URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2011, 13:09

Orădenii pot învăţa să facă filme la Cinematograful Libertatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care doresc să afle cum să regizeze un film profesionist, pot să o facă urmând cursurile oferite de Fundaţia Metrion. Lecţiile se vor desfăşura în perioada 28 aprilie - 18 iunie şi sunt organizate la Cinematograful Libertatea în cadrul festivalului "Tres Courts" (Festivalul Filmului de Foarte Scurt Metraj).

Şcoala de filme

Orădenii interesaţi de a şaptea artă au ocazia să înveţe de la regizorul Paul Pintea cum pot să realizeze un film în adevăratul sens al cuvântului. Cursul presupune 16 ateliere informale a câte două ore jumate, pe parcursul cărora vor avea loc vizionări de scurt metraje, dezbateri şi analize. "Vor explora rând pe rând componentele scenariului de film, rolul creator al camerei de filmat, fenomenul sonor în relaţia cu imaginea, funcţiile artistice ale montajului, lumina şi culoarea în film, stilurile, genurile şi tendinţele cinematografice", se arată într-un comunicat trimis de Fundaţia Metrion.

Pe data de 18 iunie, la finalul celor 16 ateliere care vor avea loc săptămânal, luni şi joi, cursanţii au ocazia să participe cu filmul creaţie proprie (întinse pe maxim trei minute) la o proiecţie cu public, în cadrul Festivalului Tres Courts 2012. Preţul unui curs este de 250 lei, însă tinerii până în 25 de ani beneficiază de o reducere de 100 lei. Pentru informaţii şi înscrieri doritorii pot apela la numerele de telefon 0747.051.992 şi 0770.856.849.

Pelicule foarte scurte

"Pe toată perioada cursului, participanţii vor avea posibilitatea să vizioneze gratuit filmele programate la cinematograful Libertatea şi vor avea acces liber la programul festivalului "Tres Courts", care se va desfăşura în perioada 6-8 mai 2011, tot la Cinema Libertatea", se mai precizează în comunicatul trimis de Asociaţia Metrion.

În fiecare an, festivalul "Tres Court" propune o selecţie de filme de foarte scurt metraj, cu durata de maxim trei minute, din întreaga lume, dar şi româneşti. Potrivit organizatorilor, toate genurile sunt acceptate: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Regizorii peliculelor, amatori sau profesionişti, vin din întreaga lume, iar festivalul are loc simultan în 100 de oraşe din 13 ţări, de pe cinci continente. "Spectatorii descoperă o selecţie de peste două ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah şi Tel Aviv", se mai arată în comunicatul Asociaţiei Metrion.

Laviniu Kovacs

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON