URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2015, 08:17

Elogiu postum: Apropiaţii lui Tiberiu Ciorba au tipărit cartea pe care acesta n-a apucat s-o scrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala de repetiţii a Teatrului de păpuşi Arcadia s-a dovedit neîncăpătoare, miercuri seara, la lansarea cărţii "Tiberiu Ciorba - Capitol dintr-o carte pierdută". Şi nu doar fiindcă cei care l-au apreciat pe personajul principal al volumului e foarte mare, ci şi din cauza inabilităţii gazdelor, care şi-au "amintit" târziu că au un spectacol în sala mare, cea care ar fi trebuit de fapt să găzduiască evenimentul.

Cartea, îngrijită de universitarul Dan Horaţiu Popescu şi de actorul şi regizorul Emil Sauciuc, reuneşte scrieri ale regretatului Tiberiu Ciorba, fost tehnoredactor al Revistei Familia, publicist şi colaborator al Teatrului de Stat, publicate în diverse reviste şi ziare, precum şi amintiri evocate de prietenii săi din mediul cultural, menite să-l portretizeze postum.

Un intelectual fin, autodidact, nonconformist, pasionat de filozofie şi obişnuit al Cenaclului Iosif Vulcan înainte de 1989, Tiberiu Ciorba s-a remarcat, după 1990, într-o arie largă de activităţi din sferta culturii şi a artelor, pe care le făcea cu pasiune şi har. A fost publicist, redactor, tehnoredactor, grafician, a făcut legătorie de cărţi, a scris poezie, a cântat la chitară, se pricepea până şi la tâmplărie - a fost, deci, un om complet şi complex, care a stârnit aprecierea, dar şi dorinţa de imitaţie a multora.

Dovadă a talentului şi migalei sale stau sute de coperţi ale Revistei Familia - Tiberiu Ciorba fiind chiar iniţiatorul formatului actual de tip "carte" al publicaţiei înfiinţate de Iosif Vulcan -, precum şi numeroase coperţi de cărţi realizate de el. Ba chiar şi titluri de volume inspirate de el, căci, aşa cum spuneau autori prezenţi la lansare, tehnoredactorul Tibi le citea cărţile cuvânt cu cuvânt şi le oferea idei originale.

În 2001, la numai 39 de ani, Tiberiu Ciorba s-a stins, răpus de o boală, fără a fi apucat să-şi ducă la capăt multe din proiecte, unul fiind, pare-se, chiar şi o carte de esenţă filozofică, la care lucra. Un apropiat al său a păstrat câteva fragmente ale unui capitol oferit spre lectură, şi de aici şi numele volumului apărut acum - "capitol dintr-o carte pierdută".

Tiberiu_Ciorba_junior3.jpgCel mai emoţionat moment al serii, care de altfel a şi evidenţiat tragedia morţii premature a unui om valoros, l-a constituit discursul fiului celui dispărut, Tiberiu Alexandru Ciorba (foto), în vârstă de 8 ani la moartea tatălui său, azi absolvent de Istorie şi masterand la Cluj. El a ajuns la inimile asistenţei povestind regretul faptului că nu l-a cunoscut destul pe tatăl său şi e nevoit, acum, să-i reconstituie personalitatea din scrieri, decupaje de presă şi referiri ale altora la el. "Sunt într-o continuă căutare a lui Tiberiu Ciorba", a spus fiul despre tată, mulţumind celor care au sprijinit această căutare prin tipărirea acestui volum, primul fiind episcopul greco-catolic Virgil Bercea, de faţă la lansare, şi continuând cu editorii şi foştii colegi de redacţie ai lui Tibi.

Ei înşişi surprinşi de reîntâlnirea atât de numeroasă în jurul amintirii fostului amic, la atât timp după dispariţia sa, cei prezenţi au evocat figura lui Tiberiu Ciorba, depănând amintiri despre el, într-o atmosferă caldă, inspirat completată muzical de Florian şi Alexandrina Chelu, şi poetic de Ioan Moldovan şi Lucian Scurtu

"Unul din oamenii rari care ştia a dărui, dăruindu-se" (Ioan Moldovan), "un om unic în felul lui, prin efervescenţă, un om care ardea şi voia să fie prezent în toate, generos şi bun" (Liana Cozea), "un om cu care eram într-o continuă polemică ce ne stimula şi pe care nu mi l-am putut imagina niciodată bătrân" (Ioan F. Pop), "un om în care Dumnezeu a pus foarte multă inteligenţă analitică şi foarte mult har, care ieşea în evidenţă de la sine, impunând respect şi o mică invidie" (Florin Ardelean), "omul alături de care am ales să sărbătoresc clipa de graţie a vieţii mele: atunci când am divorţat" (acelaşi Florin Ardelean) şi, nu în ultimul rând, "omul care, când i s-a furat motoreta Jawa, a dat un anunţ la Crişana prin care îi amintea hoţului să nu uite să o greseze din când în când" (Traian Ştef)...

Totuşi, au fost alte două ziceri ale celor prezenţi care au tras, împletite, concluzia serii. "În literatura română, ca să fii preţuit trebuie să mori la timp. Ar trebui să începem preţuirea din timpul vieţii", a remarcat poetul Ioan F. Pop, completat de Lucian Scurtu: "Un om moare definitiv când nimeni nu şi mai aminteşte de el". Înconjurat şi azi de prieteni şi admiratori, Tiberiu Ciorba e departe, deci, de a fi murit...

Fotografii de: Andrei Posmoşanu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON