URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Decât să tipărim broșuri și să ne batem cu pumnii-n piept, mai bine ne aplecam pe probleme importante. Să lichidăm toaletele din fundul curții, să racordăm gospodăriile țărănești la gaz metan, să oprim migrația care duce la depopularea țării, acestea erau proiecte ce meritau închinate mărețului Centenar. De autostrăzi nici n-are rost să mai vorbim.
Zic şi eu
Adrian Cris
Maeştrii barei ne zic, scriitoriceşte, că-i mai bine să scape 99 de nevinovaţi decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat. N-au însă a se teme: în România zilelor noastre mai degrabă va fi osândit un singur vinovat din 99. Evident, cel care nu-şi permite să achite onorarii grase avocaţilor şi şpăgi consistente judecătorilor...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Ne tot mândrim de câțiva ani pe rețelele de socializare și în viața reală cu dezvoltarea orașului și cu aspectul său în continuă schimbare. Ei, bine, iată că, prin aceste scumpiri, devenim într-un fel parteneri ai dezvoltării urbei. Iar modernizarea costă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
24 Iulie 2011, 17:11

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 25-31 IULIE

EVENIMENTE

Buletinista - comedie romantică cu Mirela Niţă Lupu şi Sebastian Lupu, duminică, ora 20, Escape Club

Expo Construct - târg de construcţii şi amenajări, vineri-duminică, Galeria Real 1


EXPOZIŢII

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia de artă plastică "Oglinda, realitate şi iluzie" semnată de artistul vizual lect. Univ. Drd. Adina Vesa Trif, lucrări realizate din materiale neconvenţionale şi expuse într-o formă instalaţionistă; expoziţia aniversară realizată de prima promoţie de pictori a Facultăţii de Arte Vizuale, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la absolvire; piese de tezaur din colecţia de arheologie (pictură, mobilier, artă decorativă); Colecţia Art Nouveau - artă decorativă şi pictură; Grupul celor patru: Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Francisc Şirato şi Oscar Han

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia "Călătorie în timp" a pictorilor Florentina Dume-Sabău şi Gheorghe Tirla, lucrări tempera pe carton şi hârtie, respectiv ulei pe pânză

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia personală "Impresii vizuale - Republica Coreea" a artistului fotograf Ştefan Toth; expoziţia de examen a absolvenţilor cursului foto seria C/2011, condus de artistul fotograf Claudiu Szabo (Sala Studio a Palatului "Vulturul Negru")

GALERIA THE RIGHT: expoziţia personală "Spartanii" a artistului Ilisie Ovidiu

BIBLIOTECA UNIVERSITĂŢII ORADEA: expoziţia personală de foto "Vae Victis" a artistului Teodor Radu Pantea

GALERIA VISUAL KONTAKT: expoziţia "Teren de joacă" a artistei Hollo Cs. Kinga

ASOCIAŢIA POSTICUM: expoziţia "12 months in my back" realizată de Varga Borbala

GALERIA KONSTANT: expoziţia de pictură a artistului Zoltan Jedlicska

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia de costume de sărbătoare din Ţara Crişurilor; expoziţia lucrărilor finaliste ale concursului "Natura prin obiectiv. Biodiversitatea în Munţii Apuseni"

MUZEUL "IOSIF VULCAN": colecţia Revistei Familia; colecţia de piese memoriale "Iosif Vulcan"; colecţia de reviste literare şi istorice Luceafărul, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele trei Crişuri

MUZEUL "ADY ENDRE": colecţia de volume, documente, manuscrise, periodice şi fotografii din opera şi viaţa scriitorului


CLUBURI

BLUE MONDAY: marţi Blues Night cu Dutka Andras Band, ora 22; joi Karaoke Show, ora 22; vineri şi sâmbătă Concert A-live, DJ LX şi DJ Attila, ora 22

QUEENS PUB: joi-duminică Queens Party Band, ora 21

YELLOW SUBMARINE: joi Karaoke Party, ora 21; vineri, sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB BALI: sâmbătă Summer Party, ora 22

CLUB DARK: sâmbătă Party cu DJ Coxxo, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music, ora 21

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Pufi, ora 22

SEVEN CLUB: joi, vineri şi sâmbătă Mega Petreceri, ora 21; vineri Retro Party, ora 22

CLUB ECLIPSE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB CASIMO: vineri Latino Party, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

BILLY ART CLUB: sâmbătă Clubbing; miercuri Salsa, ora 22; joi Karaoke, ora 22.30

CLUB LUNA: vineri şi sâmbătă Petrecere cu Darius de la Oradea şi MC DJ Ray

CLUB LIFE: joi Petrecere cu Geo de la Sighişoara, ora 22, vineri Petrecere cu Lucian Sereş, ora 22


CINEMA LOTUS

Recomandări 25-28 iulie

02 film lotus omu de la zoo.jpgOmul de la Zoo (Zookeeper)

Griffin Keyes este un tip grăsuţ şi amabil, care lucrează ca îngrijitor la parcul zoologic Franklin. Este înconjurat de animale exotice, care îl iubesc foarte mult întrucât şi-a dedicat viaţa protejării acestora şi şi-a sacrificat şansa de a iubi şi de a fi iubit de o femeie pentru a-şi petrece timpul în compania prietenilor lui "necuvântători". Deşi se simte mai confortabil lângă un leu decât lângă o femeie, Griffin tânjeşte după o relaţie amoroasă în adevăratul sens al cuvântului şi decide să renunţe la actualul loc de muncă pentru a-şi căuta o slujbă diferită, care să îi permită să socializeze cu oamenii şi să întâlnească reprezentante ale sexului opus.

Aşa că bărbatul va renunţa la actuala slujbă, pentru a găsi o alta mai bună. Dar animalele din grădina zoologică i-au pregătit o surpriză. Cuprinse de panică, animalele se decid să rupă legământul de tăcere cu care se obişnuiseră de la începuturi şi să-şi dezvăluie cel mai mare secret: ele pot vorbi! Şocat de faptul că animalele pot să comunice cu el prin viu grai, îngrijitorul acceptă să fie învăţat ritualurile de împerechere din natură şi trucurile necesare pentru a cuceri femeia iubită. 

Regia: Frank Coraci

Distribuţia: Rosario Dawson, Kevin James, Leslie Bibb, Ken Jeong, Donnie Wahlberg, Joe Rogan, Nicholas Turturro


02 film lotus hanna.jpgHanna (Hanna)

Hanna este o adolescentă antrenată de tatăl său, Erik Heller, un fost ofiţer CIA, să devină o adevărată maşină de ucis. Fetiţa de 14 ani nu are o viaţă obişnuită şi preocupări normale pentru vârsta ei, ci se pricepe la mânuirea cuţitului, a armelor şi a oricărui obiect letal. Izolată de lume, Hanna trăieşte alături de tatăl său în pustietăţile Finlandei, antrenându-se zi de zi asemenea unui soldat pentru a dobândi viteza de reacţie, agilitatea, forţa şi curajul unui criminal profesionist.

Dovedeşte curaj şi forţă, deci tatăl său decide să o trimită într-o misiune în Europa, pentru a-şi găsi ţinta şi a o elimina, având nevoie de toată inteligenţa şi priceperea pe care şi le-a însuşit în decursul anilor de instrucţie draconică. Pe urmele ei vor fi o mulţime de asasini trimişi de către nemiloasa agentă secretă Marissa Wiegler.

Dar atunci când interacţionează cu o familie de francezi care are o fată de vârsta ei, Hanna începe să înţeleagă semnificaţia cuvântului cămin şi să observe lucrurile pe care le-a ratat din cauza faptului că nu a beneficiat de o copilărie şi o adolescenţă normale, moment în care îşi pune întrebări referitoare la latura ei umană.

Regia: Joe Wright

Distribuţia: Saoirse Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett, Tom Hollander, Paris Arrowsmith, Olivia Williams, Jason Flemyng


PROGRAM

Super 8 avanpremieră, miercuri 21.30; joi 17, 19.15, 21.30

Green Lantern 3D: Protectorul Universului avanpremieră, miercuri 21; joi 16.30, 18.45, 21

Hanna premieră, luni-joi 15.30, 17.45, 20, 22.15

Omu' de la Zoo premieră, luni-joi 16, 18.15, 20.30, 22.30

Winnie de pluş luni-joi 13.45 (dublat)

Harry Potter şi Talismanele Morţii. Partea a 2-a - 3D, luni-joi 14.30, 17, 19.30, 22

Profă rea, dar buuună luni, marţi 15, 17.15, 19.15, 21.30; miercuri 15, 17.15, 19.15; joi 15

Furios şi iute în viteza a 5-a luni, marţi 21

Pinguinii domnului Popper luni-miercuri 14.15, 16.30, 18.45; joi 14.15


03 film libertatea puicute salbatice.jpgCINEMA LIBERTATEA

Puicuţe sălbatice îndrăgostite II, familie, Germania, 2007. Regia Vivian Neafe. Distribuţia: Veronica Ferres, Axel Prahl, Michelle von Treuberg, Benno Furmann, marţi, orele 17 şi 19

Puicuţe sălbatice şi viaţa III, familie, Germania, 2009. Regia Vivian Neafe. Distribuţia: Veronica Ferres, Axel Prahl, Michelle von Treuberg, Benno Furmann, miercuri, joi, orele 17 şi 19


CARTE DIGITALĂ

03 carte digi cartarescu.jpgEnciclopedia zmeilor
de Mircea Cărtărescu

Enciclopedia zmeilor, creată de Mircea Cărtărescu, cu ilustraţii de Tudor Bănuş, este o carte digitală cu aplicaţie pentru iPad. Este ediţia completă şi cuprinde 180 de pagini, cu 200 de ilustraţii. Aplicaţia are două părţi: Universul şi Poveştile.

"Când, acum mai bine de două decenii, pe când eram un tânăr jurnalist amator, am asistat la momentul emoţionant al expunerii, în centrul marii săli frigorifice, special amenajate, de la The Pennsylvanian Institute for Unreliable Studies (PIUS), a unui enorm bloc de gheaţă în care se străvedea o siluetă monstruoasă, am ştiut că drumul vieţii mele este decis. M-am apropiat atunci cu sfială şi imensă curiozitate de cristalul din care emana frig şi ceaţă. Fiinţa încleştată-n interior nu semăna cu nimic din ce poţi vedea pe pământ, deşi zâmbetul cam nătâng îi dădea un straniu aer uman. Dar cele zece coarne care-i tâşneau din ţeasta masivă, penajul care-i ieşea din operculele din dosul urechilor, şi care încă mai păstra o nuanţă violetă, şi mai ales şirul formidabil de solzi care-i tiveau coloana vertebrală, din creştet până la coada vag reptilină, îi dădeau aspectul fantastic al unei creaturi danteşti. Creatura era împlatoşată şi avea la brâu un formidabil iatagan de oţel, pe lama căruia se înşirau un fel de rune. În pumnul cu patru degete dotate cu gheare încă mai strângea un buzdugan ce trebuie să fi cântărit câteva tone".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Merită vizitat! Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat (FOTO/VIDEO)
 • O oră de linişte, din respect pentru autişti, în toate magazinele Kaufland, la iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (FOTO)
 • Modelul elveţian funcţionează în Bihor: Zeci de salvatori montani, instruiţi la centrul înfiinţat într-un program elveţiano-român (FOTO)
 • Podul Centenarului a fost inaugurat de o Dacie tricoloră, în prezenţa comisarului european Corina Creţu (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, România! Festivităţile de 1 Decembrie s-au încheiat în premieră cu un foc de artificii (FOTO/VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON