URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2020, 18:18

Angajații din Finlanda ar putea munci doar patru zile pe săptămână, câte şase ore pe zi

Angajații din Finlanda ar putea munci doar patru zile pe săptămână, câte şase ore pe zi (Sursa foto: Bucurestifm.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul prim-ministru al Finlandei, Sanna Marin (34 ani), a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil în țară, cu patru zile lucrătoare pe săptămână. Angajații ar putea să lucreze, deci, doar patru zile pe săptămână, câte şase ore pe zi. 

Aceasta a declarat că scopul modificărilor este de a permite angajaţilor să petreacă mai mult timp cu familia. "Consider că oamenii merită să stea mai mult timp cu cei dragi lor, ocupându-se de hobby-uri şi de alte aspecte ale vieţii, cum ar fi cultura", a declarat prim-ministrul, scrie Mediafax.

La cei 34 de ani ai săi, noul prim-ministru este al doilea cel mai tânăr şef de guvern din lume în funcţie, mai notează Mediafax.ro.

Propunerea a fost primită cu entuziasm de ministrul Educaţiei Li Andersson, liderul Alianţei de Stânga. "Este important să le permiteţi cetăţenilor finlandezi să lucreze mai puţin. Nu este vorba de a guverna într-un stil feminin, ci de a oferi ajutor şi de a se ţine de promisiunile făcute alegătorilor".

Înainte ca Marin să devină prim-ministru, aceasta a ocupat funcţia de ministru al transporturilor în Finlanda, perioadă în care a susţinut timp de nenumărate rânduri că micşorarea orelor petrecute la muncă ar îmbunătăţi raportul şi productivitatea angajaţilor.

În prezent, norma de lucru obişnuită a finlandezilor este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.

Ziua de lucru de şase ore a fost deja experimentată cu succes în ţata vecină, Suedia. În 2015, Göteborg – al doilea cel mai mare oraş al ţării, - a redus ziua de lucru la şase ore, în cazul angajaţilor de la azilele de bătrâni şi din spitalul municipal, păstrând acelaşi nivel al salariului. Doi ani mai târziu, rezultatul a fost că angajaţii erau mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai productivi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
România e cu un pas în fața!
În sistemul bugetar se lucreaza 5 ore de luni până joi(1 se bea cafeaua de dimineata, după la amiază se merge la masa 1 ora iar dupa sigur trebuie rezolvată o problemă personala ) ,iar vineri maxim 3 ore . La privat se lucreaza 6 ore de luni-joi( pauze de tigara/cafea la fiecare 30-49 min) vinerea de obicei se rezolva un CM si uite cum finlandezii sunt cu 10 ani in urma noastra. Ce au descoperit ei acum ,romanul a pus în practică de vreo 30 de ani:)
Postat 07 Ianuarie 2020, 23:23 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON