URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2018, 20:19

Lazuri Climbing Fest: Festivalul căţărătorilor va avea loc în weekend, în comuna Roşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii pasionaţi de escaladă sau pur şi simplu iubitori ai muntelui sunt aşteptaţi, între 31 mai şi 3 iunie, pe Valea Lazurilor, din comuna Roşia, unde va avea loc "Lazuri Climbing Fest", un festival dedicat căţărătorilor.

48 de trasee

"Lazuri Climbin Fest este un festival de escaladă, o oportunitate oferită practicanţilor acestui sport cât şi celor care îşi doresc să vadă ce înseamnă căţărarea liberă. Acest eveniment se adresează deopotrivă căţărătorilor şi iubitorilor de munte, aducând laolaltă pentru trei zile căţărători cu experienţă şi începători în ale escaladei", se arată într-un comunicat transmis miercuri de organizatori, adică Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Crux Escaladă Oradea şi Clubul de Speologie Cristal Oradea.

Pe Valea Lazurilor, aproape de Peştera cu cristale din mina Farcu, au fost echipate 48 de trasee spectaculoase, unde căţărătorii îşi vor demonstra priceperile. Amenajarea zonei a fost realizată de către Asociaţia Crux Escaladă Oradea, împreună cu voluntari ai Clubului de Speologie Cristal Oradea, cu sprijinul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, al Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor şi al SC Vita Line Sport SRL.

"De-a lungul celor peste 6 luni de muncă pentru amenajarea traseelor, gazdele de la Pensiunea Roşia au fost aproape de echipele care au lucrat în zonă, susţinându-le necondiţionat. Dorim să mulţumim pentru ospitalitate şi sperăm ca această zonă să trezească interesul, comunitatea locală având nevoie de fiecare resursă atrasă aici", au mai transmis organizatorii.

Mini-căţărători

Pe lângă escaladă, pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor fi organizate şi alte activităţi:  atelierele de escaladă pentru copii, proiecţii de filme, seri la foc sau vizite în peşterile turistice din zonă, adică Farcu şi Meziad.

De asemenea, în timpul festivalului, va exista o zonă de relaxare, amenajată cu sprijinul MinorSwing (hamace), astfel încât timpul petrecut în natură să fie cât mai plăcut. În plus, în tabăra de bază a evenimentului situată chiar pe dealul din apropierea Peşterii cu Cristale din mina Farcu vor fi amplasate în cele trei zile, câteva standuri cu produse locale, fiind promovată ideea de turism responsabil prin susţinerea comunităţilor.

Până acum, la festival au confirmat participarea peste 100 de căţărători din mai multe oraşe ale ţării şi din Ungaria, Austria şi Germania. Doritorii se mai pot înscrie, completând formularul disponibil pe pagina de Facebook Climb in Bihor. Totodată, înscrieri se vor putea face şi la faţa locului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON