URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2018, 12:44

Trilogie la final: Teatrul Regina Maria anunţă premiera spectacolului "În inima nopţii – Episodul Macbeth" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria încheie trilogia shakesperiană "În inima nopţii". După "Episodul Hamlet" şi "Episodul Lear", pe 24 aprilie va avea loc, de la ora 21, pe o scenă mobilă amplasată în Cetate, avanpremiera spectacolului "Episodul Macbeth", regizat de acelaşi Gavriil Pinte şi cu un scenariu după William Shakespeare, cu inserţii din George Banu şi Monique Borie.

Ulterior, pe 3 mai, de la aceeaşi oră "din inima nopţii", va avea loc premiera, în acelaşi amplasament. Între timp, spectacolul se va juca şi la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova.

"Ne bucurăm că am reuşit să realizăm această trilogie. Am fost încurajaţi de modul în care a fost privit de critică primul spectacol, apoi al doilea şi de faptul că suntem a doua oară consecutiv invitaţi la Festivalul de la Craiova", a declarat directorul Teatrului orădean, Daniel Vulcu, marţi, într-o conferinţă de presă.

În inima nopţii şi a oraşului

Regizorul Gavriil Pinte s-a declarat de asemenea bucuros că se află în pragul premierei celui de-al treilea episod. "Trebuie să le confirme valoric pe primele două episoade, să încheie rotund ciclul, dar în acelaşi timp să fie un spectacol care să se recomande şi ca spectacol de sine stătător. Am lucrat cam cu aceeaşi echipă cu care am lucrat şi la primele două episoade, cu foarte mici modificări. Stilul spectacolului evident că e în cheia, în armonie cu primele două episoade", a declarat Pinte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Regizorul a ţinut şi să mulţumească conducerii Teatrului, arătând că "nu orice teatru s-ar înhăma, ar primi o provocare de acest fel".

Pinte a vorbit şi despre dificultăţile unui spectacol jucat pe scenă mobilă, unde actorii nu au "refugiul" culiselor şi nici acces la cabine ori alte facilităţi din jurul scenei clasice. "În acest spaţiu care nu e nici teatru, nici stradă, este un spaţiu intermediar. Este un spectacol în inima nopţii şi în inima oraşului. Spectatorii care intră în inima scenei sunt completaţi de trecătorii care se nimeresc întâmplător în preajma spectacolului, spectatori intermediari, care poate nu se duc de obicei la teatru", a mai declarat regizorul.

Gavriil Pinte se află la a patra colaborare cu Teatrul Regina Maria, după spectacolul "Cei ce nu uită..." (2013), "În inima nopţii – Episodul Hamlet" (2014) şi "În inima nopţii – Episodul Lear" (2016).

Rău vs. bine

Spectacolul "În inima nopţii – Episodul Macbeth" urmăreşte destinul a doi oameni, domnul Macbeth (Şerban Borda) şi doamna Macbeth (Angela Tanko), plecaţi pe drumul fără întoarcere al distrugerii de sine. Proiecţiile acestor suflete chinuite de aspiraţii vinovate iau forme fabuloase, astfel încât vrăjitoarele din textul shakespearian sunt privite ca vehiculele ale unor mai vechi aspiraţii ascunse, substitutul unor dorinţe care revin obsesiv.

"Toate aceste proiecte vin să ne completeze din punct de vedere uman. Ne cresc frumos pe noi, ca oameni şi ca actori, în ciuda faptului că este mult subliniată latura negativă a firii umane. Evidenţiind răul înţelegem cât de bine trebuie să echilibrăm, dacă alegem să facem asta în viaţă, cu bine acest rău căruia încercăm fiecare dintre noi să-i facem faţă", a declarat actriţa Angela Tanko, prezentă şi ea în conferinţa de presă de miercuri.

Biletele s-au pus în vânzare

Scenografia este semnată şi de data aceasta de talentata Roxana Ionescu, care a câştigat în 2014 premiul pentru cea mai bună scenografie la Festivalul de Teatru Scurt pentru spectacolul "În inima nopţii-Episodul Hamlet" şi în 2016 premiul pentru cea mai bună scenografie la Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER, Baia Mare, pentru spectacolul "În inima nopţii-Episodul Lear".

Din distribuţie fac parte actorii: Şerban Borda (Domnul Macbeth), Angela Tanko (Doamna Macbeth), George Voinese (Regele), Răzvan Vicoveanu (Banquo), Ciprian Ciuciu (Macduff), Sebastian Lupu (Portarul), Mirela Lupu (Doctorul), George Dometi (Vrăjitor şef), Georgia Căprărin (Vrăjitoare), Adela Lazăr (Vrăjitoare), Anca Sigmirean (Vrăjitoare) şi Anda Tămăşanu (Vrăjitoare).

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marţi până vineri în intervalul orar 12-18, iar în week-end între orele 10 şi 13. Doritorii pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
asa " scrim "
...vehiculele ale unor mai vechi aspiraţii ascunse ! Suna grozav ! Ma calific in Norvegia, am citit cu atentie textul !
Postat 17 Aprilie 2018, 12:57 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON