URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2019, 19:05

Expoziție inedită: Strănepoata lui Sigmund Freud își etalează arta în Cetatea Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia de artă a strănepoatei lui Sigmund Freud, Jane McAdam Freud, va putea fi vizitată, începând de vineri, în Muzeul Oraşului Oradea din Cetate. Lucrările au fost realizate la reşedinţa artistei de la Harrow School, o şcoală exclusivă pentru băieţi înfiinţată în anul 1572, iar la bază se află şi influenţele străbunicului său în domeniul psihanalizei.

Lucrări despre prezent

Potrivit unui comunicat de presă emis joi, de reprezentanții muzeului, expoziţia este adusă în România de către Galeria Jecza din Timişoara. Expoziţia a preluat numele "Now", care este de fapt denumirea uneia dintre lucrările cele mai reprezentantive ale expoziţiei şi care face parte din seria "adăposturi". Lucrările artistei au ca centru de interes prezentul, văzut ca un refugiu pentru cei care îl populează. "Prezentul este momentul meu favorit. Dacă eşti realmente viu, nu poţi trăi decât în prezent", consideră Jane.

De asemenea, artista a mai fost inspirată şi de istoria şcolii Harrow, care este una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ pentru băieţi din Marea Britanie. "Tot ce se afla în atelier (n.r. de la Harrow) putea deveni obiect de artă, chiar şi  rebuturile metalice, grămezile de rugină, vechile şevalete sau pânzele aruncate după ce au fost pictate. Relaţia dintre cele două modalităţi tradiţionale de expresie artistică, sculptura şi pictura, este chestionată prin crearea de instalaţii sculpturale folosind obiecte specifice picturii", se arată în comunicat. Două dinttre lucrări care îmbină aceste două tehnici se numesc "Am I fixed yet?" şi "High Chair".

Influenţată de cercetările străbunicului său

Artista s-a mai folosit şi de metodele artei conceptuale, adică a inscripţionat pe suprafaţa unor obiecte cuvinte semnificative, cu scopul de a da o reprezentare fizică unei idei, acest lucru fiind în strânsă legătură cu teoria lucrurilor a lui Sigmund Freud. În acest tipar se încadrează lucrările "Plan, Draw, Top End" sau "Object Conversation". 

Pe lângă cele două surse, Jane McAdams Freud, a fost inspirată şi de cercetările străbunicului său. La prima prezentare a lucrărilor în România, criticul de artă Maria Orosan-Telea spunea că Jane abordează ready-made-ul, adică organisme compuse din elemente industriale. În acest sens, ea a folosit pentru lucrările sale chiar şi resturi de şevalet vechi.

"Conceptualizând evenimente exterioare, acţionează prin arta sa asemeni unui psihanalist care abordează obiectele ca într-o şedinţă de psihoterapie. Urmărind conceptele străbunicului ei, Sigmund Freud, - şi anume cele legate de relevarea inconştientului - intenţia ei este de a scoate la lumină părţile ascunse sau ignorate", a arătat criticul de artă. 

Expoziţia se va putea vizita începând de vineri, de la ora 16, la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate. Gazda evenimentului va fi criticul de artă orădean Ramona Novicov, iar intrarea este liberă. Lucrările vor putea fi admirate până în data de 31 de mai. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON