URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2017, 12:45

Orădeanca Anca Bradu regizează un nou spectacol la Teatrul Szigligeti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Szigligeti din Oradea anunţă, pentru 5 noiembrie, ora 19, cea dintâi premieră la Sala Mare din stagiunea 2017-2018. Este vorba despre spectacolul "Cercul de cretă caucazian", de Bertolt Brecht şi Paul Dessau, care este pus în scenă de regizoarea orădeancă Anca Bradu, aflată la a patra colaborare cu actorii de la Szigligeti.

"Motivul cercului de cretă, preluat după opera de tearu a scriitorului chinez Lee Sing-Tao, din secolul al XIV-lea localizează cunoscutul act de judecată solomonică în vremea războiului de 30 de ani. Pe parcursul peregrinării sale, eroina întâlneşte personaje provenind din diferite categorii sociale, însă aventurile ei arată în direcţia unei singure concluzii: convieţuirea în numele dragostei pentru aproapele tău, şi toate valorile etice redobândite pot alunga morbul răului, cu care este infestată lumea celor puternici", spune regizoarea despre piesa "Cercul de cretă caucazian".

Cel mai recent, Anca Bradu a pus în scenă la Oradea spectacolul "Clasa noastră", după un text scris de dramaturgul contemporan polonez Tadeusz Slobodzianek, care a primit trofeul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional de Teatru din Kisvarda, Ungaria. 

Scenografa Andra Bădulescu-Vişniec spune că, pentru spectacol, s-a inspirat din Orientul apropiat realizând un decor foarte stilizat. Coregrafia va fi semnată de Mălina Andrei, care a mai colaborat cu trupa Szigligeti. "Am pornit de la dansul folcloric, dar n-am rămas aici, am combinat cu dansul expresionist, cu expresia plastică corporală a actorului, am intrat atât în zona comică, cât şi tragică, grotescă, din punct de vedere al mişcării. Cred că această trupă face faţă cu brio la această provocare", a spus aceasta.

În producţie vor juca 15 actori ai Trupei Szigligeti, respectiv Tasnádi-Sáhy Noémi, Kardos M. Róbert láthatók, Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Csepei Márk, Körner Anna. 

Spectacolul va fi supratitrat în limba română. Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 18 noiembrie, ora 17, 19 noiembrie, ora 19, respectiv 25 noiembrie, ora 17.

Născută la Oradea, Anca Bradu este fiica fostului director al teatrului de aici, Mircea Bradu, şi a interpretei de muzică populară Florica Bradu. De-a lungul carierei sale, orădeanca a obţinut mai multe premii ca regizor în urma colaborărilor ei cu teatre din ţară, precum şi din Finlanda, Serbia şi Ungaria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON