URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2011, 15:41

Euro-Serbările Cetăţii

Euro-Serbările Cetăţii DANŢ. Pe lângă cursurile de tir cu arcul, orădenii vor putea lua şi lecţii de dănţuit ca acum câteva sute de ani. Cine nu vrea să-ncerce, poate măcar privi cum se distrau pe vremuri înaintaşii lor. Încet-încet, că aveau timp...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest sfârşit de săptămână are loc a 11-a ediţie a Serbărilor Cetăţii. Şirul petrecerilor va avea din nou ca protagonişti trăitorii de altădată ai bătrânei Cetăţi a Oradiei, de la simpli târgoveţi până la trubaduri, cavaleri şi domniţele lor.

Dumitru Sim.jpgSerbări cu restricţii 

Serbările Cetăţii sunt organizate de Direcţia de Dezvoltare a Primăriei care a obţinut, printr-un proiect european, fondurile necesare pentru desfăşurarea a două ediţii ale festivalului. În acest an, sărbătoarea are loc între 1 şi 3 iulie, cu un buget de aproape 75 de mii de lei. Din pricina lucrărilor de reabilitare, toate evenimentele au fost concentrate în zona estică a fortăreţei, în perimetrul delimitat de Biserica Romano-Catolică, Bastionul Crăişorul şi Bastionul Roşu.

"În luna martie a acestui an, Primăria a contractat proiectul "Pachet complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea - Arhitectură, Cultură, Legendă", iar printre obiectivele proiectului se numără organizarea a două ediţii ale Serbărilor Cetăţii în doi ani consecutivi", a declarat Dumitru Sim (foto), şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională al Primăriei.

Cavaleri şi domniţe

Sorin Gligor 2.jpgÎn cadrul aceluiaşi proiect, Primăria va promova Oradea prin alte 17 contracte, printre care unul de realizare a 15.000 de hărţi complexe ale centrului istoric, care vor fi împărţite gratuit, dar şi crearea unui portal turistic al oraşului, care s-ar numi oradea.travel.

Festivalul va avea un program complex, pus la punct de firma Top Press (reprezentată la conferinţa de presă de Sorin Gligor - foto), cea care a câştigat contractul de prestări servicii. Serbările Cetăţii vor cuprinde spectacole de teatru cu personaje de acum câteva sute de ani, demonstraţii de jonglerii cu foc ale cavalerilor de la Mediaş, concursuri şi lecţii de tras cu arcul (în fiecare după-amiază începând de la ora 16) şi vor putea învăţa măcar câteva figuri de dansuri medievale (vineri seară, de la 19 la 20). Pentru ca orădenii să cunoască istoria fortăreţei, dar şi pe cea a centrului istoric al oraşului, atât în Cetate, cât şi pe Corso, vor putea beneficia de tururi de vizitare cu explicaţii oferite de specialişti în istorie şi în arhitectură, ceea ce este încă o noutate a ediţiei din acest an.

Muzicanţi de soi

Zona de est a Cetăţii va fi împânzită şi de meşteşugari, care vor arăta pe viu cum produc diferite obiecte de artizanat. Mai mult, chiar şi orădenii vor putea încerca să facă meşteşuguri. Sâmbătă şi duminică, de la ora 18, spectatorii vor vedea o prezentare de cai de rasă frizieni, parada fiind colorată muzical de o trupă de cimpoieri din Ungaria, numită Bordo Sarkany.

Partea muzicală a Serbărilor va cuprinde vineri, începând cu ora 20, trei recitaluri, susţinute de solistul orădean Noris, de trupa şi de formaţia Timpuri Noi. Sâmbătă, de la aceeaşi oră, vor cânta Ducu Bertzi şi Ansamblul Bihorul, urmând ca în ultima seară, duminică, orădenii să-i poată vedea în concert pe Blackbeers şi Taxi. Nu le rămâne decât să se pregătească de pe acum şi să nu-şi facă alt program...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON