URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2019, 09:48

Show pentru... Gojdu: Concerte Smiley, Celelalte Cuvinte şi Direcţia 5 la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu

Show pentru... Gojdu: Concerte Smiley, Celelalte Cuvinte şi Direcţia 5 la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu ÎN CURTEA ŞCOLII. Concertele principale cuprinse în festivităţile dedicate centenarului Colegiului Gojdu, şi anume cele susţinute de solistul Smiley, trupa orădeană Celelalte Cuvinte şi de formaţia Direcţia 5, vor avea loc în curtea şcolii, intrarea fiind liberă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

100 de ani de la înfiinţarea Şcolii normale de băieţi din Oradea, care, un an mai târziu, a primit numele cunoscutului mecena orădean "Emanuil Gojdu", nu vor fi sărbătoriţi prin vreo ceremonie banală, ci printr-o serie de activităţi atractive.

Pe lângă expoziţii, dezbateri şi lansări de carte, în program au fost introduse şi mai multe concerte, toate deschise publicului larg.

De centenar

În această toamnă, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, poate cel mai cunoscut din Oradea, care are acum peste 1.000 de elevi, sărbătoreşte un veac de la înfiinţare, cursurile debutând în această instituţie de învăţământ pe 5 octombrie 1919. Pe atunci, purta numele de Şcoala normală de băieţi.

De centenar, conducerea şcolii şi Primăria Oradea, care a pus la bătaie 150.000 lei, organizează o serie de evenimente aniversare, programate în perioada 29 septembrie - 6 octombrie. Cele mai multe dintre acestea se vor desfăşura în curtea colegiului şi în sălile de clasă, însă vor fi deschise tuturor.

În organizarea sărbătorii sunt implicaţi nu doar elevi, ci şi absolvenţi ai şcolii. "În total, în cei 100 de ani, au fost în jur de 20.700 de absolvenţi", spune directorul Florin Nicoară.

Aleargă cu Gojdu

Primul eveniment din agenda sărbătorii este crosul "Aleargă cu Gojdu", care se va ţine pe 29 septembrie, în Parcul 1 Decembrie. Doritorii trebuie să se înscrie pe site-ul aleargacugojdu.com. În aceeaşi zi şi în acelaşi parc, de la ora 14, va avea loc şi un concert al trupei Mustang, al cărei manager este un absolvent al colegiului.

Pe 30 septembrie, în şcoală vor fi vernisate mai multe expoziţii (foto, pictură, instalaţii), iar o zi mai târziu sunt programate lansări de cărţi. Va fi prezentată nouă monografie a colegiului şi un volum cu 100 de gojdişti de prestigiu. De asemenea, va fi lansat un volum cu istoria şcolii, dar şi un număr aniversar al revistei, care funcţionează din anul 1937, fiind una dintre cele mai vechi publicaţii şcolare din ţară. Pe 2 şi 3 octombrie sunt programate mese rotunde şi dezbateri cu elevi şi absolvenţi, iar vineri, 4 octombrie, vor fi lansate cărţi ale gojdiştilor şi vor avea loc festivităţi pentru elevi şi părinţi.

Concerte pentru toţi

În aceeaşi zi de vineri vor începe şi concertele, cele mai atrăgătoare evenimente din program. De la ora 18, curtea Colegiului Gojdu va găzdui trupa Mustang, iar apoi show-ul lui Smiley, un solist îndrăgit mai ales de tinerele generaţii pentru piese precum "Îndrăgostit", "Vals" şi "De unde vii la ora asta?".

Pe 5 octombrie, exact la împlinirea a 100 de ani de la deschiderea colegiului, va fi dezvelită statuia lui Emanuil Gojdu, mutată din Piaţa Unirii şi "exilată" o bună perioadă de timp în Ştrandul Ioşia şi apoi la Cetate. Restaurat, monumentul va trona în Parcul 1 Decembrie, la intrarea dinspre colegiul care poartă numele avocatului orădean.

Tot pe 5 octombrie, de la ora 16.30, în curtea şcolii este programat un concert al trupei rock Celelalte Cuvinte, al cărei solist, Călin Pop (foto), este absolvent de Gojdu.

De la ora 18, orădenii vor putea asista la un concert Direcţia 5, care va interpreta balade cunoscute precum "Dacă ai şti" şi "O fată ca ea".

Important de ştiut e că intrarea va fi liberă la toate aceste evenimente, în limita spaţiului disponibil în curtea colegiului, astfel, nu doar elevii şi absolvenţii se vor putea bucura de această sărbătoare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
puteau tine concertele si intr-o sala de clasa...
si sa fie intrarea libera in limita locurilor disponibile...
Postat 21 Septembrie 2019, 14:00 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON