URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2018, 08:33

Nume grele în Cetatea Oradea: Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico, într-o expoziție comună (FOTO / VIDEO)

Lume multă s-a adunat, marți seară, în Cetatea Oradea, pentru vernisarea expoziției „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect”, care a „călătorit” prin Europa de Est, fiind vernisată în Letonia, Polonia și Lituania. Acum i-a venit rândul României, chiar prin Oradea.

Expoziția cuprinde 91 de lucrări din categoriile: litografie, serigrafie, tapiserie, bijuterie, medalioane și medalii. Lucrările sunt numerotate și autentificate, fiind împărțite pe șapte secțiuni tematice:

1. Salvador Dalí - "Paternoster"

2. Salvador Dalí - MeDalíoane din seria: Twelve Tribes of Israel;

3. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Ten Commandments;

4. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Seven Days of Creation;

5. Alte lucrări religioase de Salvador Dalí;

6. Marc Chagall - Seria: Cele 12 triburi ale Israelului;

7. Giorgio de Chirico - Seria: Apocalipsa lui Ioan.

În cadrul vernisajului, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, a arătat că instituția pe care o conduce „arată lumii că arta și cultura nu se opresc la graniță” şi că speră ca „prin această expoziție să fim o țintă a turiștilor”.

Asemănător s-a exprimat Imre Zoltán, șef serviciu Centre Culturale în cadrul muzeului, care a spus că, prin această expoziție, ”intrăm în circuitul internațional al muzeelor”, adăugând că vor urma și alte evenimente cu caracter internațional în viitorul apropiat.

Despre importanța și conținutul expoziției a vorbit criticul de artă Ramona Novicov. „E un limbaj greu de înțeles. Toți trei au fost vizionari și au văzut dincolo de realitatea lor. E o generație care a trecut prin războaiele mondiale, așa că sunt oameni încercați, care și-au depășit limitele”.

Prezentarea a fost completată de președintele Fundației Triade din Timișoara, Sorina Jecza, care a declarat că „expoziția are o coerență formală, demnă de orice muzeu important”, fiindcă „ea cuprinde materiale care au amprenta marilor capodopere” ale artiștilor.

Salvador Dalí (1904-1989) a fost un pictor spaniol care a crescut, din punct de vedere artistic, în Paris, dezvoltând, prin nonconformismul său, un stil al „metodei paranoico-critice”. A fost un reprezentant de seamă al curentului suprarealist, la fel ca Giorgio de Chirico (1888-1978), pictor italian. A lucrat mult în domeniul picturii metafizice, dar a realizat și multe litografii și ilustrații pentru cărți. Marc Chagall (1887-1985) a pictat sub influența fanteziei și a melancoliei, în strânsă legătură cu cultura ebraică. Este cunoscut pentru pictarea plafonului Operei din Paris.

Expoziția poate fi vizitată până pe 30 ianuarie 2019, în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, etajul 1.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani. Pentru grupurile școlare (peste 15 copii) prețul este de 10 lei. Copiii sub 7 ani beneficiază de intrare gratuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON