URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2017, 19:10

Invitaţie la teatru: Care sunt surprizele Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea

Invitaţie la teatru: Care sunt surprizele Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea Spectacolul "Ursul" de Cehov este selectat în secţiunea de Teatru Scurt a FITO 2017

Teatrul Regina Maria organizează în perioada 24 septembrie - 1 octombrie Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, această ediţie programând 29 de spectacole şi concerte, între care 14 spectacole de teatru scurt incluse în secţiunea concurs.

Între invitaţii care vor ajunge anul acesta la Oradea se numără regizorii Felix Alexa, Vlad Massaci şi Bobi Pricop şi actorii Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu şi Mircea Diaconu.

Concurs cu tradiţie

Programul FITO 2017 a fost prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de directorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, alături de directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint.

Ediţia de anul acesta va cuprinde Secţiunea concurs cu festivalul de Teatru Scurt, care a ajuns la ediţia a XXII-a, respectiv secţiunea cu spectacole mari invitate din ţară. "Din păcate, festivalul are doar o dimensiune naţională deoarece nu putem contura cu un an înainte un buget care să ne permită contractarea unor spectacole mari din Europa şi din lume, cu toate că facem eforturi mari pentru a identifica şi atrage banii necesari", a spus Daniel Vulcu.

Asta nu înseamnă că oferta FITO este săracă. În secţiunea concurs (piese scurte de până la o oră şi jumătate) vor fi jucate pe scenele orădene 14 spectacole alese de selecţionerul acestei ediţii, criticul Mircea Morariu. Între acestea se numără "Un stejar", de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, "Somnambulism", regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Nottara şi "Ursul", de A. P. Cehov, regia Felix Alexa, Teatrul de Stat Constanţa.

Teatrul Regina Maria, gazda festivalului, se va înscrie în concurs cu spectacolul "Cafeneaua Pirandello", cu un scenariu dramatic de Anca Măniuţiu după texte de Luigi Pirandello, care porneşte de la ideea că "viaţa e vis". Regia spectacolului este semnată de Mihai Măniuţiu. Spectacolele vor fi jurizate de Octavian Saiu, Doru Mareş şi Ion Parhon.

În sală şi pe stradă

În afara concursului, se vor susţine mai multe spectacole în sală şi în aer liber, atât de invitaţi cât şi de trupa Teatrului Regina Maria. De altfel, FITO 2017 va fi deschis cu premiera unui spectacol al teatrului gazdă, "Regele cerb", de Carlo Gozzi, în regia lui Alexandru Colpacci.

Tot în afara concursului vor fi jucate la Oradea spectacole mari ale teatrelor din ţară, între care "Soldatul de ciocolată (sau Armele şi Omul)", de George Bernard Shaw, regizat de Andrei Şerban la Teatrul Odeon din Bucureşti, "Drumeţia (sau Despre sexualitate azi)", de Martin Heckmanns, regizat de Vlad Massaci la Teatrul de Comedie din Bucureşti şi "Totul e relativ", de Alan Ayckbourn, în regia lui Felix Alexa, Teatrul Nottara din Bucureşti.

Programul FITO 2017 mai cuprinde şi o reprezentaţie gratuită a spectacolului "În inima nopţii – Episodul Lear" al teatrului gazdă pe o scenă amplasată în Piaţa Unirii. Locurile sunt limitate, aşadar orădenii sunt invitaţi să-şi facă rezervare din timp. Tot pe stradă şi tot gratuit se va juca pentru orădeni spectacolul "Origini" adus de Teatrul "Aureliu Manea" din Turda.

Buget de 350.000 lei

Bugetul total al ediţiei de anul acesta este estimat la 350.000 lei cu tot cu vânzările de bilete. Din aceşti bani, 80.000 lei au fost alocaţi de Primărie în urma unui proiect depus de Fundaţia FITO, 45.000 lei au fost alocaţi de Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a CJ Bihor în urma a două proiecte depuse şi câştigate de aceeaşi fundaţie, iar alţi 10.000 de lei au fost câştigaţi printr-un proiect la UNITER.

Restul sumei a fost alocată de Teatrul Regina Maria din bugetul propriu şi din sponsorizări. Partenerul oficial al evenimentului este şi anul acesta Raiffeisen Bank. Biletele au preţuri între 10 şi 60 de lei şi pot fi deja cumpărate de pe biletmaster.ro şi de la agenţia Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON