URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2017, 13:00

Trei spectacole de teatru-dans la Szigligeti, între care "Carmina Burana"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Szigligeti va găzdui, în luna noiembrie, trei spectacole de teatru-dans. Pe lângă Ansamblul Nagyvárad al gazdelor, pe scenă vor urca Baletul Contemporan de la Szeged, cu spectacolul "Carmina Burana", şi Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat, cu producţia "Canon de dans". Seria de evenimente a primit numele "Dans pentru toţi".

Primul spectacol, "Coliziuni", al Ansamblului Nagyvárad se va juca, pe 3 noiembrie, de la ora 19. "Aspectul cel mai interesant al acestui spectacol care prezintă relaţii interumane cu ajutorul tehnicilor de teatru-dans este faptul că nouă coregrafi au lucrat pe cele nouă schiţe, muzica fiind compusă de Tibor Cári", anunţă organizatorii.

În 17 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a teatrului, va avea loc spectacolul "Carmina Burana", prezentat de Baletul Contemporan Szeged.

"Aruncăm o privire în viaţa plină de ritualuri a unei comunităţi barbare, aparent umane, care se luptă pentru supravieţuire pe ruinele unei civilizaţii. Luptându-se împotriva fricilor, conduşi de instincte, încearcă să facă faţă cu ceea ce le aduce soarta - câteodată ceva bun, bucurii, iubire, altă dată tristeţe şi moarte. O fată, în viaţa ei scurtă, se simte, pentru o clipă, fericită. Iar acest sentiment al iubirii o face să uite de tot, să creadă că viaţa poate fi altfel, mai frumoasă. Dar Fortuna este înşelătoare şi nemiloasă, neinteresată de frumuseţea momentului. Trăindu-şi dezamăgirile, bucuriile, fricile, toţi vor afla din ce în ce mai mult despre ei înşişi, soarta, posibilităţile lor – condiţia umană", spune despre spectacol regizorul-coregraf Tamás Juronics.

La sfârşitul lui noiembrie, Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat revine pe scena Teatrului Szigligeti, de data aceasta cu spectacolul "Canon de dans", cu ocazia Anului Kodály.

Povestea este compusă din micile momente ale unei comunităţi imaginare. Cadrul muzical este alcătuit din compoziţiile lui Zoltán Kodály (şi contemporanul lui, Béla Bartók), respectiv cântecele populare culese de compozitor. "Pe parcursul scenelor, urmărim soarta relaţiilor interumane, pierderea acestora, bucurii şi necazuri, ritualurile cotidiene şi de sărbătoare. În "Canonul de dans" apar opere binecunoscute şi îndrăgite, compuse de Kodály, precum " Háry János" sau "Cântec de seară"", precizează organizatorii.

Spectacolul va avea loc în 24 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a teatrului.

Biletele pentru spectacole sunt deja disponibile la casieria Teatrului Szigligeti (deschisă de luni până vineri între orele 14 – 19, sau cu o oră înaintea spectacolelor), respectiv online, pe www.biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON