URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2018, 17:53

Namaste! Spectacol de muzică şi dans, cu opt artiști veniți din India la Oradea

Namaste! Spectacol de muzică şi dans, cu opt artiști veniți din India la Oradea Vyjayanthi Kashi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi la o incursiune în arta şi cultura autentică a Indiei. Pe 4 iulie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea loc Festivalul Namaste India, un spectacol de muzică şi dans prezentat de opt artişti din îndepărtata ţară.

Spectatorii vor avea şansa să descopere îmbinarea muzicală a două instrumente tradiţionale - flautul din bambus (bansuri) şi santurul - precum şi o prezentare captivantă de dans Kuchipudi, unul din cele opt stiluri de dans clasic indian, după cum arată organizatorii, într-un comunicat de presă.

Avându-şi originea în dansurile sacre de templu şi bazându-se pe tratatul antic de dramaturgie, Natya Shastra, dansul Kuchipudi ilustrează povestiri mitologice cu ajutorul expresiilor faciale şi a gesturilor simbolice ale mâinilor.  Acest stil de dans se remarcă prin frumuseţea costumelor, graţia şi energia mişcărilor, precum şi prin demonstraţii de acrobaţie şi de măiestrie tehnică, cum ar fi interpretarea unor bătăi ritmice cu picioarele aşezate pe un platou metalic.

Bansuri este unul din cele mai străvechi şi sacre instrumente indiene, menţionat în textele vedice şi în unele opere de artă budiste cu o vechime de 2.000 de ani. Realizat dintr-o singură trestie de bambus, bansuri e un instrument muzical asociat cu păstoritul, fiind folosit până în secolul XX doar în muzica folclorică.

Santurul este un instrument muzical cu coarde lovite, cunoscut la noi sub numele de ţambal. Originar din Persia, acest instrument a călătorit în diferite părţi ale Orientului Mijlociu, fiecare ţară personalizându-l şi încorporându-l în repertoriul său muzical. În India, santurul a fost introdus în secolul al XIV-lea, devenind instrumentul tradiţional al văii Caşmirului şi fiind folosit în muzica populară şi devoţională a zonei.

Cu începere de la ora 19, pe scena orădeană vor urca Vyjayanthi Kashi & Şcoala de Dans Shambhavi (dans Kuchipudi), Bhaskar Das (Bansuri), Satyendra Singh Solanki (Santur) şi Sandip Banerjee (Tabla).

Biletele au preţuri între 25 şi 45 de lei şi pot fi cumpărate de la casieria casei de cultură, din librăriile Cărtureşti şi Humanitas, sau online, de pe site-urile de profil.  

Ajuns la a X-a ediţie, dar în premieră la Oradea, festivalul "Namaste India" este organizat de Centrul Cultural "Rabindranath Tagore", cu sprijinul ICCR (Consiliul Indian pentru Relaţii Culturale, Ministerul Culturii din India), al Ambasadei Indiei la Bucureşti şi al Incredible India - Oficiul pentru Turism din Frankfurt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON