URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2018, 18:10

Invitaţi de renume în noua stagiune a Filarmonicii din Oradea. Ce dirijori şi solişti vin la Oradea

Invitaţi de renume în noua stagiune a Filarmonicii din Oradea. Ce dirijori şi solişti vin la Oradea Violonistul Roman Kim, născut în Rusia și stabilit în Germania, va cânta din nou pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea

Pe 20 septembrie se va deschide noua stagiune a Filarmonicii de Stat din Oradea, care va cuprinde 38 de concerte simfonice, dintre care şapte cu participarea Corului Filarmonicii.

Surprizele stagiunii 2018-2019 au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă de directorul Meleg Vilmos şi de directorul artistic Vasile Foica.

Oaspeții Filarmonicii

Înainte de a-l invita pe Foica să intre în detalii despre noutăţile pregătite pentru melomani, Meleg Vilmos a precizat că membrii orchestrei şi corului Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu, vor înregistra Imnul României, într-o orchestraţie nouă, realizată chiar de maestrul Rîmbu. Imprimarea se va face cu sprijinul clubului Rotary.

Pe parcursul stagiunii, 9 dintre concerte vor fi dirijate de Romeo Rîmbu, iar 7 de Jankó Zsolt, celelalte urmând să fie ţinute sub bagheta unor dirijori invitaţi, precum Josef Suilen (Olanda), Walter Hilgers (Germania), Mihai Agafiţa (Republica Moldova), celebrul Horia Andreescu, dirijorul principal al Filarmonicii George Enescu, Tiberiu Soare, Sabin Pautza.

Între oaspeţii care vor ajunge în această stagiune în faţa melomanilor orădeni se numără şi soliştii Artur Kaganovskiy (SUA), Roman Kim (Germania), Dalibor Karvay (Slovacia) Gabriel Croitoru, toţi patru violonişti, precum şi Matei Ioachimescu (flaut), respectiv Dana Borşan (pian).

Kim, cu repetiție

După succesul pe care l-a avut concertul nonconformistului violonist Roman Kim din stagiunea trecută, organizatorii au decis să-l invite din nou pe scena Filarmonicii. Şi de data aceasta, cunoscutul Roman Kim va ajunge la Oradea cu ajutorul unui sponsor al Filarmonicii, care a vrut să rămână anonim.

În programul Filarmonicii de Stat din Oradea au fost incluse lucrări cunoscute, unele deja interpretate în faţa publicului local, iar altele în primă audiţie. Din categoria din urmă fac parte lucrări precum Felix Mendelssohn-Bartholdy: "Lauda Sion" – pentru solişti, cor şi orchestră;  Alexander Skriabin: "Concert pentru pian şi orchestră în fa diez minor, op. 20", Saverio Mercadante: Fantezie pe "Il Giuramento" pentru corn, trompetă şi orchestră, respectiv Dinu Lipatti: "Dansuri româneşti pentru pian şi orchestră".

100 x Enescu

Stagiunea va fi deschisă pe 20 septembrie, de la ora 19, printr-un concert dirijat de Jankó Zsolt. În program au fost incluse Uvertura Academica şi Concert pentru vioară şi orchestră în Re minor, de J. Brahms, Marea – trei schiţe simfonice, de C. Debussy, la împlinirea a 100 de ani de la moartea compozitorului. Solistul concertului va fi violonistul Artur Kaganovskiy.

Primul concert cameral este programat pentru luni, 24 septembrie. În cadrul turneului naţional "100 x Enescu" vor ajunge la Oradea instrumentiştii din Bucharest Festival Orchestra, alături de dirijorul Cristian Lupeş. În program au fost incluse "Dansuri româneşti" de Béla Bartók, "5 of Millenium", de Liviu Dănceanu, şi "Octuorul, op. 7", de George Enescu.

"La 19 ani, când a compus Octuorul, Enescu aproape că nu avea timp de scris, pentru că era întotdeauna în turnee, întotdeauna de la un concert la altul. Absolvise Conservatorul de la Viena, se mutase la Paris. Era un cosmopolit. Un om care, la fiecare vizită în ţară, locuia la Palatul Regal. Un bărbat frumos, un bărbat inteligent şi şarmant, un "rock star" al vremii, iar muzica pe care a scris-o a fost întotdeauna înaintea timpului său. Noi, în turneu, îl vom cânta pe Enescu exact cu această energie", a transmis, printr-un comunicat, dirijorul Cristian Lupeş.

Festivaluri și muzică de filme

Şi în noua stagiune, Filarmonica va organiza două festivaluri, mai precis Festivalul Muzicii Clasice "Simfoniile Toamnei" (12-22 noiembrie) şi Festivalul Primăverii (19-28 martie). De asemenea, în primăvară vor fi ţinute din nou concerte cu muzică din filme, acestea fiind extrem de populare printre orădeni.

În program au mai fost incluse un Concert Simfonic dedicat Centenarului Marii Uniri. Concertul este programat pe 29 noiembrie, sub bagheta lui Romeo Rîmbu, în program fiind Simfonia a II-a cu orgă în memoria lui George Enescu, de Sigismund Toduţă. De asemenea, în plan se regăseşte şi un spectacol de operă care să se ţină în sala Teatrului Regina Maria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON