URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2018, 08:50

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 18 - 24 IUNIE

EVENIMENTE

Atelier de teatru, în fiecare luni, ora 18.30, Experiment. Teatru. Clandestin, Cetatea Oradea

Club de lectură pentru adolescenţi, în fiecare luni, ora 16, Cafeneaua literară R&R

Ora de lucru manual pentru copii, tehnici de croit, cusut, brodat, croşetat, tricotat, în organizarea Casei Meşteşugăreşti Oradea, în fiecare marţi, joi, vineri, ora 17, Strada Breslelor, Cetatea Oradea

CosÎnZâne, atelier de broderie, în fiecare joi, ora 11, Experiment. Teatru. Clandestin, Cetatea Oradea

Ora de istorie la muzeu - ghidaje tematice gratuite, în fiecare vineri, ora 15, Cetatea Oradea

Retro Party, live music Party Band, vineri, ora 20, Restaurant Coquette

DB Drag Racing, ed. a III-a, expoziţia de tuning auto – maşini din mai multe judeţe, concurs car audio, audiţii de sisteme audio, standuri şi firme expozante din domeniul auto/tuning, sâmbătă şi duminică, ora 10, ERA Park


FILARMONICA DE STAT

Concert de muzică contemporană - Întâmplări paralele cu Ansamblul CentriFUGA (Budapesta): Molnar Anna voce, Sandor Laszlo vioară, Tornyai Peter vioară, violă, Taraszova Krisztina pian, Bartek Zsolt clarinet, Balogh Mate pian, trompetă, dirijor Kedves Csanad. În program lucrări de B. Bartok: Duo-uri pentru viori (selecțiuni), M. Balogh: Cântecul tinerelor femei, G. Kurtag: Hommage á Robert Schumann, M. Szocs: Hangzók, C. Kedves: Păcatul Zeilor, L. Sandor: Hajnali – cântec pe poezia „Salcie plângătoare” de József Attila, P. Tornyai: Duo-uri pentru viori, miercuri, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók”


EXPOZIŢII

GALERIA EURO FOTO ART

expoziţia de artă fotografică a artistei Jill Sneesby (Africa de Sud), 105 fotografii cu animale sălbatice şi fauna Africii de Sud (până în 1 iulie)

TURNUL PRIMĂRIEI

expoziţia internaţională de artă fotografică a artiştilor fotografi din România (până în 28 iunie)

MUZEUL ORAŞULUI ORADEA – COMPLEX CULTURAL

expoziţia de artă „Post-Politika”, în organizarea Uniunii Artiştilor Plastici

expoziţia artistului fotograf Sorin Tabacu „Memoria timpului”, reportaj artistic, natură, portrete, animale, street foto, eseuri, momente muzicale de Andrei Balog - chitară, şi David Cîmpan - saxofon (până în 28 iunie)

expoziţia „Spiritul luminii” a artistului fotograf Paul Bock (California) (până în 1 iulie)

expoziţia absolvenţilor cursului de tehnică şi artă fotografică (până miercuri)

expoziţia „Marea conflagraţie care a schimbat Europa”, obiecte militare din Primul Război Mondial, echipament militar (tuburi de proiectile, căşti militare, baionete, bidoane de apă, lopeţi), fotografii, documente, medalii (până în 30 iulie)

expoziţia „Colecţionari orădeni. Obiecte din colecţia privată a artistului Gheorghe Costea”, ceasuri, obiecte bisericeşti, litografii (până în 29 iulie)

expozițiile „Atestat 2018” şi „Peisaj orădean”, ale Liceului de Arte

expoziția „Irini Ianos 200”

expoziția „Orizont explorabil”, artist Roxana Andreea Popa

expoziția „Memorialul Sfântului Ladislau în Europa Centrală”

Proiecție „Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii”

„Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”, expoziţie cu piese provenite din săpături arheologice efectuate în aşezări dacice definitorii secolelor I î.Hr. – I d.Hr (sfârşitul lunii septembrie)

expoziţia de cărţi poştale „Defileul Crişului Repede. Cărţi poştale din sec. XIX-XX”, din colecţia privată a lui Mihai Gabrian (până la sfârşitul lunii iulie)

 „Renaştere prin restaurare”, expoziţie cu piese aerheologiec restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea (septembrie)

„Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară”, expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente (septembrie)

expoziţii permanente: Istoria fotografiei orădene, „Magazinul Mixt”, „Copilăria în Epoca de Aur”, „Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar”, Muzeul Pâinii

expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie, a Bisericii Reformate Oradea, a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Memorialul ”Rezistență și represiune în Bihor”; expoziţia Monumente în mișcare - „Depersonalisation”, a artistului Cătălin Bădărău

MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR

Vivariul

expoziţia de artă decorativă contemporană din colecţia MŢC (sticlă, ceramică, porţelan, tapiserie)

expoziţia „Carte tipărită în Editura MŢC între 1971-2018”

expoziţia „Artişti plastici orădeni din perioada interbelică”

expoziţia „Pictori şi sculptori orădeni din colecţiile MŢC (1950-1980)”

expoziţia „Donaţia Iosif Fekete (1903-1979)”

MUZEUL AUREL LAZĂR

expoziţia „Arta 1900 şi Oradea. Seccession-ul”

expoziţia de grafică „Biota” a Ottiliei Pfeil

expoziţia „Primăvara întregirii”


CLUBURI

LORD’S PUB: joi Deep Thursday cu DJ Camel, ora 22; vineri şi sâmbătă Distracţie la Lord’s, ora 22

THE PIPE: sâmbătă Party, ora 22

BLACK EAGLE: vineri şi sâmbătă Party, ora 22.30

LOKAL PUB: marţi Smart Tuesday, ora 21; vineri, sâmbătă Party, ora 20

JUICE PUB: vineri şi sâmbătă Party, ora 22.30

EDISON PUB: vineri Retro Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 20

SHADOWS CLUB: vineri şi sâmbătă Party, ora 21

GREEN PUB: joi Students’ Party, ora 21; vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CLUB LIFE: joi-duminică Petreceri cu muzică live, Seri de dans, ora 22

BLONDY’S ART CAFE: vineri Seară de dans, ora 21.30; sâmbătă Karaoke Night, ora 22

STEAM BAR: vineri I Love You Party, ora 1; sâmbătă Monster Party, ora 1

GEKKO PUB: marţi Student Party, ora 21

INTENSE: vineri şi sâmbătă Party, ora 23


CINEMA

Ocean’s 8: Jaf cu clasă

Cinci ani, opt luni, 12 zile... Atât i-a trebuit lui Debbie Ocean să proiecteze cel mai mare jaf din viața ei. Pentru asta are nevoie de o echipă de profesioniste în domeniu, începând cu partenera ei de încredere Lou Miller. Împreună recrutează specialistele: bijutierul Amita, hoața de buzunare Constance, experta în garduri Tammy, hacker-iţa Nine Ball și designerul Rose. Ținta este un colier din diamante de 150 de milioane de dolari, purtat de actrița Daphne Kluger la Gala Met.

Regia: Gary Ross

Distribuţia: Cate Blanchett, Sandra Bullock, Richard Armitage, Anne Hathaway

Cu drag, Simon

Este o poveste despre călătoria palpitantă și tulburătoare de a te găsi și de a te îndrăgosti. Dar pentru Simon, un adolescent de 17 ani, este mai complicat: el este pe punctul de a-i spune familiei și prietenilor săi că este homosexual și că încă nu știe identitatea colegului de care s-a îndrăgostit online. Într-o zi, unul dintre e-mail-urile lui ajunge pe mâini greșite, iar Simon începe să fie șantajat cu secretul său. Rezolvarea problemelor poate fi hilară, dar şi înfricoșătoare.

Regia: Greg Berlanti

Distribuţia: Katherine Langford, Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel

PROGRAM 11-14 IUNIE

Ocean’s 8: Jaf cu clasă avanpremieră, miercuri, joi 18.20, 20.25, 22.30

Cu drag, Simon avanpremieră, miercuri 16.50, 18.50, 20.50

Prinţul fermecător premieră, luni, marţi 10.40, 12.20, 14.20, 16.20, 18; miercuri, joi 10.40, 12.20, 14.20, 16.15, 17.55

Moştenire diabolică premieră, luni, marţi 17.55, 20.15, 22.50; luni-miercuri 14.30; miercuri, joi 18, 20.20, 22.40; joi 14.25

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar premieră, luni, marţi 12, 14, 16, 18.20, 20, 22.20; miercuri 12, 15.45; miercuri, joi 13.55, 17.35, 19.55, 22.15; joi 12, 16

Jurassic World: Un regat în ruină 3D, luni, marţi 12.45, 15.10, 17.35, 19.40, 22.05; miercuri, joi 12.45, 15.10, 17, 19.35, 22

Taxi 5 luni, marţi 16.50, 21.05; luni-joi 11.30; miercuri, joi 15

Jim Button şi Lukas, mecanicul de locomotive luni-joi 10.30

Clubul femeilor dezlănţuite luni, marţi 17.20; miercuri 16.20; luni-miercuri 12.30; joi 12.30, 16.50

Solo: A Star Wars Story 3D luni, marţi 14.50, 21.35; joi 21.30

Operaţiunea Ham-Ham luni, marţi 11, 13.05; miercuri, joi 11, 13.10

Deadpool 2 luni, marţi 13.30, 15.40, 18.50, 20.40, 22.35; miercuri 13.30, 19.20, 21.30, 22.50; joi 13.30, 15.45, 18.50, 21

Amnezie cu surprize luni, marţi, joi 19.20

Raţă, raţă şi gâscan dublat, 3D, luni, marţi 10.20, 11.20; miercuri, joi 10.20, 11.25

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON