URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2019, 21:00

„Fenomenul Trench Art”, noua expoziție de la Muzeul Țării Crișurilor, a fost deschisă publicului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ocazia marcării a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea, sub conducerea generalului Traian Moşoiu, Muzeul Ţării Crişurilor propune publicului o expoziţie dedicată atât războiului, cât şi artei.

Vizitatorii au fost impresionaţi de exponatele inedite chiar de la vernisajul desfășurat, miercuri, în sediul instituției.

Expoziţia cuprinde peste 250 de piese aparţinând colecţionarului Cristian Dumitru, majoritatea fiind realizate pe fronturile din Europa, în timpul Primului Război Mondial şi după aceea.

Una dintre cele mai interesante piese este o veioză făcută dintr-o grenadă defensivă germană din timpul Marelui Război. Alte obiecte sunt o vază ornamentală prelucrată dintr-un proiectil de tun, brichete din tuburi de cartuşe, scrumiere.

Vernisajul a fost deschis de istoricul Gabriel Moisa, care a explicat că "până nu demult, ceea ce avem aici, în expoziţie, nici nu era luat în calcul ca sursă istorică, la fel ca fotografia sau cinematografia. Aceste obiecte ne fac să înţelegem viaţa de dincolo de război".

Istoricul a arătat că şi în război există timpi morţi, care trebuiau umpluţi într-un fel, iar mulţi soldaţi s-au aplecat asupra artei, prin reconsiderarea unor obiecte militare ce nu mai puteau fi folosite.

Astfel de preocupări nu pot fi descoperite în documente, reprezentând o latură inedită a perioadei războaielor sau de după acestea.

La vernisaj a fost prezent şi Florin Birta, viceprimar al Oradiei, care a transmis un cuvânt de salut, iar despre conţinutul expoziţiei a vorbit Cristian Dumitru, colecţionar, cel care a strâns sutele de obiecte.

Trench art-ul este o ramură artistică apărută în timpul războaielor napoleoniene şi care a continuat în timpul războaielor mondiale. "Prin anii ’90, tot bătând târgurile şi căutând prin lăzile de fier vechi, am găsit diverse obiecte. Primul a fost o scrumieră din ţeavă de tun", a povestit Cristian Dumitru, cu referire la începuturile colecţiei.

Aceasta cuprinde circa 500 de obiecte, alte piese intrând săptămânal, iar cele mai interesante sunt expuse, cum se întâmplă şi acum.

"Cea mai veche piesă românească de trench art este, de fapt, coroana regelui Ferdinand, realizată din metal provenit dintr-un tun din timpul războiului de independenţă", arată Dumitru.

Una din cele mai interesante exponate este o pală din elicea unui avion din timpul Primului Război Mondial, recuperată, după cum povesteşte colecţionarul, într-o noapte din casa găsitorului, transportată într-o maşină cu benă, învelită în covor.

Expoziţia va rămâne deschisă până în 30 iunie, preţul biletului de intrare fiind de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii cu vârste de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON