URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2020, 16:01

"Revoluţia de catifea", prezentată prin fotografii inedite de Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent, statele Europei de Est au marcat împlinirea a 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste. Între cei care, în toamna şi iarna anului 1989, au ieşit pe stradă pentru a scanda împotriva comunismului au fost cehoslovacii. Muzeul Ţării Crişurilor, împreună cu Centrul Ceh Bucureşti şi Ambasada Republicii Cehe în România, a vernisat, joi, o expoziţie dedicată schimbărilor din fosta Cehoslovacie.

Expoziţia cuprinde fotografii realizate începând cu toamna anului 1988, când au avut loc primele manifestaţii anticomuniste şi până în 1991, când armata sovietică şi-a retras tehnica şi militarii din Cehoslovacia. Factorul declanşator a fost marcarea, în 1988, a două decenii de la Primăvara de la Praga, respectiv de când studentul Jan Palach şi-a dat foc în semn de protest.

Căderea Zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989 şi protestele din toată Europa de Est, despre care cehii aflau de la radio, au declanşat proteste masive în Praga, Bratislava şi în toate oraşele ţării. Momente semnificative ale acestora au fost surprinse pe film de 15 dintre cei mai buni fotografi cehi, iar acum vizitatorii muzeului sunt invitaţi să le descopere.

Astfel, "vrem să aducem oamenii să vadă ce s-a întâmplat în Cehoslovacia, să compare evenimentele de acolo cu cele din România din 1989", a spus, în cadrul vernisajului, Aurel Chiriac, directorul complexului muzeal.

Deşi imaginile par reci, fiind în alb-negru, ele prezintă momente fierbinţi. "Regimurile comuniste au decăzut în anii '80, iar căderea lor completă a fost gestionată, situaţia scăpând uneori de sub control", a spus istoricul Gabriel Moisa. "Revoluţia" cehoslovacă nu s-a făcut cu vărsare de sânge, de aceea i se spune "de catifea". Totuşi, a arătat Moisa, a existat un "mort": "Şi acolo a fost nevoie de o scânteie, anume moartea unui student în Praga pe 17 noiembrie 1989. Dar el, de fapt, nu murise, nici nu era student, ci un locotenent al Securităţii cehoslovace".

Vizitatorii vor putea vedea şi câteva imagini cu soldaţii sovietici luând drumul Moscovei, cu tancurile urcate pe tren pentru a fi transportate către Uniunea Sovietică, dar şi cu bucuria oamenilor simpli de după căderea regimului comunist.

Expoziţia va fi deschisă până în 28 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON