URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2010, 09:17

Cele mai frumoase instantanee din Apuseni, expuse la Muzeul Aurel Lazăr

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concursul "Natura prin obiectiv: Biodiversitatea în Munţii Apuseni", lansat în luna mai de Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", a fost jurizat la sfârşitul lunii octombrie. Juriul format din Claudiu Szabo, Marton Venczel, Alin Moş, Sofalvi Ştefan şi Andrei Posmoşanu a ales pe 25 octombrie cele mai bune fotografii ale Munţilor Apuseni.

Acestea, dar şi celelalte lucrări finaliste, în număr de 73, vor fi expuse timp de o lună în sala de expoziţii a Muzeului Memorial Aurel Lazăr. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri de la ora 18.

Concursul "Natura prin obiectiv: Biodiversitatea în Munţii Apuseni" s-a desfăşurat pe trei secţiuni: floră, faună şi macro, având ca scop găsirea celor mai frumoase instantanee din Munţii Apuseni.

La secţiunea "Floră", orădeanul Lazar Tibor a urcat pe prima poziţie cu lucrarea "Timeless", locul al doilea l-a ocupat Dan Horia Tăuţan din Cluj-Napoca pentru fotografia "Câmp de luptă", iar poziţia a treia i-a revenit fotografului Urak Istvan din judeţul Covasna, cu lucrarea "Dryopteris filix-mas".

Acesta din urmă a câştigat, însă, locul I la categoria "Faună" cu fotografia intitulată "Coenonympha glycerion", locul al doilea şi al treilea revenindu-i lui Horia Dan Tăuţan, pentru fotografiile "La punct fix" şi "Curioasa".

Urak Istvan din Căpeni, Covasna, a fost ales de juriul de la Oradea şi în fruntea clasamentului categoriei "Macro" pentru fotografia "Perle". Acesta a fost urmat în clasament de Bogdan Pop-Cîmpean din Cluj-Napoca, cu lucrarea "Vânătorul" şi de Ioan-Mircea Brânda din Beiuş care a urcat pe podium cu fotografia "Hungry eyes".

Cu ocazia vernisajului, primele trei lucrări câştigătoare ale fiecărei secţiuni vor fi premiate în bani. Locul I va primi 500 de lei, locul II, 300 de lei, iar locul III, 200 de lei. Premiile vor fi oferite de către Petrom.

Concursul pentru a găsi cele mai frumoase fotografii făcute în Munţii Apuseni a fost organizat de Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", în parteneriat cu Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor" şi Administraţia Parcului Natural Apuseni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fabuloase prmii
....PREMII TOTALE DE 1000 DE LEI.....JOS PALARIA.....ma trec fiorii ...ce firma ofera premiile??....saraca firma.....o fi pe faliment
Postat 05 Noiembrie 2010, 11:35 de coate goale
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON