URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2019, 10:35

"Văzându-mă să mă vadă...": Muzeul Memorial Ady Endre a deschis prima expoziţie de după renovare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După câteva luni de lucrări, timp în care au fost făcute restaurări exterioare şi interioare complete, Muzeul Memorial Ady Endre, parte a complexului muzeal Muzeul Ţării Crişurilor, s-a redeschis publicului printr-o expoziţie temporară.

Numită "Văzându-mă să mă vadă...", expoziţia este un omagiu adus poetului Ady Endre la împlinirea a 100 de ani de la moarte.

Cele 14 panouri sunt scrise în limba maghiară, nefiind traduse în limba română, şi prezintă viaţa şi cariera lui Ady Endre cu ajutorul unor citate, fragmente de poezii, fotografii, manuscrise şi texte curatoriale informative, pe mai multe teme: familia, patria, studiile, perioada tumultoasă de la Oradea, dragostea pentru Léda, singurătatea camerelor de hotel, Boncza Berta, războiul, Ciucea şi moartea.

Sălăjean, născut pe 22 noiembrie 1877, Ady Endre a debutat în poezie în anul 1896, în jurnalul Szilágy. A petrecut perioade lungi în Oradea şi în Paris, unde a urmat-o pe Léda, soţia unui bogătaş. Viaţa privată a lui Ady era tumultoasă, din cauza consumului de alcool şi droguri fiind nevoit să se interneze într-un sanatoriu de dezintoxicare. Din 1908 a publicat frecvent poezii şi eseuri în revista Nyugat, în acelaşi an fondând, alături de colegi de breaslă, gruparea literară orădeană A Holnap. De asemenea, a publicat mai multe volume de poezii şi a lucrat ca ziarist. După mai multe înrolări pe front, a murit pe 27 ianuarie 1919, în Budapesta.

Expoziţia a fost prezentată de Szamos Mariann din partea Muzeului Ady Endre şi de Hegyi Katalin, din partea Muzeului Literar Petőfi, parter al evenimentului. "Am dorit să aducem informaţii noi despre Ady Endre, de exemplu despre iubirea sa cu Léda şi cu soţia Berta, cu care nu avea, de fapt, relaţii armonioase, certându-se mai tot timpul", a povestit Hegyi Katalin.

Istoricul Péter I. Zoltán a ţinut o mică prelegere despre viaţa şi activitatea poetului, amintind despre perioada în care a fost ziarist şi stătea pe terasa cafenelei Müller (actualul sediu al muzeului memorial) pentru a asculta şi povesti cele mai noi ştiri din oraş. "Lucra de după amiaza şi până seara târziu, iar noaptea stătea prin cafenele cu jurnaliştii şi cu colegii săi", a explicat acesta.

Publicul prezent a fost salutat de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, respectiv de Mile Lajos, Consulul general al Ungariei, reprezentanţi ai instituţiilor partenere.

Expoziţia este curatoriată de Hegyi Katalin (selecţie imagini şi texte, redactare) şi Fákó Árpád (grafică, vizualizare) şi va putea fi văzută până în 5 ianuarie 2020. Preţul biletului de intrare este de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii, elevi şi studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON