URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2018, 18:43

Chemare în necunoscut: Alpinişti profesionişti, speologi de seamă şi veterani ai muntelui, la gala clubului de speologie Cristal (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a XIII-a a galei "Expediţia-Chemarea în necunoscut" organizată de Clubul de Speologie Cristal Oradea în Aula Magna de la Universitate s-a încheiat cu succes în ropotele de apaluze ale celor peste 200 de particpanţi.

Gala din acest an de la Oradea a avut oaspeţi de seamă: alpinişti profesionişti (Horia Colibăşanu), speologi desăvârşiţi (Tudor Marin) sau veterani ai muntelui (Dinu Mititeanu). Aceştia, împreună cu fotograful orădean de calibru internaţional Andrei Posmoşanu, cercetătorul Radu Mărieş, pasionaţii de călătorie în locuri exotice Cristina şi Bogdan Oros, Vlad Silaghi, Varga Csaba şi alţi montaniarzi români din Timişoara şi Oradea şi-au împărtăşit, timp de trei zile, experienţele acumulate în mulţi ani de expediţii.

12 prieteni în Nepal

Priecţia de miercuri seara a început cu povestea unei călătorii în îndepărtatul Nepal, în Everest Base Camp, care s-a desfăşurat în toamna anului trecut. Ideea călătoriei a apărut în noaptea de revelion dintre 2016 şi 2017 la o petrecere între prieteni. Bogdan Oros, unul dintre iniţiatori, a spus că după primul anunţ dat pe internet s-au înscris în jur de 20 de persoane, iar la final au rămas 12.

Oameni frumoşi şi curioşi, dornici să cunoască şi să vadă cum e lumea în cealaltă parte a globului, ei s-au organizat singuri şi au ajuns după mai multe zile de trekking până la 5.300 de metri în Everest Base Camp. "Timp de 12 zile am călătorit, fără ghizi sau porteri, am intrat în contact cu localnicii, am asistat la diferite ceremonii religioase, am legat prietenii şi am testat gastronomia locală..." a spus Cristina.

La 80 de ani cu chef de munte

În ultima zi a galei, publicul orădean a avut plăcerea să urmărească o proiecţie realizată de clujeanul Dinu Mititeanu, unul dintre cei mai vârstnici prieten al expediţiilor montane. Montaniardul a povestit cu ajutorul fotografiilor o călătorie realizată în cea mai mare parte pe schiuri de tură, în majestuoşii Alpi, pe Haute Route, în primăvara din 2017.  "Ruta înaltă", unul dintre cele mai lungi trasee dintre două renumite "capitale alpine europene" - Chamonix din Franţa şi Zermatt din Elveţia - a fost parcursă prima dată de englezi în 1861 pe jos, iar în 1911 pe schiuri.

"În şapte zile cu vreme superbă am parcurs integral această mult dorită rută alpină. Mai întâi în patru zile, etapele elveţiene Verbier - Zermatt, (varianta nordică) apoi, după o pauză de o zi Elveţia, în Lausanne, am parcurs în trei zile - puţin mai atipic - şi primele două etape, cu plecare din Argentiere" a mărturisit medicul.

Doctorul Mititeanu a reuşit să atingă de-a lungul timpului mai multe vârfuri cu o înălţime de peste 4.000 de metri din Alpi. Acesta a străbătut culmile Alpilor francezi, elveţieni şi iatalieni însoţit de soţia sa, Marllene şi alţi prieteni. Veteranul a surpins publicul spunând că "anul acesta, în 2018 are în plan să mai atingă încă un vârf de peste 4.000 de metri din Alpi". La finalul proiecţiei, orădenii care au reuşit să cumpere cartea "Chemarea muntelui" scrisă de clujean, au aşteptat cuminţi un autograf.

Poveşti spuse din caiac

Seara a continuat cu poveşti spuse din caiac de către orădeanul Dorin Chiş. Acesta a participat, împreună cu 80 de români, la o fregată internaţională organizată de "Asociaţia Călătorilor Sârbi" pe râul Drina. Dorin a reuşit să atargă atenţia iubitorilor călătoriilor pe apă cu ajutorul unor imagini fascinante surprinse din caiac, în cele 7 zile de călătorie.

Tot miercuri, universitarul orădean Radu Mărieş a realizat o proiecţie cu imagini surpinse în turele din Munţii Făgăraş Apuseni şi Retezat. Profesorul a avut un rol deosebit în această gală, a acordat diplome de merit tutror celor care şi-au făcut timp să vină şi să împărtăşească din experienţele lor.

Şi în acest an celui mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, i-a fost rezervată o prezentare, semnată de Ovidiu Marc. Ea a fost urmată de o prezentare cu povestiri în tandem în jurul lumii, susţinută de Valentin Nemeş.

Despre noi zone de escaladă din Bihor

Gala a fost încheiată de Răzvan Dumbravă, cu ilustrarea unui eveniment inedit - "Osoi Climbing Fest", festival ce a deschis o nouă zonă pentru escaladă în Bihor. "Deşi nu este o expediţie, organizarea unui festival de escaladă este cu siguranţă o aventură. Este nevoie de mulţi voluntari, resursa umană în organizarea unui astfel de eveniment fiind esenţială. Potrivit lui Dumbravă, "scopul principal al unor astfel de activităţi nu sunt evenimentele în sine, ci dezvoltarea unor noi zone de escaladă în judeţul Bihor, un judeţ cu potenţial enorm în sporturile de aventură".

"Ne bucurăm că există încă mult entuziasm şi în acest an. Este în pregătire deschiderea unei noi zone spectaculoase, Cheile Lazurilor, lângă cunoscutul obiectiv turistic bihorean, Peştera cu cristale din mina Farcu. Arealul are un potenţial de peste 100 de trasee şi ar putea deveni în scurt timp cea mai mare zonă de escaladă din Bihor" a mai spus Răzvan Dumbravă.

Partenerii evenimentului au fost Universitatea din Oradea, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvlotare Durabilă Bihor. Evenimentul a fost susţinut de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Ecosafe, Alpin Expe SRL, TravelGuideRomânia şi AventuraTrekking. Parteneri media: Digi24Oradea, Bihoreanul , Radio Maria, Crişana, Bihari Naplo, Erdely Online, www.adilabos.ro, Clubul Presei de Turism din România.

Gabriel Bonaciu
Consultant în management turism

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON