URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2018, 18:29

O nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România, săptămâna aceasta, în Parcul Bălcescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul săptămânii acesteia, mai precis între 20 şi 22 iulie, Parcul Bălcescu va găzdui ediţia a XXV-a a Târgului Meşterilor Populari din România.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Murray Press Oradea, Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" şi Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor".

Potrivit organizatorilor, la manifestare vor participa circa 150 de meşteri populari din mai multe zone etnografice ale ţării (Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Bihor etc.).

Artizanii vor oferi publicului "o diversitate impresionantă de obiecte create de aceştia: ceramică, obiecte de fier, lemn, papură şi împletituri din nuiele, piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, pictură naivă, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, sticlă, turtă dulce, plăcinte, colac secuiesc, plante medicinale etc".

De asemenea, sunt invitaţi meşteri populari din Ungaria (turtă dulce, port popular, ceramică, podoabe, piese din metal etc.), Serbia (obiecte din lemn, machete de instalaţii tehnice) şi Camerun (măşti, podoabe etc.).

În acest an, între expozanţi se numără şi invitaţi din Republica Moldova - Basarabia (podoabe ţărăneşti, jucării din lemn). 

Şi la această ediţie sunt invitate să-şi expună spre vânzare diverse obiecte şi asociaţiile unde activează copii cu dizabilităţi (Asociaţia "Down", Oradea, Centru de Zi "Iedera", Oradea, Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi "Wilhelmina", Oradea, Asociaţia Alsterdorf, Oradea).

Având în vedere că este o ediţie jubiliară, vor fi premiaţi meşterii care au fost fideli Târgului timp de 25 de ani, potrivit organizatorilor.

Deschiderea oficială este programată pentru vineri, 20 iulie, la ora 19. Târgul va fi deschis după următorul program: vineri, 20 iulie: 11.00 – 20.00, sâmbătă, 21 iulie: 9.00 – 20.00, duminică, 22 iulie: 9.00 – 19.00.

De asemenea, în fiecare după amiază şi seară a târgului, vor avea loc şi spectacole de muzică populară cu ansambluri folclorice.


Vineri, 20 iulie 2018, orele 18.00-20.30. Prezintă: Ioana Urs

ANSAMBLUL FOLCLORIC "CRISIIA" - COCIUBA-MARE

ROXANA BUZLE

ANSAMBLUL FOLCLORIC "MUGURI ŞI MLĂDIŢE" - BEIUŞ

ANDREEA PUŞCAŞ- GROZA

ANSAMBLUL FOLCLORIC "PALISADA" - CUZAP

DANIELA RADA

ANSAMBLUL FOLCLORIC "CUNUNA DE PE CRIŞ" - TILECUŞ

RECITAL VIOARĂ CU GOARNĂ – MARIUS MIHUŢ

IOANA URS

Sîmbătă, 21 iulie 2018, orele 17.00-20.30. Prezintă: Gabriela Sabău

TARAFUL "LA OBÂRŞII, LA IZVOR" - ORADEA

ANSAMBLUL FOLCLORIC "DATINA" - ALEŞD

SIMONA CAP

LAVINIA CHIFOR

ANSAMBLUL FOLCLORIC "CODRENII BIHORULUI" - ROŞIA

ADRIANA ŞTIUBE

ANCA PAVEL CIUCIU

ANSAMBLUL FOLCLORIC "DOR ŞUNCUIAN" - ŞUNCUIUŞ

ANDRADA CRĂCIUN

ANDREI DEM

ANSAMBLUL FOLCLORIC "GORBOC" - MIŞCA

ROXANA BERINDE

ANSAMBLUL FOLCLORIC "BĂRDĂUŢA" - BOROD

GABRIELA SABĂU              

Duminică, 22 iulie 2018, orele 16.00-19.00. Prezintă: Amalia Ursan

FLAVIA SFERLE

ANSAMBLUL FOLCLORIC "FLOAREA BARCĂULUI" - MARGHITA

ANDREI CORB

ANSAMBLUL FOLCLORIC "NYILO AKAC" - VALEA LUI MIHAI

EMILIA BORZA ŞUGAR

ANSAMBLUL FOLCLORIC "LIOARA" - ORADEA

AMALIA URSAN

ANDRADA TULVAN

ANSAMBLUL FOLCLORIC "ZESTREA BUDURESII" - BUDUREASA

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
tupeu sau taxe prea mari la targ?
pacat ca la astfel de manifestari au loc de fiecare data vanzari de produse la preturi nesimtit de mari - ori producatorii incearca sa fie smecheri cu tupeu (gen ie populara pt copii intre 500-1200 lei), ori trebuie sa plateasca taxe exagerat de mari pt participare. care din astea 2 o fi? va invit draga redactie sa faceti o vizita de cercetare la targul acesta ca poate se schimba ceva... nu avem nevoie de impostori, ci vrem sa vedem si sa ajutam oameni muncitori.
Postat 19 Iulie 2018, 20:19 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON