URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2018, 14:52

Un nou proiect muzical în Oradea: Călin Pop şi Raul Silaghi, pe scena Festivalului de Folk din Cetate

Un nou proiect muzical în Oradea: Călin Pop şi Raul Silaghi, pe scena Festivalului de Folk din Cetate (foto: Adrian Torjoc)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebrul rocker orădean Călin Pop are un nou proiect muzical, unul de suflet, alături de concitadinul său folkistul Raul Silaghi. Orădenii sunt aşteptaţi să le descopere creaţiile, în stilul folk-pop, cu influenţe rock, pe 1 iulie, la Festivalul Naţional de Folk din Cetate.

Întoarcerea la acustic

Bazele colaborării muzicale dintre Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, una dintre cele mai cunoscute şi longevive trupe rock din ţară, şi folkistul Raul Silaghi au fost puse în urmă cu un an şi jumătate.

De atunci, cei doi muzicieni au avut câteva apariţii şi recitaluri şi au lucrat la compoziţii proprii. "Este un alt proiect de suflet, un proiect acustic, bazat pe creaţii proprii acustice. Sunt două chitări şi două voci. Alături de vocea mea, cel puţin în proporţie de 50% se poate auzi vocea lui Raul Silaghi", povesteşte Călin.

Acesta spune că în muzica acustică nu poţi minţi. "Cu acest proiect am vrut să mă întorc la adevăratele origini de la care am pornit, la chitara acustică. E o chestie de naturaleţe. Cu aşa ceva nu ai cum să păcăleşti lumea, te exprimi clar şi natural", se destăinuie muzicianul.

Romantici şi optimişti

Piesele pe care Călin Pop şi Raul Silaghi le-au pregătit sunt romantice şi optimiste. "Nu mergem pe social, aşa cum am făcut-o în alte proiecte", spune Călin, referindu-se şi la "Fără filtru", cel mai recent album solo al său.

Folkist de tânăr, Raul Silaghi a lăsat o bună perioadă muzica deoparte, revenind la ea în ultimii doi ani. De atunci, a cântat alături de Florian Chelu Madeva, a avut o apariţie la concertul comemorativ "Give peace a chance" şi, în formula de duet alături de Călin Pop, a cântat la Zilele Beiuşului. Recitalul lor a fost descris de participanţi ca un concert "unplugged high level", prezentat cu virtuozitate.

"Călin mi-a întins o mână. E altceva decât face cu trupa sau cu fiul lui, cu Marius. E o muzică lentă, cu lirismul aferent, împreunată cu nişte pasaje virtuozitate mare la chitară", descrie Raul noul proiect muzical.

Folk în fortăreaţă

Călin Pop şi Raul Silaghi au lucrat împreună la compoziţii noi, muzică şi versuri, şi au modificat unele piese pe care le aveau deja în repertoriu. Între noile creaţii ale celor doi se numără cântecele "Te privesc" şi "Ghiduşii".

Cei care vor să le descopere muzica, una romantică şi naturală, o pot face pe 1 iulie, în a doua seară a Festivalului Naţional de Folk de la Oradea, în amfiteatrul Cetăţii. În aceeaşi seară, începând cu ora 19, pe scenă vor mai urca artişti precum Adina Hodişan, Alexandrina şi Florian Chelu, Liliana Ioniţă Budău, Cătălin Condurache şi Emeric Imre.

Noul duo pop-folk-rock pregăteşte şi un concert care ar urma să se ţină la toamnă tot la Oradea. "Evoluţia de la Festivalul Folk va fi de 30 de minute, dar avem creaţii pentru a susţine singuri un concert întreg", spune Călin Pop. Aşadar, muzica nu se opreşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
prostia la putere
@Neutryno: Și a cui este responsabilitatea? Evident a lui IGB! Prin oamenii puși acolo, adică AL! Ideea se desprinde singură! Cetatea este: 1. zona culturală 2. zona de alimentație publică... Ori IGB, ori COLO, ori city manager-ul să ia DECIZIA!
Postat 01 Iulie 2018, 21:09 de pisicarosievargata
Din pacate dezastru... ar trebui sa completati articolul
Acum am venit din Cetate, nemaiputand suporta bubuiturile de la party-ul organizat de restaurantul care se pare ca face legea in cetate. Evenimentul de care vorbiti NU a fost organizat in amfiteatrul cetatii, ci intr-o zona laterala, improprie pt cat de multa lume a venit la folk, sau a venit si a plecat dezamagita. Ca am vazut o gramada venind si plecand cu frustrarea pe chip. Intr-o parte era loc de joaca de copii unde era liber la urlat, in spate sfaraiau gratarele, cam asa arata zona unde se canta,urla si manca deodata. Dar cum acel restaurant s-a instapanit pe Cetatea Oradea, cea cu foarte multi bani europeni si nu numai renovata, respectivii si-au permis ca o zona intinsa din piata centrala a cetatii sa o inchida cu un soi de garduri/gradene. Amfiteatrul a fost liber, dar nefunctional datorita acelui party cu basul dat mult peste masura. Pacat pentru sutele de oameni(poate si mai multi) care au sperat ca vor asista la o dupa-amiaza si o seara frumoasa.
Postat 01 Iulie 2018, 20:56 de Neutryno
;-)
pisicarosievarga+cainerau+TDS=Sandu1201
Postat 01 Iulie 2018, 19:39 de Citizen
pisicarosievarga=cainerau=TDS
Nu tu ești de vină. Natura e de vină
Postat 01 Iulie 2018, 15:55 de Sandu1201
!!!
...scuze... chelu..
Postat 01 Iulie 2018, 15:05 de pisicarosievargata
"vedete"
Evident știu cine sunt Călin Pop, Cătălin Condurache, hai și Chelie! Ba hai ca aș bănui cine este Liliana Ioniță! Dar de Hodisan sau Silaghi nu am auzit în viața mea!
Postat 01 Iulie 2018, 15:04 de pisicarosievargata
bacalaureat 2018
Stimată SMC! Pluralul pentru chitară este chitare! Așa scrie în DEX! Probabil voi fi din nou apostrofat cum că...VÂNEZ! Nu vânez dar nici nu accept ca un ziarist să o comită de așa manieră! Azi a fost proba de limba română la Bac! PS: facem mișto de Dăncilă ? Păi atunci să facem de toți! Vorbim că unul și altul a plagiat? OK! Dar și inegalabila d-nă Lascu a făcut-o! 4% e și dumneaei HOAȚA ! Zic să aplicăm aceleași criterii!
Postat 25 Iunie 2018, 15:44 de cainerau
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON