URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2010, 15:31

Festivalul de Teatru Scurt începe sâmbătă şi va avea un film propriu

Într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi, Daniel Vulcu, directorul artistic al Teatrului de Stat şi totodată directorul Festivalului de Teatru Scurt 2010 (FTS) a anunţat debutul celei de-a 16-a ediţii a evenimentului care se va desfăşura în cadrul festivalului Toamna Orădeană, în perioada 25 septembrie - 2 octombrie. "Am reuşit să convingem autorităţile că e foarte bine să organizăm acest Festival de Teatru Scurt, chiar pe vreme de criză. O premieră este faptul că am reuşit nu doar să convingem autorităţile cât şi sponsorii să vină", a declarat Vulcu în conferinţa de presă.

El a subliniat că anul acesta, FTS vine atât cu un brand nou, cât şi cu idei şi cu un design special. "Ne-am ocupat de fiecare amănunt şi spectacolele au fost foarte atent selecţionate", a spus directorul, precizând însă că două dintre piese, interpretate de actorii trupei Iosif Vulcan, care reprezintă, de altfel, şi premiere ale acestei stagiuni - "Girondina" şi "Soare pentru Doi" - nu se află în selecţia oficială, făcută de profesorul Mircea Morariu, de la Facultatea de Litere.

Pentru toate gusturile

La rândul său, criticul Mircea Morariu, selecţionerul unic al FTS care îşi va lansa în cadrul festivalului şi cartea "2009, un an teatral aşa cum l-am văzut", a afirmat că a inclus în desfăşurător atât piese jucate în anul 2009, cât şi în 2010. "Veţi vedea 28 de spectacole, din cele ce reprezintă selecţia oficială şi pentru care îmi asum într-o măsură răspunderea", a afirmat el, subliniind că programul va fi unul diversificat, cu piese de succes. "Am dorit să demonstrăm că Teatrul este viu, în pofida situaţiei de criză, şi că se produc în continuare spectacole importante", a subliniat profesorul.

Morariu a precizat că ediţia de anul acesta aduce în faţa orădenilor actori consacraţi şi îndrăgiţi precum Mircea Diaconu sau Alexandru Repan, dar şi trupe de teatru renumite sau mai puţin cunoscute, din toată ţara ce vor da oraşului de pe Criş culoarea culturală pe care o merită. Printre alţii, vor sosi la Oradea Teatrul Nottara şi Teatrul de Comedie din Bucureşti.

În plus, această ediţie va fi una de excepţie şi prin faptul că piesele se vor juca în locuri neconvenţionale: pe stradă, în pub sau chiar în autobuze. Evenimentul va cuprinde şi concerte, lansări de carte, statui vivante, prezentări de modă ori recitaluri de muzică şi poezie. "Pentru prima oară, festivalul Teatrului Scurt va avea un film, realizat de TVR", a mai afirmat Morariu.

Rebranduit

O altă premieră pentru Oradea o reprezintă, potrivit lui Alin Mihon, directorul executiv al Agenţiei Manifest, care s-a implicat în promovarea evenimentului, faptul că sub Pasajul Vulturul Negru va avea loc un carnaval, o paradă de costume de teatru, dar şi ateliere interactive şi expoziţii de obiecte handmade.

Tot pentru prima oară în oraşul de pe Criş Vodafone va comunica utilizatorilor săi programul FTS prin SMS.

Practic, evenimentul s-a "rebranduit" complet, începând de la faptul că are un site special creat - www.ftso.ro - şi un logo nou-nouţ. "Logoul evenimentului este unul ludic, jucăuş, şi susţine ideea festivalului", a precizat Mihon.

Festival internaţional

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, viceprimarul Gheorghe Carp a afirmat că la ediţia următoare, Primăria Oradea, partener şi anul acesta la manifestări împreună cu Consiliul Judeţean, va sprijini ideea directorului Daniel Vulcu de a face din FTS un festival internaţional. "În bugetul pentru anul viitor vom încerca să cuprindem bani pentru ca acest Festival să devină internaţional", a declarat Carp.

Festivalul de Teatru Scurt este singurul festival dedicat piesei într-un act din România, fiind o manifestare culturală care a debutat în 1976. Ultima ediţie a acestuia, jubiliară, pentru că a coincis şi cu împlinirea a 50 de ani a trupei Iosif Vulcan, a avut loc în 2005, a precizat directorul Teatrului de Stat Oradea, Lucian Silaghi, organizatorul de atunci al evenimentului. El a amintit că piesa vedetă a festivalului a fost "Nevestele Vesele din Windsor" şi că actorul Valentin Avrigeanu, pe care l-a numit "patriarhul trupei Iosif Vulcan", a primit, alături de alţi reputaţi artişti, bucăţi din scena teatrului, în semn de apreciere.

Anul acesta, FTS se va deschide sâmbătă, 25 septembrie, ora 18, cu piesa Girodina, susţinută de actorii trupei Iosif Vulcan, a Teatrului orădean, la Sala Studio. Bugetul alocat evenimentului este de un miliard de lei vechi.

Preţul biletelor variază între 5 şi 25 de lei, funcţie de spectacol şi de loc. Elevii, studenţii şi pensionarii vor avea reducere de 10 lei la biletele cumpărate, atunci când va fi cazul, exceptând piesele de pub.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON