URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2018, 18:46

Expoziţie despre nomazii mării, adusă la Oradea de o cunoscută fotografă din Franţa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat va găzdui, joi, de la ora 18, vernisajul expoziţiei de fotografie "Duanu people, sea nomads from Sumatra", cuprinzând imagini cu nomazii mării, arătând modul de viaţă şi obiceiurile lor.

Evenimentul este organizat de Varadinum Foto Club Oradea şi se desfăşoară sub patronajul IUP (Uniunea Internaţională a Fotografilor).

Duanii vin din Malaezia, ei locuiau în bărci înainte, dar apoi au migrat în Indonezia, în principal spre insula Sumatra. S-au stabilit în regiunea Indragiri Hilir în satul Bekawan. Sunt aproximativ 700 de oameni, toţi pescari sau culegatori de scoici, pe care le întind pe plase de lemn.

Copiii duanuşi nu merg la şcoala, ci işi ajută părinţii cu pescuitul şi nu primesc niciun fel de ajutor de la guvern. Pe 29 ianuarie 2018, un foc violent a cauzat  explozia unui cilindru de gaz  distrugând 47 de case, lăsând 230 oameni pe străzi.

Autoarea expoziţiei este franţuzoaica Francine Aubry. Membru al Federaţiei Internaţionale al Fotografilor ca "Fotograf Creativ" şi membru în Varadinum Foto Club Oradea Romania din 2017.

A avut numeroase expoziţii de fotografie, conferinţe, prezentări in Saint Pierre du Perray, Aix en Provence, Orleans, Sorgues, Mennecy, Theil pe Huisne, Le Mans, Sanded on the Loir în Franţa şi Yakutie la Biblioteca Naţională şi Şcoala de Operă Yakutsk.

A editat două carţi de poveşti despre Siberia şi a scos două ediţii cu cărţi cu fotografii despre România, publicată de Blurb.

A organizat o serie de misiuni umanitare în România din 1990 şi până acum de strângere de fonduri de la diverşi sponsori pentru copii strazii şi a creat diverse ateliere de informatică şi ateliere de cusut la diverse case de copii.

În anul 2000 a ajutat la furnizarea de micro-credite în favoarea oamenilor  săraci, pentru crearea de ateliere de lucru cum ar fi tâmplarie, vopsitorie  auto, ateliere de cusut, ferme de porci, magazine şi agroturism în România.

Francine Aubry preşedinta asociaţiei "Objective Monde" a călatorit spre Bekawan de două ori in şase luni pentru un proiect de dezvoltare. Ulterior, ea a devenit profesoară dar are o pasiune pentru fotografie de multi ani şi călătoreşte prin toată lumea, cu camera de fotografiat pe umeri, ca să arate oamenilor şi o altă latură a minorităţilor şi să ii sensibilizeze.

A dus la capăt proiecte în Yakutia, unde temperaturile pot fi şi minus 55 grade. Ca să poate intâlni nomazii, crescători de reni a fost în  Mauritania unde s-a întâlnit cu nomazii nisipului. În Romania şi Slovakia s-a întâlnit cu minorităţile de ţigani şi în India de sud cu nomazi ai drumurilor, aşa numiţii "irulas", etnie specializată în capturarea şobolanilor. La fiecare destinaţie, asociaţia a realizat programe care să le permită oamenilor acces la educaţie şi la apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON