URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2019, 18:00

Expoziţia Naţională de Artă Naivă a fost vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost un adevărat "festival" a culorilor şi veseliei, joi, în sediul Muzeului Ţării Crişurilor. În prezenţa organizatorilor şi a pasionaţilor, a fost vernisată Expoziţia Naţională de Artă Naivă. Evenimentul are loc în cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Naţional de Artă Naivă, ţinut anual în Oradea.

Peste 90 de lucrări, aparţinând unor artişti naivi din toată ţara, ocupă simezele din viitorul lapidariu al muzeului. Între expozanţi se numără câteva nume grele ale artei naive româneşti, precum Ion Niţă-Nicodin, primul artist naiv din România recunoscut oficial, Ghiţă Mitrăchiţă şi Viorel Cristea. Alături de aceştia pot fi descoperiţi numeroşi alţi artişti consacraţi şi în creştere, dar şi un debutant, în persoana Genovevei Popa. Şcoala Populară de Arte din Botoşani este şi ea prezentă cu câteva lucrări ale absolvenţilor săi.

Lucrările bucură prin mesaj, forme, personaje, colorit şi situaţii, sugerând aspecte ale vieţii cotidiene, în special în mediul rural, tradiţii şi obiceiuri, dar şi personaje fantastice, găsite alături de tineri, bătrâni (unii îmbrăcaţi în straie populare) şi animale de companie.

În deschiderea evenimentului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a arătat că "fiecare lucrare poartă un farmec aparte, al fiecărui autor, unde culoarea şi gândurile pozitive domină. Arta naivă aparţine tezaurului României şi are puterea să ne reprezinte oriunde în lume. (...) Artistul naiv boicotează temele şi brutalitatea mesajului artei contemporane, întorcându-se mereu şi mereu la lucrurile simple ale vieţii, la contururile părţilor strălucitoare ale acesteia".

Având diferite forme şi mărimi, lucrările "bucură ochiul şi sufletul", cum a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, prezent la eveniment. Totodată, între ramele lor "are loc o suspendare a realităţii, în fiecare tablou fiind vorba de o poveste", au fost vorbele directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan.

"Faptul că vin oameni aici şi pleacă cu zâmbetul pe buze este un câştig. Când expui într-un muzeu eşti mai credibil decât dacă ai expune într-un mall", a conchis preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până în 17 noiembrie. Programul de vizită este marţi, joi şi sâmbătă între orele 10:00-16:00, iar miercuri, vineri şi duminică între orele 10:00-18:00.

Festivalul Naţional de Artă Naivă a continuat vineri, 18 octombrie, cu o proiecţie de film documentar despre arta naivă, la Cinema Palace.

Festivalul este organizat de către Asociaţia Artiştilor Naivi din România împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, cu sprijinul financiar al Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON