URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2011, 11:54

Suflet de indiancă

Suflet de indiancă ZEIŢA ÎN SARI. Claudia Ignat a dobândit graţia şi feminitatea mişcărilor de dans oriental chiar în India, iar acum le împarte tuturora prin spectacole şi cursuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţini oameni au cu adevărat o pasiune. Darămite una care să-i mistuie, să le modeleze viaţa şi să-i ducă la mii de kilometri distanţă doar pentru a şi-o ostoi.

Pentru orădeanca Claudia Ignat această pasiune este India. Cultura de care s-a îndrăgostit de mică a dus-o în '97 în Bombay, unde a pătruns în cercurile vedetelor de la Bollywood, ajungând chiar ea actriţă şi coregraf în producţiile cinematografice indiene. Însă cel mai mult Claudia e fascinată de filozofia dansului, pe care, întoarsă în România, o propovăduieşte cursantelor ei ca într-un soi de prozelitism religios...

Dragoste de adolescentă

Claudia Ignat s-a îndrăgostit de India în adolescenţă. Întâi prin cărţile lui Mircea Eliade, prin muzica Naarghitei, o româncă de-a noastră care cânta muzică indiană, dar şi prin filmele văzute. "Cred că prima dată m-a atras muzica, iar apoi a fost o fascinaţie faţă de limbă, de sari-urile femeilor şi de dansurile lor", povesteşte orădeanca.

Voia cu tot dinadinsul să vadă locurile care au inspirat toate acestea, dar înainte de 1989 era imposibil. "Pe atunci citeam cărţi despre yoga procurate pe sub mână. De plecat, nici nu se punea problema", îşi aminteşte ea. Chiar şi aşa, a vrut să-şi apropie India cât mai mult, aşa că la 16 ani a plecat la Bucureşti special pentru a vedea Ambasada Indiei. Acolo, a început să înveţe despre cultura şi civilizaţia indiană, şi tot acolo a prins şi primele cuvinte în sanscrită, vechea limbă a indienilor, dar încă vie şi vorbită.

Iniţiată

Având legături strânse cu Ambasada, în 1997 Claudia a decis să plece singură în India. "Am mers ca orice turist în vizită, vroiam să văd Agra, Delhi, Jaipur. Când am ajuns, am regăsit locuri despre care citisem înainte şi care îmi păreau deja cunoscute", spune Claudia. A realizat rapid că vrea să rămână acolo pentru a studia dansul clasic indian. "Dansam şi înainte, în România, dar când am ajuns la Natak Academy profesoara mi-a spus că mai am mult de studiat", îşi aminteşte orădeanca.

Pentru a putea frecventa cursurile, s-a angajat la Bollywood, cunoscutele studiouri unde se produc anual mii de filme indiene. "Actorii şi regizorii pe care i-am cunoscut mi-au spus că aş putea face carieră acolo", povesteşte Claudia cu simplitate, fără a epata. Iniţial a lucrat ca asistent de regie, apoi a jucat ca actor în câteva filme, primul dintre ele fiind "Escape from Taliban". "În cele mai multe făceam figuraţie fie ca terorist rus, fiindcă eram vopsită blondă, fie ca arăboaică", spune ea.

Acasă, cu India cu tot

Cel mai mare câştig a fost, însă, că şi-a putut exersa pasiunea pentru dans, după ce a fost aleasă să conceapă coregrafia filmului "Love in Time Square". După ce a primit diploma de coregraf în India, şi-a înfiinţat propria trupă, iar apoi chiar o firmă specializată în organizarea de evenimente. După cinci ani s-a întors în România, din cauza unor probleme personale.

Pe cât de uşor i-a fost să se adapteze în India, pe atât de greu i-a fost să revină. "Mult timp nu m-am putut readapta la liniştea de acasă". Pasiunea pentru dans, însă, nu i s-a stins. "M-am specializat pe Mohiniattam, un dans clasic inspirat de legenda unui zeu care s-a transformat în femeie şi a dansat pentru a distrage atenţia unui demon. În limba hindi, "mohini" înseamnă extaz, feminitate şi graţie", explică maestra.

Profesoara de belly-dance

Fiecare dans indian, spune Claudia, transmite o poveste. "Semnele pe care dansatoarele le arată cu mâna, numite "mudre", au o semnificaţie anume, spre exemplu rai, căprioară, cuget, şarpe, zeu. Dacă mişcarea mâinii porneşte de jos în sus, înseamnă că energia e luată de la  pământ, iar dacă porneşte de sus înseamnă că vine de la Divinitate", spune artista.

Acum încearcă să-şi transmită cunoştinţele la festivaluri prin ţară, dar ţine şi două cursuri de bollywood fitness şi belly-dance, adică dans din buric, la sălile Perfect Body şi ArsNova din Oradea. Cât despre ţara pasiunii ei, spune simplu: "Un om fie iubeşte India, fie nu se mai întoarce niciodată". Iar ea o iubeşte cu siguranţă...


AMINTIRI INDIENE
Ghid pentru alţii

După ce s-a întors din India, Claudia a redactat primul ghid de conversaţie român-hindi publicat în ţară.

Tot pentru a le împărtăşi şi altora experienţele trăite, scrie mici povestioare în publicaţii de ghid pentru timpul liber, realizând totodată şi emisiunea "Sănătate 24 de ore" la TTV.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
nema
"întoarsă în România, o propovăduieşte cursantelor ei ca într-un soi de prozelitism religios..." Pai, despre asta este vorba, din pacate. Ia intrebati-o pe donshoara cum vorbeste ea cu mortii, de exmplu. Ar fi o chestie senzationala, nu?
Postat 16 Iulie 2011, 22:36 de raj kapoor
Anamaria
Felicitari... esti un om extraodrinar .. succes in continuare
Postat 05 Iulie 2011, 01:13 de Facalet
"MAESTRA"?!
Sa fim seriosi!...d-le jurnalist,faptul ca aceasta d-na a invatat cateva tehnici de belly-dance n-o indreptateste a fi numita emfatic: maestra! Pt. a patrunde in esenta filosofiei indiene ai nevoie de o viata,nu doar de cativa ani petrecuti pe platourile de filmare ale Bollyood-ului.
Postat 04 Iulie 2011, 16:24 de ileana
suflet de indianca!
aoleuuuuuuuuuuuuuuuuu deabia am timp sa am suflet de romanca, ce fite mai au unii!
Postat 04 Iulie 2011, 13:22 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON