URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2018, 11:42

"D’ale porcului", din nou la ERA Park: Se plănuieşte stabilirea recordului pentru "cel mai lung caltaboş din lume"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a V-a a festivalului concurs "D’ale porcului" se va desfăşura pe 24 şi 25 noiembrie în parcarea ERA Shopping Park şi va reuni competitori din Bihor, Satu Mare, precum şi din Ungaria. Anul acesta, organizatorii au anunţat că se doreşte doborârea recordului pentru "cel mai lung caltaboş din lume".

Bunătăţi de vânzare

Concursul care are ca scop promovarea tradiţiilor populare va reuni la start echipe din Oşorhei, Boianu Mare, Sânmartin, Pomezeu, Nojorid, Girişu de Criş, Valea lui Mihai, Tileagd, Dobreşti, Căbeşti, Borş, Vadu Crişului, Mădăras, Diosig, precum şi una a Ocolului silvic "Sf. Maria" Oradea.

O echipă va veni din Căuaş (Satu Mare) şi altele din Ungaria (Berekböszörmény, Bedő, Körösnagyharsány).

Vizitatorii festivalului vor putea degusta toate produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii de toroş, cârnaţi, caltaboşi, jumări sau alte produse preparate de echipele concurente.

Premii de la Chef

Juriul va fi format din Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), Bogdan Vandici - câştigătorul "Chefi la cuţite" 2018, Dan-Teodor Găvruţa – bucătar-şef "Lotus Therm" Băile Felix, Silviu Zetea – proprietarul brandului "Zetea de Transilvania" şi Uhrin Sándor – preşedintele Clubului Cârnatului Csabai (Csabai Kolbászklub Egyesület).

Se vor acorda premii pentru cea mai bună palincă, cel mai mai bun cârnat, cel mai bun caltaboş, cel mai bun toroş, cel mai bun produs special. De asemenea se vor acorda şi trei mari premii (I, II şi III) şi un premiu de popularitate.

În cadrul festivalului va avea loc şi un târg cu mici producători de mezeluri şi brânzeturi, mici producători de conserve (zacuscă, dulceţuri, siropuri, sucuri etc.), mici producători de miere, producători artizanali de decoraţiuni şi bijuterii, producători de produse din lavandă, sculptorul Radu Lazăr, mici producători de covoare şi împletituri şi alţii.

Record cu caltaboşi

Organizatorii au transmis că pe 25 noiembrie vor încerca să doboare recordul mondial pentru "cel mai lung caltaboş din lume".

Recordul mondial "Cel mai lung caltaboş din lume" este deţinut, din 2013, de oraşul spaniol Burgos şi este de 187,2 m (crud). Este vorba de caltaboşul cunoscut în România sub denumirea de "sângerete", respectiv în a cărui compoziţie intră şi sânge de porc.

Caltaboşul "clasic" românesc este în faţa primului record serios. În 2013, în Parcul Herăstrău din Bucureşti s-a încercat realizarea unui caltaboş de aproximativ 55 de metri, dar rezultatul nu a fost dat publicităţii. În 2009, la Euromall Piteşti, restaurantele Morevents şi Grandi Gusti din Târgovişte au realizat un caltaboş de 31,1 m.

Potrivit organizatorilor, echipa "D’ale porcului", condusă de Ioan Covaci, va încearca să facă un caltaboş de 200 m! Prepararea acestuia se va face după o reţetă tradiţională bihoreană, cu mare vechime, iar îmbinarea membranelor naturale se va face după un procedeu propriu.

Recordul va fi omologat de Asociaţia Cartea Recodurilor. Vizitatorii festivalului vor putea achiziţiona, în limita "stocului", câte un metru din caltaboşul-record, acesta urmând să fie însoţit de un document oficial.

În cadrul festivalului vor avea loc şi mai multe concerte cu invitaţi precum Dan Helciug şi Aurel Tămaş. 

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’ART, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte; Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţiei Firmelor Bihorene şi ERA Shopping Park.


PROGRAM D’ALE PORCULUI

SÂMBĂTĂ, 24 noiembrie

08.00-16.00 Prelucrare tradiţională porc

09.30-10.00 Degustare pălincă - CONCURS

10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ

10.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc - PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţie de artă culinară - Bogdan VANDICI

15.30-16.15 RECITAL Dan HELCIUG

16.15-16.30 Extragere Tombolă public

16.30-17.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ, 25 noiembrie

09.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.00-13.30 Atentat la recordul "Cel mai lung caltaboş din lume"

13.00-14.00 Trupa D’ART - Teatru pentru copii: Hänsel şi Gretel (la Cupolă)

13.30-14.30 Demonstraţie de artă culinară - Bogdan VANDICI

14.30-15.30 Orchestră dirijată de Liviu Buţiu, Ansamblul "Nuntaşii Bihorului", Maria Haiduc, Maria Sidea, Antonela Ferche

15.30-16.30 RECITAL Aurel TĂMAŞ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON