URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2018, 16:10

Festivalul viorii cu goarnă: O orchestră formată din olandezi îndrăgostiţi de folclorul românesc a făcut spectacol la Roşia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Roşia s-a desfășurat, duminică, o nouă ediţie a Festivalului Concurs Vioara cu Goarnă "Dorel Codoban", care a reunit mai mulţi concurenţi, marele premiant fiind desemnat Rareş Mihai Mîrza.

Platoul de la poalele munţilor, locul tradiţional unde se ţine festivalul, s-a umplut de spectatori, care i-au aplaudat inclusiv pe mai mulţi invitaţi din Olanda, care au interpretat cântece din folclorul românesc.

Răsplătiţi cu pălincă

La fel ca la ediţiile trecute, festivalul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi Primăria comunei Roşia.

Anul acesta, juriul competiţiei a fost format din interpretul Leontin Ciucur, dirijorul Adrian Miescu şi instrumentistul Vasile Căbuţa (Stângaciu).

După ce fiecare concurent şi-a prezentat momentul artistic, cântând evident la vioară cu goarnă, au fost desemnaţi câştigătorii. Marele premiu i-a revenit lui Rareş Mihai Mîrza, premiul I lui Andrei Ionuţ Chirilă, premiul al doilea lui Raul Claudiu Berche, în timp ce premiul al treilea l-a primit o invitată din Olanda, prof. Marjolijn Mellema.

Fiecare câştigător a primit de la gazde un dar tradiţional, câte o carafă de 5 litri de palincă de Roşia, dar şi diplome şi plachete pregătite de organizatori. De asemenea, au fost oferite premii în bani, iar marele câştigător a mers acasă şi cu o vioare cu goarnă anume făcută. 

Olandezi îndrăgostiţi de România

La ediţia de anul acesta a fost invitată şi o orchestră din Olanda, condusă de un român, Mihai Scarlat, plecat în urmă cu 32 de ani din România, după ce a absolvit Conservatorul. Pe lângă faptul că îşi conduce propria orchestră, cu care a venit la Roşia, românul este şi contrabasist în Filarmonica Naţională a Olandei.

Formată din instrumentişti olandezi, orchestra a interpretat piese din folclorul românesc, spre încântarea publicului, inclusiv melodii din repertoriile lui Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş. Câştigătoarea premiului al treilea în concursul viorii cu goarnă cântă şi în această orchestră.

Pe scenă au mai urcat "Zestrea Budureşii", condusă de Ioane Dobaşu, Ansamblul "Codrenii Bihorului", câştigătorii marelui premiu la Festivalul Naţional de Folclor "Peştişorul de aur" de la Tulcea, care au prezentat ritualul de nuntă din Roşia, "Roşieniţele", Bianca Popa, Ansamblul "Floarea Barcăului", surorile Tomele, Daniela Rada, "Stelele Bihorului" şi "Nuntaşii Bihorului".

Festival şi târg

La evenimentul din Roşia a participat şi o delegaţie din comuna înfrăţită cu cea gazdă, Iezerenii Vechi, din Republica Moldova, formată din 10 persoane, în frunte cu primarul comunei.

Participanţii la festival au putut descoperi şi obiecte şi bunătăţi locale. Printr-un proiect european, Primăriei comunei Roşia a amenajat pe platou 25 de căsuţe din lemn unde producătorii şi meşterii locali şi-au expus bunătăţile şi obiectele de artizanat. În cadrul aceluiaşi proiect au fost achiziţionate şi trei corturi de sărbătoare, cu mese şi scaune.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON