URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
21 Iunie 2010, 11:11

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 21-27 IUNIE 

TEATRUL DE STAT

TRUPA "SZIGLIGETI"

Dans în cerc, de Arthur Schnitzler, un spectacol al studenţilor din anul terminal al Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Scena Teatrului (accesul se face pe la intrarea actorilor), vineri, ora 19


TEATRUL ARCADIA

E 13, ce noroc!, text de Lia Bugnar, regia Beatrice Rancea, duminică, ora 19


BISERICA SFÂNTUL LADISLAU

Concert de muzică clasică cu lucrări de Frederick Chopin, K. Zoltan, Fr. Poulenc, W. A. Mozart, J. Offenbach, Cl. Debussy, A. Catalani, R. Schumann, G. Verdi, V. Bellini, J. S. Bach. Vor interpreta Zoltan Thurzo (pian), Horvath Dalma (soprană), Jozsa Zoltan (vioară), Molnar Istvan (flaut), Olah Boglarka (vioară), Ancuţa Pop (soprană), Tasnadi Ferencz (basbariton) şi Thurzo Sandor Jozsef (violă), intrarea liberă, sâmbătă, ora 19


EXPOZIŢII

GALERIA KONSTANT: expoziţia "Found in crisis" a artiştilor Teodora Bicescu, Rudolf Bone, Adrian Chirilă, Remus Ilisie, Ferencz Jambor, Zoltan Jedlicska, Florin Popa, Mihaela Tătulescu, Radu Tîrnovean şi Emeşe Torok

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia "Fresh Art - Creând schimbăm lumea", 21 de lucrări ale unor tineri artişti orădeni

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia de pictură a lui Florian Heredea

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia "Neue Gruppe - Itinerarii" a fundaţiei Haus der Kunst (Munchen), Palatul Baroc

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia foto "Fiinţe de sticlă" semnată Harris Wallmen

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia de artă fotografică "Orizonturi" din Israel

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului foto seriile C şi D/2010

CENTRUL POSTICUM: expoziţia cercului de artişti plastici orădeni Hollo Cs. Kinga, Buzasi Andrea, Costea Constantin, Meszoly Eszter, Filep Szilard

CEAINĂRIA KOKOON: expoziţia de pictură "Universuri", a lui Radu Pământ (până vineri)


CLUBURI

BLUE MONDAY (Pasaj Vulturul Negru): joi Karaoke&Retro Dancing, ora 22; vineri şi sâmbătă concert A-live (DJ LX), ora 22

BALI CLUB: vineri Boogie Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CITY CLUB CAFE, ESCAPE, CLUB DARK, MONDO: vineri Party Night, ora 21

LOUIS CAFE: vineri Balkanic Zeppelin, spectacol eveniment cu Marius Mihalache şi Mike Godoroja & Blue Spirits, ora 23

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

PODZ CAFE: joi concert de muzică medievală cu trupa Ad-Hoc, ora 20, intrarea liberă  

ABYSS: vineri şi sâmbătă Rock Party, ora 21

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22


CINEMA LOTUS

PROGRAM 18 - 24 IUNIE

Echipa de şoc avanpremieră, vineri-joi 21.30

Plan de rezervă premieră, vineri, luni-joi 15, 17.30, 20, 22.15; sâmbătă, duminică 13, 15, 17.30, 20, 22.15

Caravana cinematografică premieră, vineri, luni-miercuri 17, 19; sâmbătă, duminică 12, 17, 19; joi 14.30, 17, 19, 21

Un cuplu mortal vineri-joi 18, 20.30, 22.30 (digital); vineri-miercuri 14.30, 21

Totul despre sex 2 vineri, luni-joi 16.30, 19.15, 22; sâmbătă, duminică 13.30, 16.30, 19.15, 22

Călătorie magică în Africa 3D, vineri, luni-joi 14, 16; sâmbătă, duminică 12.15, 14, 16

Robin Hood vineri, luni-joi 15.30, 18.30; sâmbătă, duminică 12.30, 15.30, 18.30


RECOMANDĂRI

Echipa de şoc (The A Team)

Povestea se bazează pe serialul de televiziune al anilor '80 în care un fost grup militar al forţelor speciale este dat în urmărire generală pentru o crimă pe care nu a săvârşit-o. Devenind "proscrişi", foştii soldaţi se folosesc de aptitudinile lor unice pentru a încerca să-şi spele numele şi să găsească adevăratul vinovat. Cu o distribuţie actualizată (Bradley Cooper, Liam Neeson, Jessica Biel, Sharlto Copley), "Echipa de şoc" promite să readucă pe marile ecrane suspans şi multă acţiune.

Liam Neeson îl portretizează pe Hannibal Smith, un dotat planificator de misiuni inventive ce necesită o sincronizare la mini-secundă, abilităţi neobişnuite şi o echipă de soldaţi incredibil de eficienţi. Bradley Cooper este Templeton "Face" Peck, care poate procura orice pentru misiunile neortodoxe şi îndrăzneţe ale echipei. Jessica Biel joacă rolul căpitanului Charissa Sosa, o fostă cucerire de-a lui Face, iar Patrick Wilson este un misterios agent CIA, Lynch, un jucător cheie în cea mai explozivă misiune a echipei.

Regia: Joe Carnahan

Distribuţia: Bradley Cooper, Liam Neeson, Quinton 'Rampage' Jackson, Jessica Biel, Gerald McRaney, Sharlto Copley, Patrick Wilson


Caravana cinematografică (Kino Caravan)

"Caravana cinematografică" este o ecranizare după nuvela cu acelaşi titlu de Ioan Grosan şi, totodată, al doilea film de lung-metraj al regizorului Titus Muntean. Co-producţie romano-germană, pelicula este o comedie neagră plasată în România anilor '60, când un camion vechi, transformat într-o caravană cinematografică, ajunge într-un sat izolat de munte din Transilvania, unde plouă cu găleata, pentru a proiecta filme ruseşti de propagandă.

Problema este că nu-i întâmpină chiar nimeni, iar comunitatea cu pricina pare foarte indiferentă faţă de ideologia comunistă livrată în format cinematografic. În scurt timp, raportul dintre "proiecţionişti" şi localnici se tensionează, cerând o rezolvare urgentă. Tranziţia de la o situaţie la alta se face cu un umor negru care nu ascunde pericolul, îndoiala şi suspiciunea. Filmul a fost premiat în 2007 cu Best Pitch Award la Baltic Event, un concurs de proiecte.

Regia: Titus Muntean

Distribuţie: Mircea Diaconu, Doru Boguţa, Iulia Luminare


CINEMA LIBERTATEA

Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ (The world is Big and Salvation Lurks around the Corner), luni-joi, orele 17, 19, 21


CARTE

carte - Pacepa.jpgOrizonturi roşii
de Ioan Mihai Pacepa

În 1978, în plină glorie, cumulând câteva funcţii esenţiale - consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu, general-locotenent, director adjunct al Departamentului de Informaţii Externe şi secretar de stat în Ministerul de Interne -, Ion Mihai Pacepa a făcut un gest paradoxal, părăsind România. Apoi, publicând "Orizonturi roşii", Pacepa a demascat natura criminală a partidului comunist şi a Securităţii, aducând prejudicii ireparabile regimului de la Bucureşti.

Cartea sa a dat în vileag un sistem al crimei organizate la nivel de stat care funcţiona în virtutea unei autentice tradiţii leniniste. Dar aici nu este vorba de ideologia omniprezentă în materialele de propagandă, ci de faptul că Ceauşescu, ca şi Lenin odinioară, îşi finanţa proiectul politic personal din acţiuni profund ilegale: trafic de persoane şi de armament, spionaj industrial, extorcare de bani, acţiuni de influenţă, mită şi corupţie. Dacă în Rusia presovietică gangsterul însărcinat să facă bani pentru partid era Stalin, în România lui Ceauşescu, cei ieşiţi pur şi simplu la furat bani şi secrete de prin toată lumea erau miile de ofiţeri acoperiţi ai DIE. O asemenea depoziţie a deranjat afacerile colosale ale unei veritabile mafii.

De aceea, aşa cum subliniază Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, "Securitatea şi moştenitorii săi nu i-au iertat vreodată lui I. M. Pacepa ceea ce ei consideră o trădare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON