URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2017, 17:55

Conacul Komaromi a răsunat în acordurile muzicii lui Schubert şi Beethoven

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscut în perioada secolului XX ca fiind mândria vechii familii Komaromi, conacul ce îi duce mai departe numele a avut de-a lungul timpului mai multe întrebuințări - de la grădiniţă şi sediu CAP, la casă de expoziţii din 2014 şi atracţie turistică pe Valea Ierului, cu o parte din colecţii gata de vizitat - de luni până vineri între orele 9-16 - şi cu altele în lucru, cum ar fi mobilier, ceramici, împletituri, unelte de pescuit specifice zonei şi o sală de conferinţe.

Conacul Komaromi şi-a redeschis porţile şi pentru melomani, astfel că iubitorii muzicii de cameră au fost miercuri, 7 iunie, martorii unui program muzical pe acorduri de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert şi Ernst von Dohannyi. Concertul de la conac a fost susţinut de muzicienii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel).

Concertul face parte din Circuitul SoNoRo Conac 2017 şi a pornit de la dorinţa de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns în clădiri istorice.

"Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural", spun organizatorii.

În deschidere, primarul comunei Sălacea, Horváth Béla, a ținut să precizeze importanța acestui eveniment artistic atât pentru satul Otomani, cât și pentru Valea Ierului, aducând acel plus de care este nevoie pentru revigorarea vieții culturale în Țara Bihorului.

În urma unui proiect pe fonduri europene de 500.000 de euro demarat în 2010 de Primăria Sălacea şi oraşul Gyula, conacul - aflat într-o stare avansată de degradare - s-a transformat într-o impozantă bijuterie al cărei interior de inspiraţie barocă şi-a recăpătat strălucirea de odinioară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON