URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum vreo 10 ani, marii consumatori de cultură din Oradea vituperau împotriva "ţăranului din Birtin" pe motiv că acesta nu face destule manifestări, care să satisfacă pretenţile celor care se trezesc pe Mezzo şi adorm pe Arte. Ei bine, acum lucrurile artă cu totul altfel...
Zic şi eu
Adrian Cris
Şeful Consiliului Judeţean ne ia de proşti. Vinerea trecută, Pásztor Sándor s-a înfoiat în faţa presei locale că a „purtat discuţii” cu nişte nemţi din districtul Steinfurt, pe care l-a prezentat drept „motorul Germaniei”, deşi în realitate doar landul din care face parte, Renania de Nord - Westfalia, este o „locomotivă”, nicidecum districtul respectiv, eminamente rural.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Motivul principal pentru care Avocatul Poporului cere declararea Codului administrativ neconstituțional, în ansamblul său, este tocmai ce am arătat săptămânile trecute, respectiv adoptarea acestuia în procedura de urgență a ordonanței guvernamentale, cu ignorarea rolului de legiuitor al Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
06 Septembrie 2019, 19:15

Conducerea Teatrului Regina Maria se mândreşte cu încasări mai mari şi anunţă surprizele noii stagiuni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul interimar al Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu, alături de directorii artistici ai trupelor instituţiei de cultură au prezentat, vineri, noutăţile stagiunii 2019-2020.

Totodată, organizatorii au subliniat că, în stagiunea încheiată la începutul verii, Teatrul a avut încasări mai mari cu 40.000 de euro din vânzarea de bilete şi abonamente, asta în contextul în care au fost organizate două ediții ale FITO (Festivalul Internațional de Teatru). 

Strategie de succes?

La conferinţa de presă susţinută în foaierul loji al Teatrului Regina Maria au participat directorul interimar Elvira Rîmbu, directorul artistic al Trupei "Iosif Vulcan" Andrian Locovei, noul director artistic al trupei "Arcadia" Şerban Borda, care l-a înlocuit pe Sebastian Lupu - care recent a suferit o intervenţie chirurgicală la Timişoara -, precum şi directorul Ansamblului Crişana Leontin Ciucur.

De asemenea, la conferinţă au participat şefa biroului de proiecte al Teatrului, Victoria Balint, şi contabilul şef Laura Varga.

Aceasta din urmă a prezentat cheltuielile şi încasările din stagiunea 2019-2020. "Încasările din vânzări în stagiunea 2017-2018 au fost de circa 760.000 de mii de lei, în timp ce încasările în stagiunea 2018-2019 au fost de 953.577 lei. Astfel, în stagiunea 2018-2019, acestea au crescut cu 193.408 lei faţă de stagiunea precedentă, adică aproape 40 de mii de euro. În ceea ce priveşte cheltuielile pentru producţii, în stagiunea 2017/2018 s-au cheltuit 877.500 de lei, în timp ce în stagiunea 2018/2019 s-au cheltuit aproape 787.000 mii lei. Cheltuielile au fost mai mici, deşi Teatrul Regina Maria a organizat două ediţii a FITO (Festivalului Internaţional de Teatru)", a spus contabilul. 

Şefii Teatrului au spus că secretul creşterii încasărilor a fost munca mai multă. "E vorba de calitatea produsului. Strategia a fost de a aduce componenta internaţională la Oradea, am adus un spectacol de balet la FITO, dar şi alte spectacole străine, lucruri care sunt inaccesibile pentru publicul orădean. Dacă un cetăţean voia să vadă astfel de spectacole trebuie să meargă în Cluj sau în alte ţări. De asemenea, am jucat mai mult şi la Sala Mare şi am avut colaborări cu mai multe teatre din ţară", a explicat Elvira Rîmbu.

De fapt, diferența mare de încasări dintre cele două stagiuni a fost rezultatul organizării a două ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru într-o singură stagiune. Prima, cea din septembrie 2018, a avut încasări de 174.961 lei, iar cea de-a doua, din iunie 2019, a avut în total încasări de 199.228 lei.

Aşadar, fără ediția estivală a FITO, Teatrul ar fi avut, în realitate, încasări mai mici cu aproape 6.000 de lei față de stagiunea 2017/2018. 

"Suntem în exil"

Stagiunea trupei "Iosif Vulcan" va debuta cu premiera spectacolului "Zloată sau Viitorul preşedinte al României", un pamflet socio-polititc de Radu Popescu, interpretat de actorul Eugen Ţugulea şi prezentat iniţial la finele stagiunii trecute, sub forma de spectacol-lectură.

Trupa "Iosif Vulcan" pregăteşte şi o premieră denumită "Creştinii", un text care face parte din dramaturgia contemporană şi va avea vi prezentat pentru prima oară pe 29 octombrie, într-un spaţiu neconvenţional: Sinagoga Sion.

Acesta va fi pus în scenă de tânărul regizor Radu Iacoban, după un textul autorului american Lucas Hnath. Va urma o comedie de moravuri regizată de Petru Vutcărău, "Revizorul", de Nikolai Gogol, care va avea premiera în 16 februarie 2019.

O altă producţie nouă va fi drama "Trei surori" de Anton Cehov, care va fi pusă în scenă de regizorul Andrei Măjeri.

După cum BIHOREANUL a mai scris, şi restul spectacolelor din prima parte a stagiunii se vor desfăşura în mai multe spaţii din oraş, precum al casa de Cultură a Sindicatelor, la Sala Florica Ungur, la Filarmonică şi în Cetate, dat fiind că scena Teatrului se află în reabilitare. 

"Îi rugăm pe spectatorii noştri să ne susţină în continuare chiar dacă spectacolele nu se mai ţin la teatru pentru o perioadă. Ştim că poate nu le convine dar nu avem ce face. Suntem într-un fel de exil", a mai spus Elvira Rîmbu.

Teatru educaţional

Noul director al trupei "Arcadia", Şerban Borda, a anunţat că cea dintâi premieră a stagiunii va fi spectacolul "Exploziv", dedicat tinerilor. Producţia va aborda tema bullying-ul în şcoli, tema atracţiei dintre profesori şi elevi, consumul de droguri, dar şi alte probleme cu care se confruntă generaţiile de azi.

Tot în cadrul noii stagiuni, la finalul fiecărui spectacol va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri în care copii şi tinerii vor putea pune întrebări atât actorilor cât şi celor doi psihologi care vor fi invitaţi de trupa "Arcadia". "Temele de discuţie vor fi diverse. De exemplu vom putea vorbi despre alimentaţie. Tinerii trebuie să ştie ce impact au fast-food-ul şi dulciurile asupra corpului lor, pentru că şcoala nu-i învaţă asta", a mai spus Rîmbu.

Repertoriul trupei Arcadia va include şi un spectacol non-verbal adresat copiilor cu vârste mai mari de 3 ani, dar şi un spectacol de animaţie, al cărui subiect va fi bazat pe rezultatul unor workshopuri pe care actorii le vor susţine în şcolile gimnaziale din Oradea.

Directorul Ansamblului Crişana, Leontin Ciucur, a prezentat în conferinţa presă rezultatele sezonului trecut, în care s-au înregistrat încasări de circa 175.000 lei. Cele mai importante evenimente la care a participat ansamblul au fost "Gala Centenar", care s-a desfăşurat în octombrie 2018 în Chicago, spectacolul "Aşa-i românul", desfăşurat la Bruxelles, la Parlamentul European în noiembrie 2018, şi premiera spectacolului "Odă Marii Uniri", care a avut loc de 1 Decembrie în Sala Mare a Teatrului. 

În septembrie, ansamblul va avea mai multe spectacole în comune din judeţ. De asemenea, în perioada 12-14 septembrie va participa la Suceava, la un eveniment dedicat celebrării a 65 de ani al Ansamblului Ciprian Porumbescu, urmând ca, pe 15 septembrie, să susţină un spectacol Izbuc.

"Noi nu păpăm bani!"

Absentă de la şedinţa Consiliul Judeţean din 29 august, în cadrul căreia s-au discutat organigramele, statele de funcţii şi regulamentele de funcţionare ale instituţiilor de cultură, directoarea interimară Elvira Rîmbu a răspuns, vineri, criticilor aduse actualei conduceri a Teatrului de către liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu. Acesta din urmă a spus în plen că cele două teatre - Regina Maria şi Szigligeti - au tot înfiinţat posturi de conducere fără a fi nevoie de acestea. "În afară de actori şi de cei care mişcă scena, deja toţi sunt directori", spunea la finalul lunii august Avrigeanu.

"Referitor la acea frază că toţi sunt directori, îmi permit să spun că actuala schemă a fost decisă în 2011 atunci când s-a închis Teatrul de Stat Oradea şi s-a făcut Teatrul Regina Maria care a fost votată şi aprobată atunci şi de liberali", a precizat, vineri, Elvira Rîmbu.

Tot ea a adăugat că la Teatrul Regina Maria există "o echipă mult prea mică în administraţie". "N-am cerut posturi de director. N-am creat în plus nici posturi de conducere. De altfel, salariile nu sunt – toată lumea ştie –  motivaţionale. Toată lumea lucrează de drag mult şi pe urmă începem să ne mirăm că unii dintre noi clachează şi se îmbolnăvesc. Dar ne doare sufletul atunci când suntem atacaţi din alte părţi în şedinţă sau spaţii publice cum că noi păpăm bani. Noi nu păpăm bani, de asta am ţinut să fie şi partea financiară (n.r. - prezentată în conferinţă)", a mai adăugat directoarea. 

În şedinţa CJ Bihor, primul proiect de pe ordinea de zi viza Teatrul Regina Maria, a cărui conducere voia desfiinţarea unor posturi şi înfiinţarea altora.

De pildă, s-ar fi desfiinţat un post de actor şi s-ar fi înfiinţat unul de regizor, iar în locul unui post de referent-organizator de spectacole s-ar fi creat unul de impresar artistic, cu justificarea de "a răspunde cerinţelor şi complexităţii crescute a organizării spectacolelor şi turneelor, precum şi a informării publicului prin mediul onine – pagină web, Facebook, Instagram, You Tube etc".

În acest context liderul opoziţiei PNL, Ionel Avrigeanu, a criticat "umflarea" posturilor de conducere la instituţiile de cultură. 

După această intervenţie, preşedintele CJ Pásztor Sándor le-a cerut directorilor instituţiilor vizate să se apere, însă aceştia nu au fost prezenţi, motiv pentru care şeful Judeţului a retras materialele de pe ordinea de zi.

Cel mai probabil materialele vor apărea pe ordinea de zi a şedinţei din septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2803 RON
  • 1 EUR = 4.734 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON