austria și în țările nordice. Această măsură este studiată în Franța.

Majoritatea țărilor europene interzic mamele purtătoare. Recursul la mame purtătoare este autorizat, cu condiția să nu fie plătit, în Belgia, Olanda și Marea Britanie. 

În restul lumii, cuplurile homosexuale se pot căsători în Canada (2005) și Statele Unite (2015), precum și în patru țări din America Latină dar, cu câteva rare excepții, nu este permisă nici în Africa nici în Asia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Alcor
Planul Marshall nu a fost să-i ajute Americanii pe Europeni. Planul era " tot ce îți trebuie pt reconstrucție cumperi de la mine plus îmi dai banii înapoi ", aluminiu, oțel,
Postat 06 Octombrie 2018, 09:00 de Sandu1206
Poiu
Fiecare cu opinia lui. Dar deja unii au fost forțați in campanie.
Postat 06 Octombrie 2018, 08:57 de Sandu1206
2018
Pt cei care nu au inteles in ce directie se indreapta lumea, si cu ce forte se confrunta e cu atat mai rau. Unii homosexuali vorbesc de plangeri pe la Haga si cine mai stie pe unde (Luma, Marte ?!?)pt ca nu se pot "casatori" si "adopta" copii. Nici o problema. Cum merg asa se vor intoarce. Fiecare tara decide singura in aceasta problema. In alta ordine de idei, americanii i-au ajutat pe occidentali sa se dezvolte dupa WW II (Planul Marshall). Acum administratia Trump, conservatoare, si-a indreptat atentia spre centrul si estul Europei (si la cererea de ajutor solicitata de aceste state), tari care dupa WW II, au ajuns in sfera de influenta ruseasca (sovietica). Cat despre ala cu citate din Marko Bela si alte bazaconii (roexit), ce sa-i mai zici... "Mare ti-e gradina, Doamne, poarta-i deschisa si prostii sar gardul". Valabil (si) la revizionisti.
Postat 05 Octombrie 2018, 23:01 de Alcor
Fiecare cu opinia lui
Și cu punctuația. !?! Sau ?!? Daca se vrea că si semnătura personala, deja e obsesiv compulsiva.
Postat 05 Octombrie 2018, 19:56 de poiu
Boicot la referendum!
Numai Asa 1. Romania va intra-n randul tarilor superdezvoltate si va fi primita-n G9. 2. Romania va Gazdui Campionatul Mondial la popice. 3 Romania va deveni paradis fiscal si raiul investitorilor. 4. Romania va depasi Olanda la PIB. 5. Vom aloca 10% la santate si 7% pentru educatie. 6. Vom avea 10.000km de autostrada. 7. Vom introduce vize pentru cetatenii britanici 8. Banca Mondiala si FMI vor deschide reprezentante la Bucuresti. 10. Romania se va alatura nucleului dur UE si va conduce UE alaturi de Germania si Franta. 11. Leul Romanesc va fi Mai puternic decat lira sterlina si euro :)))
Postat 05 Octombrie 2018, 19:08 de cetateanbihorean
Rușii par a fi singurii care au studiat mai profund problema, descoperind fondul și evoluția în timp !?!
Dacă rusul e psihopat, primește tratament de specialitate gratuit de la stat !?! Dacă e deviat din naștere sau prin dobândirea ulterioară a umor obiceiuri nefirești, precum homalăii, la fel primește tratament medical de la stat !?! Globalizarea și efortul de a exista, au determinat "pizdificarea" bărbatului, ceea ce l-a făcut slab, bârfitor și sensibil la cerebel ... tot mai plin de estrogen !?! Viitorul e cam tulbure, probabil natura lucrând pentru scăderea procreării ... acum fiind prea mulți oameni pe Terra, iar aglomerația face rău la neuroni !?!
Postat 05 Octombrie 2018, 18:42 de CrisDumi
De asta
Dupa mintea ta de aia noi suntem Asa corupti, inapoiati, saraci, bubosi si prosti pentru simplul fapt ca sunt Mai consrvatori si traditionalist din fire! Halal comentariu! Cred ca s-a terminat desteptaciunea la tine cand s-ampartit de Dumnezeu!
Postat 05 Octombrie 2018, 18:12 de cetateanbihorean
Of....
Citind articolul, dar mai ales postarile de aici si de aiurea, nu ma mir ca suntem unde suntem, si ca tara, si ca popor! O minima cuviinta ar trebui sa ne trezeasca indoieli cu privire la scopul si oportunitatea acestui referendum vazand cine sunt la butoane: un pedofil, un crai fatalau, dar mai ales un cler pidosnic! Exceptionala postarea lui Markó Béla, despre referendum: ,,Va veni o altă iniţiativă. Prima dată despre avort. După, despre religia de stat. Apoi, despre pedeapsa cu moartea...." Dar inainte de astea va veni referendumul pt. roexit! Parerea mea!
Postat 05 Octombrie 2018, 17:48 de pinonel
Intre timp situatia pe planeta s-a schimbat
Politica adiministratiei Donald Trump este de orientare conservatoare, in favoarea valorilor traditionale, anti-globalizare, impotriva imigratiei ilegale, etc.
Postat 05 Octombrie 2018, 17:19 de Alcor
Intre timp situatia pe planeta s-a schimbat
Donald Trump a devenit in anul 2016 presedintele SUA - cea mai puternica tara din lume, Rusia tot mai puternica la est iar statele din Europa de vest tot mai slabe (scaderea numarului europenilor, instabilitate datorata migratiei ilegale, valuri de atentate, etc). In anul 2015 a luat fiinta "the Three Seas Initiative" sau "Initiativa celor trei mari" (Proiect care cuprinde 12 tari din Europa centrala si de est, si care beneficiaza de sprijunul SUA). Posibil un nou "plan Marshall" pt aceasta parte a Europei. Anacronismul unor politicieni de la Bruxelles accentueaza falia dintre estul si vestul Europei.
Postat 05 Octombrie 2018, 17:11 de Alcor
Articol pertinent
Conservator sunt in aceasta problema si eu. Mai trebuie gandit si posibilul efect in societatea romaneasca a unei legislatii pro LGBT. A facut cineva vreun studiu serios ceva?! Eu zic ca structura populatiei, mentalitatea, traditiile, religia, cutumele, samd sunt foarte conservatoare la romani. Ceea ce ar merge la tari super liberale in comportament si gandire, nu ar merge automat si la noi. Olanda=/ Romania. Acolo exista cartiere rosii, prostitutie liberalizata si legiferata, liberalizarea droguri usoare, eutanasiere legalizata, etc etc diferenta enorma de abordare, traditii, gandire. Si nu tot ce au legalizat ei e si bun si sanatos. Prefer sa ramanem noi la oile noastre.
Postat 05 Octombrie 2018, 16:47 de cetateanbihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON