URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cel mai tânăr cartier mamut al orașului este Nufărul. În perioada în care țăranii veneau la fabricile din Oradea să se odihnească, astfel că la coasă ajungeau gata osteniți, partidul comunist a decis să-i stabilizeze, și uite așa s-a născut cartierul Nufărul.
Zic şi eu
Adrian Cris
Condiţia minimă a comunicării este să existe un mesaj (un conţinut), un emiţător (care îl transmite) şi un receptor (care îl primeşte). Partidul care pune mai presus de orice "comunicarea" (cuvânt prin care, de fapt, înţelege propagandă şi atât) ignoră însă tocmai condiţia ei elementară: receptarea şi procesarea mesajului.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
21 Iunie 2010, 11:11

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 21-27 IUNIE 

TEATRUL DE STAT

TRUPA "SZIGLIGETI"

Dans în cerc, de Arthur Schnitzler, un spectacol al studenţilor din anul terminal al Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Scena Teatrului (accesul se face pe la intrarea actorilor), vineri, ora 19


TEATRUL ARCADIA

E 13, ce noroc!, text de Lia Bugnar, regia Beatrice Rancea, duminică, ora 19


BISERICA SFÂNTUL LADISLAU

Concert de muzică clasică cu lucrări de Frederick Chopin, K. Zoltan, Fr. Poulenc, W. A. Mozart, J. Offenbach, Cl. Debussy, A. Catalani, R. Schumann, G. Verdi, V. Bellini, J. S. Bach. Vor interpreta Zoltan Thurzo (pian), Horvath Dalma (soprană), Jozsa Zoltan (vioară), Molnar Istvan (flaut), Olah Boglarka (vioară), Ancuţa Pop (soprană), Tasnadi Ferencz (basbariton) şi Thurzo Sandor Jozsef (violă), intrarea liberă, sâmbătă, ora 19


EXPOZIŢII

GALERIA KONSTANT: expoziţia "Found in crisis" a artiştilor Teodora Bicescu, Rudolf Bone, Adrian Chirilă, Remus Ilisie, Ferencz Jambor, Zoltan Jedlicska, Florin Popa, Mihaela Tătulescu, Radu Tîrnovean şi Emeşe Torok

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia "Fresh Art - Creând schimbăm lumea", 21 de lucrări ale unor tineri artişti orădeni

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia de pictură a lui Florian Heredea

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia "Neue Gruppe - Itinerarii" a fundaţiei Haus der Kunst (Munchen), Palatul Baroc

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia foto "Fiinţe de sticlă" semnată Harris Wallmen

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia de artă fotografică "Orizonturi" din Israel

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului foto seriile C şi D/2010

CENTRUL POSTICUM: expoziţia cercului de artişti plastici orădeni Hollo Cs. Kinga, Buzasi Andrea, Costea Constantin, Meszoly Eszter, Filep Szilard

CEAINĂRIA KOKOON: expoziţia de pictură "Universuri", a lui Radu Pământ (până vineri)


CLUBURI

BLUE MONDAY (Pasaj Vulturul Negru): joi Karaoke&Retro Dancing, ora 22; vineri şi sâmbătă concert A-live (DJ LX), ora 22

BALI CLUB: vineri Boogie Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CITY CLUB CAFE, ESCAPE, CLUB DARK, MONDO: vineri Party Night, ora 21

LOUIS CAFE: vineri Balkanic Zeppelin, spectacol eveniment cu Marius Mihalache şi Mike Godoroja & Blue Spirits, ora 23

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

PODZ CAFE: joi concert de muzică medievală cu trupa Ad-Hoc, ora 20, intrarea liberă  

ABYSS: vineri şi sâmbătă Rock Party, ora 21

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22


CINEMA LOTUS

PROGRAM 18 - 24 IUNIE

Echipa de şoc avanpremieră, vineri-joi 21.30

Plan de rezervă premieră, vineri, luni-joi 15, 17.30, 20, 22.15; sâmbătă, duminică 13, 15, 17.30, 20, 22.15

Caravana cinematografică premieră, vineri, luni-miercuri 17, 19; sâmbătă, duminică 12, 17, 19; joi 14.30, 17, 19, 21

Un cuplu mortal vineri-joi 18, 20.30, 22.30 (digital); vineri-miercuri 14.30, 21

Totul despre sex 2 vineri, luni-joi 16.30, 19.15, 22; sâmbătă, duminică 13.30, 16.30, 19.15, 22

Călătorie magică în Africa 3D, vineri, luni-joi 14, 16; sâmbătă, duminică 12.15, 14, 16

Robin Hood vineri, luni-joi 15.30, 18.30; sâmbătă, duminică 12.30, 15.30, 18.30


RECOMANDĂRI

Echipa de şoc (The A Team)

Povestea se bazează pe serialul de televiziune al anilor '80 în care un fost grup militar al forţelor speciale este dat în urmărire generală pentru o crimă pe care nu a săvârşit-o. Devenind "proscrişi", foştii soldaţi se folosesc de aptitudinile lor unice pentru a încerca să-şi spele numele şi să găsească adevăratul vinovat. Cu o distribuţie actualizată (Bradley Cooper, Liam Neeson, Jessica Biel, Sharlto Copley), "Echipa de şoc" promite să readucă pe marile ecrane suspans şi multă acţiune.

Liam Neeson îl portretizează pe Hannibal Smith, un dotat planificator de misiuni inventive ce necesită o sincronizare la mini-secundă, abilităţi neobişnuite şi o echipă de soldaţi incredibil de eficienţi. Bradley Cooper este Templeton "Face" Peck, care poate procura orice pentru misiunile neortodoxe şi îndrăzneţe ale echipei. Jessica Biel joacă rolul căpitanului Charissa Sosa, o fostă cucerire de-a lui Face, iar Patrick Wilson este un misterios agent CIA, Lynch, un jucător cheie în cea mai explozivă misiune a echipei.

Regia: Joe Carnahan

Distribuţia: Bradley Cooper, Liam Neeson, Quinton 'Rampage' Jackson, Jessica Biel, Gerald McRaney, Sharlto Copley, Patrick Wilson


Caravana cinematografică (Kino Caravan)

"Caravana cinematografică" este o ecranizare după nuvela cu acelaşi titlu de Ioan Grosan şi, totodată, al doilea film de lung-metraj al regizorului Titus Muntean. Co-producţie romano-germană, pelicula este o comedie neagră plasată în România anilor '60, când un camion vechi, transformat într-o caravană cinematografică, ajunge într-un sat izolat de munte din Transilvania, unde plouă cu găleata, pentru a proiecta filme ruseşti de propagandă.

Problema este că nu-i întâmpină chiar nimeni, iar comunitatea cu pricina pare foarte indiferentă faţă de ideologia comunistă livrată în format cinematografic. În scurt timp, raportul dintre "proiecţionişti" şi localnici se tensionează, cerând o rezolvare urgentă. Tranziţia de la o situaţie la alta se face cu un umor negru care nu ascunde pericolul, îndoiala şi suspiciunea. Filmul a fost premiat în 2007 cu Best Pitch Award la Baltic Event, un concurs de proiecte.

Regia: Titus Muntean

Distribuţie: Mircea Diaconu, Doru Boguţa, Iulia Luminare


CINEMA LIBERTATEA

Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ (The world is Big and Salvation Lurks around the Corner), luni-joi, orele 17, 19, 21


CARTE

carte - Pacepa.jpgOrizonturi roşii
de Ioan Mihai Pacepa

În 1978, în plină glorie, cumulând câteva funcţii esenţiale - consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu, general-locotenent, director adjunct al Departamentului de Informaţii Externe şi secretar de stat în Ministerul de Interne -, Ion Mihai Pacepa a făcut un gest paradoxal, părăsind România. Apoi, publicând "Orizonturi roşii", Pacepa a demascat natura criminală a partidului comunist şi a Securităţii, aducând prejudicii ireparabile regimului de la Bucureşti.

Cartea sa a dat în vileag un sistem al crimei organizate la nivel de stat care funcţiona în virtutea unei autentice tradiţii leniniste. Dar aici nu este vorba de ideologia omniprezentă în materialele de propagandă, ci de faptul că Ceauşescu, ca şi Lenin odinioară, îşi finanţa proiectul politic personal din acţiuni profund ilegale: trafic de persoane şi de armament, spionaj industrial, extorcare de bani, acţiuni de influenţă, mită şi corupţie. Dacă în Rusia presovietică gangsterul însărcinat să facă bani pentru partid era Stalin, în România lui Ceauşescu, cei ieşiţi pur şi simplu la furat bani şi secrete de prin toată lumea erau miile de ofiţeri acoperiţi ai DIE. O asemenea depoziţie a deranjat afacerile colosale ale unei veritabile mafii.

De aceea, aşa cum subliniază Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, "Securitatea şi moştenitorii săi nu i-au iertat vreodată lui I. M. Pacepa ceea ce ei consideră o trădare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Nuntă cu motoarele turate la Sântandrei (FOTO / VIDEO)
 • Adio, Champions League! Baschetbaliștii de la CSM CSU Oradea au pierdut și meciul de acasă cu campioana Finlandei (FOTO)
 • Ziua internaţională a surzilor, sărbătorită printr-un marş cu mănuşi albe prin centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Sărbătoarea Recoltei: Ce bunătăţi sunt în Cetatea Oradea şi de ce a plecat un floricultor bihorean supărat acasă (FOTO)
 • Victorie la debut de nou sezon pentru echipa de handbal a CSM Oradea: 33-32 cu HC Szejke Odorhei (FOTO)
 • 'Puncte de vedere': În Cetatea Oradea a fost vernisată o expoziţie de imagini 3D din timpul Primului Război Mondial (FOTO)
 • 'Portretele Unirii' își așteaptă vizitatorii în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO)
 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON