URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2019, 08:45

Havasi Symphonic: Pianistul cu alură de rockstar a ţinut un concert de zile mari la Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum era de aşteptat, concertul Havasi Symphonic a adunat mii de orădeni, miercuri seară, în Piaţa Unirii. Timp de aproape două ore, celebrul pianist şi orchestra care îl însoţeşte au cântat melodii compuse chiar de Havasi, îndelung aplaudate de orădeni.

Pe lângă garduri

Încă de la ora 19.30, adică cu un ceas înainte de debutul programat al spectacolului, în centrul Oradiei era mare aglomeraţie. Chiar dacă organizatorii au pregătit şase puncte de acces în zona împrejmuită şi dedicată celor aproximativ 2.700 de spectatori care şi-au cumpărat bilete, în jurul orei 20, cozile la acestea au părut interminabile. Totuşi, fiecare a aşteptat liniştit să-i vină rândul.

La fel de răbdători au stat şi alţi aproximativ 2.000 de orădeni care au ocupat piaţa, pe lângă zona împrejmuită. În faţa Palatului Vulturul Negru, pe strada Vasile Alecsandri şi pe platoul din jurul statuii Regelui Ferdinand a fost înghesuială, oamenii bucurându-se că, deși nu au prins bilete la concert şi au fost nevoiţi să stea în picioare, au putut să-l vadă şi să-l asculte pe Havasi.

Cu familia, pe scenă

Puţin după ora programată, Balázs Havasi a urcat pe scenă, în aplauzele orădenilor. După nici trei minute, s-a ridicat de la pian, pentru a se aşeza în faţa unei orgi, care a sunat monumental în Piaţa Unirii.

Între melodii, pianistul care are înfăţişarea unui rockstar le-a spus orădenilor, în engleză şi în maghiară, şi câteva detalii despre repertoriu. De pildă, pentru unul dintre cântece l-a inspirat fiica sa de cinci ani, care a compus primele acorduri, apăsând pur şi simplu clapele pianului, în timp ce tatăl ei o filma. De altfel, înregistrarea video a rulat pe ecranul uriaş de pe scenă.

Un alt moment emoţionant a fost când Havasi a cântat piesa „Homeland”, despre care a explicat că este dedicată bunicilor lui, iar o fotografie cu aceştia a fost proiectată (foto). „Urmaţi-vă inima, iubiţi-vă familia, fiţi curajoşi şi visele voastre vor deveni realitate”, le-a spus pianistul orădenilor.

Concert Havasi la Oradea

Dirijorul... la chitară

Cu un program compus în întregime din piese originale, concertul a consemnat şi celebra bătălie a instrumentelor, cu care pianistul şi-a obişnuit fanii. Lupta s-a dat, evident, în muzică: Havasi a cântat la pian, iar toboşarul Andy a avut un solo lăudabil.

Gustate de public au fost şi alte momente inedite, precum cel în care dirijorul orchestrei şi-a lepădat misiunea, pentru a cânta la o chitară bas, ori cel în care microfonul a fost acaparat de un artist de beat-box, care apoi a format un trio cu Havasi şi cu Andy.

Orădenilor le-a plăcut ce au auzit, dovadă că, la finalul concertului, au aplaudat intens performanţa artiştilor. De altfel, Havasi a ieşit de trei ori de pe scenă şi tot de atâtea ori a revenit, pentru a mai cânta. Înainte de adevăratul final, unul dintre cântecele care au răsunat în Piaţa Unirii a avut şi elemente de folclor maghiar. De asemenea, tot pentru final, Havasi a lăsat celebra sa compoziţie „Storm”.

Havasi Symphonic Concert Show a fost organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea. Aşa cum şi BIHOREANUL a mai scris, inițial organizatorii au scos la vânzare 2.300 de bilete, dar pentru că s-au epuizat rapid, au suplimentat cu încă peste 400 de locuri, amplasând în piaţă două tribune. Preţul biletelor a variat între 25 şi 100 de lei, în funcţie de apropierea de scenă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un urechist
am fost, cu bilet dezamagitor,comercial, ca sa fim eleganti mult zgomot pentru nimic
Postat 22 August 2019, 13:45 de saruman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON