URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2010, 09:47

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 12-18 IULIE

Circul Gartner - spectacol de jonglerii, acrobaţii, clovni, animale exotice, luni-duminică, orele 17 şi 19.30, parcarea Lotus Center

Târgul Meşterilor populari - obiecte de artizanat (ţesături, împletituri, podoabe ţărăneşti, ouă încondeiate, ceramică, broderie), turtă dulce, port tradiţional, formaţii folclorice din Oradea sau din judeţ (Ansamblul Artistic Profesionist "Crişana", Ansamblul folcloric "Lioara", Grupul vocal "Feciorii Bihorului"), vineri-duminică, parcul Bălcescu


EXPOZIŢII

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia "Oamenii deltei" a artistului fotograf Sorin Onişor

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia de grup "Dialog..." a artistelor fotografe Tunde Benyovszki şi Nicoleta Gabor

GALERIA KONSTANT: expoziţia "Found in crisis" a artiştilor Teodora Bicescu, Rudolf Bone, Adrian Chirilă, Remus Ilisie, Ferencz Jambor, Zoltan Jedlicska, Florin Popa, Mihaela Tătulescu, Radu Tîrnovean şi Emeşe Torok

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia studenţilor de la Facultatea de Arhitectură

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia de pictură a artistului plastic Florian Heredea; expoziţia de fotografii şi documente "Primăvara reîntregirii"

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia itinerantă de fotografie "Pe urmele timpului. Muzee şi colecţii săteşti din România", 14 colecţii particulare cu obiective etnografice din diverse zone ale ţării şi piese din colecţiile lui Aurel Flutur şi Keri Gaspar (showroom ProEnerg); expoziţia "Neue Gruppe - Itinerarii" a fundaţiei Haus der Kunst (Munchen); epoziţia Hommage Bauhaus '90, lucrările celei de-a treia generaţii de artişti plastici maghiari constructivişti, Palatul Baroc

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului foto seriile A, B şi C/2010

TEATRUL ARCADIA: expoziţie de măşti veneţiene

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ: expoziţie comemorativă, retrospectiva operei lui Emil Cioran


CLUBURI

BLUE MONDAY (Pasaj Vulturul Negru): joi Karaoke&Retro Dancing, ora 22; vineri şi sâmbătă concert A-live (DJ LX), ora 22

BALI CLUB: vineri Boogie Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CITY CLUB CAFE, ESCAPE, CLUB DARK, MONDO: vineri Party Night, ora 21

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22

CLUB CASIMO: vineri Latino Party, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

CLUB DARK: miercuri-duminică Party, ora 22


CINEMA LOTUS

RECOMANDĂRI 12-15 IULIE

Avanpremieră

Shrek pentru totdeauna (Shrek Forever After) 3D

După ce te-ai luptat cu un dragon malefic, ai salvat o prinţesă frumoasă, dar şi regatul socrilor tăi, ce mai poţi tu să faci, ca un căpcăun adevărat ce eşti? Păi, dacă te cheamă Shrek, ce altceva, decât să ajungi un soţ cuminte şi devreme acasă. În loc să mai bage în sperieţi sătenii, aşa cum avea obiceiul s-o facă înainte, Shrek se mulţumeşte acum să dea autografe pe furcile acestora. Cum de i-a pierit răgetul? Tânjind după zilele în care se simţea ca un căpcăun "adevărat", Shrek e ademenit să semneze un pact cu şmecherul şi alunecosul Rumpelstiltskin. E aruncat, astfel, într-o versiune alternativă şi complet cu susul în jos a regatului Far Far Away, unde căpcăunii sunt vânaţi, Rumpelstiltskin este rege, iar Shrek şi Fiona nu s-au întâlnit niciodată. Acum, stă în puterile lui Shrek să întoarcă lucrurile aşa cum au fost, ca să-şi salveze prietenii, să-şi facă lumea înapoi, aşa cum era, şi să-şi recâştige Unica sa Iubire.

Regia: Mike Mitchell

Distribuţie: Cameron Diaz, Eddie Murphy, Mike Myers, Antonio Banderas


Premieră

Predators (Predators)

În "Predators", un nou capitol din universul Predator, Royce este un mercenar care conduce un grup de luptători de elită. După ce au fost trimişi pe o planetă străină aceştia realizează că se află acolo nu pentru turism, ci pe post de pradă pentru o rasă extraterestră cunoscută sub denumirea generică de "predatori". Cu excepţia unui medic căzut în dizgraţie, toţi membrii grupului sunt foşti puşcăriaşi, componenţi ai unor plutoane de execuţie, criminali în serie căutaţi de FBI, traficanţi de droguri, yakuza sau soldaţi de commando, adică nişte predatori umani, care sunt vânaţi şi eliminaţi sistematic de către o nouă generaţie de predatori extratereştri. Astfel, doctorul Edwin a fost în trecut un criminal în serie aflat pe lista celor mai căutaţi infractori a FBI-ului, mexicanul Cuchillo a făcut parte dintr-un cartel al drogurilor, Mombasa a fost comandantul unui pluton de execuţie în Sierra Leone, japonezul Hanzo a fost asasin yakuza, rusul Nikolai a fost soldat într-o trupă de commando, sud-americanca Isabelle a fost ţintaşă de elită în forţele speciale, Stans este un condamnat la închisoare periculos, iar Noland este un soldat nord-american care şi-a pierdut direcţia în viaţă.

Regia: Nimród Antal

Distribuţia: Alice Braga, Adrien Brody, Laurence Fishburne, Danny Trejo


PROGRAM

Shrek pentru totdeauna 3D avanpremieră miercuri 19.45

Predators premieră luni-joi 14.30, 17, 19.15, 21.30

The losers premieră luni-joi 14.15, 18.45, 21

Saga Amurg: Eclipsa luni, marţi, joi 15, 17.30, 19.45, 22; miercuri 15, 17.30, 22

Coşmar pe Elm Street luni-joi 15.30, 20.30, 22.30

Websitestory luni-joi 18.15

Echipa de şoc luni-joi 13.45, 16, 20, 22.15

Spionul din vecini luni-joi 16.30

Plan de rezervă luni-joi 18


CINEMA LIBERTATEA

Ce-o fi o fi (comedie, romantic, SUA, 2009) luni-joi 19, 21
Mia şi Migou (animaţie, Franţa-Italia, 2008) luni-joi, 17


CARTE

Suflet tatuat
de Raluca Sterian-Nathan

"Am pierdut totul în viaţă, în afara accentului", spune adesea Raluca Sterian-Nathan. Accentul e românesc: autoarea s-a născut la Bucureşti, într-o familie de artişti şi intelectuali; în 1964 pleacă în Franţa, unde îl va întâlni pe Jean-Jacques Nathan, marea ei dragoste, nepotul celebrului editor de manuale şcolare. Dar mai devreme, în România, Raluca Sterian şi familia ei au cunoscut persecuţiile politice - deopotrivă naziste şi staliniste. În ciuda foametei, a fricii, a însingurării venite odată cu instaurarea regimului comunist, Ralucăi i-a placut întotdeauna să râdă, să joace teatru, să iubească. Se căsătoreşte pentru prima oară la şaisprezece ani.

Are aventuri amoroase zbuciumate. Ca să poată intra la Institutul de Teatru, e obligată să-şi "purifice" originea burgheză: timp de un an, trebuie să lucreze într-o uzină şi să suporte numeroase îndoctrinări. E preţul cu care poate juca după aceea în "Mutter Courage" de Brecht la Teatrul Naţional din Iaşi; la acelaşi teatru, reuşeşte să scape de două tentative de otrăvire din partea rivalelor sale... Mai târziu, cunoaşte interogatoriile Securităţii, inclusiv tortura. Şi totuşi, povestea vieţii Ralucăi Sterian-Nathan nu e tristă. Pe lângă o intuiţie care o face uneori să vadă, pur şi simplu, viitorul, marile calităţi ale autoarei, intrinseci firii ei, sunt umorul şi optimismul. Umorul face haz de disperare, iar optimismul învinge un destin potrivnic. Amintirile Ralucăi Sterian-Nathan devin astfel o lecţie de speranţă.

"Nu poţi fi decât admirativ şi respectuos în faţa cuiva care a ieşit intact, în pofida vijeliilor şi furtunilor, dintr-o existenţă tumultuoasă, care atât în faţa triumfului, cât şi a dezastrului a ştiut să rămână ea însăşi (Rudyard Kipling e poetul ei preferat). Dacă prima parte a cărţii este adesea încrustată cu tristeţe şi disperare, partea a doua este relatarea unei izbăviri, a unei reuşite şi deznodământul unei minunate poveşti de dragoste". (Samuel PISAR). "Suflet tatuat" este o Alice în ţara minunilor şi a ororilor, a dragostei şi a urii, a micilor plăceri şi a şocurilor teribile (André BERCOFF).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON