URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2011, 15:42

Filarmonica se primeneşte pentru noua stagiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curăţenie generală

Managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, Todor Albert, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, planurile pentru cea de-a 62-a stagiune a instituţiei orădene, care va debuta pe 15 septembrie.

Întrucât fondurile primite de la Consiliul Judeţean sunt puţine, Filarmonica s-a găsit în situaţia de a-şi rezolva singură problemele ce ţin de aspectul interior. Potrivit lui Todor, angajaţii instituţiei au înţeles că trebuie să se descurce prin forţe proprii, aşa că au muncit la curăţarea şi renovarea holurilor, birourilor şi chiar a sălii de spectacol, astfel încât la debutul stagiunii întreaga clădire să strălucească. "În septembrie sau octombrie începem şi izolarea acoperişului, deoarece avem câteva locuri unde apa se prelinge", a declarat Todor, explicând că lucrările de izolaţie nu puteau fi făcute în timpul verii, întrucât materialele folosite nu pot fi lucrate la temperaturi înalte.

Filarmonica sună rock!

Cât despre programul artistic al noii stagiuni, directorul artistic Vasile Foica a precizat că în stagiunea precedentă melomanii fideli ai Filarmonicii au completat nişte chestionare privind programul, astfel că noile spectacole au fost stabilite şi în funcţie de preferinţele acestora. Un concert deosebit va fi, fără îndoială, cel de deschidere, din 15 septembrie, în care se vor celebra 130 de ani de la naşterea compozitorilor George Enescu şi Bela Bartok, artişti care şi dau numele sălii de spectacol a Filarmonicii.

"Aş scoate în evidenţă şi cele trei concerte vocal-simfonice, câte unul în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie", a declarat Foica, care a mai spus că, probabil, cel mai interesant din acestea trei va fi Oratoriul de Crăciun pentru solişti vocali, cor şi orchestră din 22 decembrie.

Ca şi în precedenta stagiune, Filarmonica va avea şi artişti din străinătate. Concertul din 13 octombrie va fi dirijat de maestrul japonez Shinya Ozaki, iar cel din 29 septembrie de maestrul belgian Herman Engels. În acelaşi concert, solistul, tot belgian, Ludo Marien, va cânta la acordeon.

Deosebit va fi şi concertul de 1 decembrie, dedicat Zilei Naţionale a României, având în program pagini celebre din creaţia compozitorilor Enescu, Porumbesc, Dimitrescu, Dinicu. La acesta, orădenii vor avea acces gratuit.

De asemenea, Filarmonica va răsuna şi de concerte de rock simfonic, însă în afara programului stagiunii.

Stagiune nouă, preţuri noi

Directorul Todor a anunţat şi decizia Consiliului de Administraţie al Filarmonicii de a mări preţul de închiriere al sălii de spectacole de la 600 de lei pe oră la 800 de lei. "Pentru perioada de pregătire dinaintea spectacolelor, tariful este la jumătate", a precizat managerul.

Preţul biletelor la un concert al Filarmonicii din Oradea este cuprins între 10 şi 25 de lei, la fel ca în stagiunea precedentă, cu excepţia concertelor educative pentru elevi, unde un bilet costă 7 lei. Costul unui abonament a crescut, însă, dat fiind că şi numărul spectacolelor a crescut de la 38 la 40. Astfel, un abonament la Filarmonică îi va costa pe melomani între 200 şi 380 de lei. Un abonament pentru zece concerte simfonice costă 140 de lei.

Totodată, cei care doresc să devină membrii în Asociaţia Prietenilor Filarmonicii de Stat Oradea, asociaţie menită să adune fonduri pentru sprijinirea instituţiei, se pot înscrie în fiecare zi lucrătoare, la sediul Filarmonicii. Cotizaţia lunară de membru este de 10 lei, studenţii şi pensionarii beneficiind de reducere de 50%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fatada
fatada cladirii face toti banii. in curand vor veni milioane de chinezi sa vada minunea
Postat 18 August 2011, 17:41 de rossi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON