URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2014, 14:05

Corul "angelic", la Oradea! Corul Naţional Madrigal concertează la Teatru alături de soprana Florina Mariş Hinsu

Corul "angelic", la Oradea! Corul Naţional Madrigal concertează la Teatru alături de soprana Florina Mariş Hinsu ÎN FORMULĂ COMPLETĂ. Deşi de regulă în turneele naţionale Corul Madrigal nu apare în formula completă, la Oradea vor fi pe scenă toţi cei 40 de componenţi, interpretând muzică religioasă, renascentistă şi tradiţională românească
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În seria concertelor susţinute periodic la Oradea de trupe cunoscute şi de artişti români nu mai puţin faimoşi se remarcă, de departe, "vizita" muzicală pe care o va face Corul Naţional Madrigal în oraşul de pe Criş, după 10 ani de absenţă.

Formaţia înfiinţată în urmă cu 50 de ani de dirijorul Marin Constantin, care a strâns un palmares de 4.000 de spectacole în toată lumea, va da la începutul săptămânii viitoare un recital special pe scena Teatrului Regina Maria, alături de o soprană care a împărţit scena inclusiv cu Placido Domingo.

"Brandul" Madrigal

Comanderia 30 Sf. Mc. Mina, organizaţia orădeană a cavalerilor templieri - un ordin apărut în 1118, când nouă cavaleri au cerut noului rege al Ierusalimului, Baldwin al II-lea, să-i protejeze pe parcursul călătoriei pe pelerinii europeni care veneau în Israel - organizează, pe 9 iunie, împreună cu Asociaţia pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere, un concert deosebit. După un deceniu, în faţa orădenilor va cânta Corul Naţional Madrigal al României, unul dintre cele mai valoroase branduri culturale de ţară.

Înfiinţat în 1963 de către dirijorul Marin Constantin, corul, care aparţine Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, este recunoscut datorită unei sonorităţi şi interpretări deosebite, de regulă fără acompaniament instrumental, precum şi costumelor de epocă medievală vest-europeană pe care le îmbracă pe scenă membrii lui. În 2013, în cadrul concertului de Paşte dat la Ateneul Român, aceştia au optat şi pentru îmbrăcăminte de inspiraţie populară, în ton cu melodiile tradiţionale româneşti pe care le interpretat.

Bun UNESCO

Deşi de-a lungul celor 50 de ani de existenţă componenţa corului s-a tot schimbat, calitatea actului muzical a rămas la acelaşi standard ridicat. Drept dovadă, Corul Naţional Madrigal a fost invitat să dea peste 4.100 de concerte în toată lumea, iar în 1992, la Paris, a primit titlul de "Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO".
Caracterizată ca având sonoritate "angelică", formaţia corală a apărut în filme de televiziune şi de scurt-metraj realizate în mai multe ţări, printre care şi "Cântecele Renaşterii", producţie care în 1968 a fost distinsă cu Marele Premiu "Palme d'Or" la Festivalul Internaţional de la Cannes. Corul Madrigal are un repertoriu bogat şi a înregistrat peste 40 de CD-uri, inclusiv alături de soprana Angela Gheorghiu şi de Filarmonica din Londra.

Pe 9 iunie, de la ora 19, grupul va urca pe scena Teatrului Regina Maria şi va interpreta muzică renascentistă europeană, melodii religioase, precum şi cântece tradiţionale româneşti. Titlurile din program nu au fost dezvăluite de organizatori, tocmai din dorinţa de a-i surprinde pe melomanii veniţi la eveniment.

15-florina-maris-hinsu_bihoreanul.jpgÎn "duet" cu o soprană

Orădenii se pot considera norocoşi, căci Corul Naţional Madrigal vine în oraşul lor în formulă completă, cu toţi cei 40 de interpreţi, şi o vor avea ca invitată specială pe Florina Mariş Hinsu (foto), care va interpreta patru cântece religioase. Soprana orădeană şi-a câştigat renumele internaţional cântând la Opera din Viena alături de staruri precum Placido Domingo şi Agnes Baltsa. "Este o onoare pentru mine că, după Angela Gheorghiu, m-au ales să cânt cu ei. De altfel, mi-am pregătit materialul vocal pentru acest concert alături de Virginia Zeani (una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale secolului XX, născută în judeţul Mureş, care timp de 25 de ani a fost "prima donna assoluta" a Teatrului de Operă din Roma - n.r.)", spune Florina Mariş Hinsu.

Biletele pentru spectacolul Corului Naţional Madrigal au fost puse în vânzare la agenţia Teatrului Regina Maria şi au preţuri cuprinse între 50 şi 75 lei, în funcţie de loc. Deloc mult pentru un asemenea eveniment, care - după cum a demonstrat experienţa - are loc o dată la 10 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu face
Nu face Florina rapsoda evaziune?Are obraz sa para?
Postat 02 Iunie 2014, 15:18 de matilda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON